Sveikata pablogėjo dėl onkologinės ligos

Kaip portalui „Delfi“ pasakojo mirusios pacientės anūkas, pernai jo močiutei diagnozuotas kasos vėžys.

„Nepaisant labai sunkios diagnozės, močiutės ligos istoriją iš pradžių galima buvo pavadinti savotiška sėkmės istorija. Santaros klinikose jai atlikta reta operacija. Močiutė buvo viena pirmųjų, kuriems tokios operacijos atliktos jau sulaukus 80 metų. Ji pateko vos tarp 5 procentų pacientų, kuriems tokia reta operacija galima“, – prisiminė vyras, pasidžiaugęs, kad moteris paneigė daugelį liūdnų prognozių.

Santaros klinikose dėl onkologinės ligos operuota senyva moteris kurį laiką jautėsi gana neblogai, net pati važinėjo į chemoterapiją Vilniuje.

Deja, šių metų birželį sveikata ėmė sparčiai silpti. Į Respublikinę Panevėžio ligoninę šių metų birželio 14-ąją pacientė paguldyta dėl simptomų palengvinimo. Moteris be kasos vėžio turėjo ir daug kitų negalavimų: širdies skausmus, cukrinį diabetą.

Nors pacientė jau buvo persirgusi koronavirusu, ji pusantros paros gulėjo izoliacinėje palatoje stebėjimui. Vėliau nuspręsta moterį nukreipti į Geriatrijos skyrių, kur ją ir ištiko insultas.

Mirusios moters anūkas pasakojo, kad minėtasis skyrius yra nekaip pagarsėjęs Panevėžyje. Esą pagyvenę Panevėžio krašto gyventojai jau kaip mantrą savo vaikams kartoja: „Vaikeli, tik nevežk į tą ligoninę, ten numarins“.

Nuo ryto persekiojo bloga nuojauta

Tądien, kai moterį ištikęs insultas, jos dukrą ir vyrą visą rytą kamavo nelaimės nuojauta.

„Tą dieną nuojauta sakė, kad kažkas negerai – nuo pat ryto tiek aš, tiek tėtis bandėme prisiskambinti mamai, bet ji vis neatsiliepė, kas jai visai būdinga. Pagaliau prisiskambinus į Geriatrijos skyrių ir pasiteiravus slaugytojos, kokia situacija, buvo žaibiškai atšautas nušlifuotas atsakymas: „Būklė stabili, matyt, pacientė miega“.

Akivaizdu, kad tuo įsitikinti vos per keletą sekundžių neįmanoma, natūralių įtarimų sukėlė ir tai, jog žmogus jau beveik parą neva miega. Slaugytoja tik pasiūlė arčiau padėti pacientės mobilųjį, kad ši pajėgtų atsiliepti“, – prisiminė dukra.

Moteris susiruošė aplankyti mamą ir pati įsitikinti, ar viskas gerai. Įsiprašyti į ligoninę net trumpam vizitui nebuvo lengva dėl pandemijos. Pasak pašnekovės, savaitgalį vizitui į Geriatrijos skyrių po ne vieno bandymo dėl neva pandemijos sąlygotų apribojimų jai įsiprašyti pavyko tik prieš 15 val.

Nepaliestas maistas, vaistai, po pagalve – panaudotos sauskelnės

Pacientės duktė buvo priblokšta to, ką išvydo ligoninėje. Jos mama gulėjo lovoje buvo be sąmonės, garsiai švokštė, vos gaudydama kvapą. Paaiškėjo, kad ji nebevaldo visos dešinės kūno pusės ir liežuvio. Pakėlus akių vokus, vyzdžiai į aplinką nereagavo, tik kurį laiką moteris dar nevalingai judino kairę ranką.

„Greta mamos gulėjo net nepaliesti pietūs ir pavakariai, keliolika per visą dieną neišgertų vaistų tablečių, po pagalve – panaudotos sauskelnės.

