„AstraZeneca“ tyrimo rezultatai parodė, kad nė vienas iš tyrimo dalyvių, gavusių antikūnų kokteilį, nesusirgo sunkiu „Covid-19“ ir nuo jo nemirė, rašoma kompanijos pranešime. Lapkritį prasidėjęs tyrimas su 5197 dalyvių imtimi, kurio tikslas – išsiaiškinti, ar antikūnų kokteilis gali užkirsti kelią infekcijai didelės rizikos grupėse, buvo vykdomas JAV, Jungtinėje Karalystėje, Belgijoje, Prancūzijoje ir Ispanijoje.

Rezultatas kompanijai turėtų atnešti didelį palengvėjimą po to, kai kitas tyrimas, nagrinėjęs, ar kokteilis gali užkirsti kelią simptominiam „Covid-19“ žmonėms, tiesiogiai paveiktiems viruso, birželio mėnesį žlugo. Naujos išvados taip pat turėtų išgelbėti sandorį su JAV dėl produkto įsigijimo. 2021 m. JAV užsisakė net 700 000 dozių, kurių vertė iš dalies priklausė nuo nepavykusio tyrimo.

Birželio mėnesį „AstraZeneca“ teigė, kad „tęsia“ diskusijas su JAV vyriausybe ir laukia pastarojo tyrimo – pavadinto „Provent“ – rezultatų, prieš priimdama sprendimą, kaip elgtis toliau. Pirminei analizei buvo surinkti 25 simptominės „Covid-19“ infekcijos mėginiai. Savanoriams buvo duotas AZD7442 kokteilis santykiu 2:1 (vakcina arba placebas).

Koronavirusas

„Mums reikia rasti naujų būdų pasirūpinti asmenimis, kurie nėra tinkamai apsaugoti „Covid-19“ vakcinomis, – teigiama biofarmacijos tyrimų ir plėtros vykdomojo viceprezidento Mene Pangaloso pranešime. – Mus labai padrąsino šie efektyvumo ir saugumo duomenys didelės rizikos asmenų grupėje.“

Kompanija teigė, kad ruošia duomenis reguliavimo institucijoms, siekdama gauti leidimą naudoti kokteilį kritinėje situacijoje.

Antikūnų kokteiliai vertinami kaip būdas apsaugoti, pvz., vėžiu sergančius žmones, kuriems skiepai gali netikti, tačiau juos skirti yra sudėtinga, o vartojimo mastas ribotas. Tiek „Covid-19“ prevencijos, tiek gydymo galimybių tyrimai sulaukė nevienodų rezultatų. „GlaxoSmithKline Plc“ ir „Vir Biotechnology Inc.“ gegužės mėnesį gavo JAV leidimą naudoti savo gaminamą produktą kritinėje situacijoje, kai paaiškėjo, kad jis gali apsaugoti rizikos grupės pacientus nuo pablogėjimo, nors ankstesnis tyrimas su hospitalizuotais pacientais žlugo.

Jungtinė Karalystė penktadienį patvirtino pirmąjį monokloninių antikūnų kokteilį nuo „Covid-19“, suteikdama žalią šviesą „Regeneron Pharmaceuticals Inc.“ ir „Roche Holding AG“ gaminamam produktui.