Palatos draugės minėjo, kad pusryčius ji dar mėgino valgyti, tačiau netrukus po to mama tarsi sustingo ir pasigirdo insultui būdingas kriokimas, nuo ryto į aplinką ji daugiau taip ir nebereagavo“, – baisius išgyvenimus aprašė duktė.

Pacientės dukra spėja, kad ištikta didžiulio išeminio insulto mama išgulėjo mažiausiai 5–7 valandas. Kaip vėliau parodė kompiuterinės tomografijos tyrimas, kraujas buvo taip išsiliejęs į smegenis, kad nepastebėti tokios ligos buvo neįmanoma. Pražiopsoti ir keli mikroinsultai.

Tyrimai – tik dukrai pareikalavus

„Visur taip akcentuojama skubios insulto diagnostikos ir gydymo svarba, kai pirmos kelios valandos kritinės. Visgi išeina, kad ligoninė – nesaugiausia vieta, kurioje tik galima patirti smegenų infarktą. Juk žmogui sukniubus net gatvėje, prekybos centre ar namuose, būtų iškviesta greitoji ir būtų skubiai ieškoma priežasčių“, – pastebėjo moteris.

Tik pacientės dukrai primygtinai pareikalavus, puikias tokių ligų diagnostikos ir gydymo sąlygas turinčioje Respublikinėje Panevėžio ligoninėje pradėta ieškoti paralyžiaus priežasčių, moteriai atlikta galvos kompiuterinė tomografija (KT), parodžiusi didžiulį išeminį insultą.

Insultas

„Susidarė įspūdis, kad tik man atėjus ir pradėjus gyvai reikalauti gydymo, Geriatrijos skyriaus personalas sukruto – buvo iškviestas neurologas, atlikta galvos KT, net sutrintos keliolika per visą dieną ant spintelės susikaupusių vaistų tablečių. Tačiau per vėlai – birželio 22 d. mama užgeso didžiulėse kančiose. Nors ir toliau sunkiai gaudė orą pro burną, jai kažkodėl net nebuvo suteikta dirbtinė plaučių ventiliacija, teįvestas silpnos srovės deguonis per nosį, pro kurią ji jau nekvėpavo,“ – laiške rašė moteris.

Savaitgaliais – vos po vieną slaugytoją

Mirusios pacientės dukters nuomone, tokia tragedija ištiko dėl prastos ligoninės personalo vadybos.

„Neturiu priekaištų mamą gydžiusiai gydytojai, ji elgėsi profesionaliai, stengėsi padaryti, ką galėjo, teikė visą įmanomą informaciją, mama sunkiai sirgo. Tačiau situacija su personalo vadyba, ligonių slauga ir elementaria pagarba žmogui šioje ligoninėje plačiai žinoma visoje Aukštaitijoje ir, mano supratimu, yra ne tik neetiška, bet ir nusikalstama,“ – neabejojo moteris.

Anot jos, bet kam, kam yra tekę pastaruoju metu tiesiogiai ar dėl artimųjų susidurti su šia gydymo įstaiga, akivaizdu, kad blogiausia situacija Respublikinėje Panevėžio ligoninėje yra būtent su slaugytojomis.

„Mano žiniomis, per COVID-19 pandemiją dauguma slaugytojų privaloma tvarka turėjo dirbti su Covid pacientais, tad nemaža jų dalis tiesiog išėjo iš darbo, o dabar juntamas didžiulis jų trūkumas. Vis dėlto ligoninės vadovybė problemą ignoruoja ir, net pasibaigus karantinui, gerokai sumažėjus Covid pacientų, situacija nebuvo pagerėjusi.

Vis tik negalima visko suversti vien pandemijai – kalbama apie elementarią empatiją, su jos stoka šioje įstaigoje vienaip ar kitaip yra susidūręs daugelis Panevėžio regiono šeimų. Jei universitetinėse Vilniaus ar Kauno ligoninėse tai jau sunkiai įsivaizduojama, Panevėžio ligoninėje tarp slaugytojų vis dar klesti atviras kasdienis kyšininkavimas, ypač kai kalbama apie vyresnių ir savimi pasirūpinti negalinčių žmonių priežiūrą.

Neslėpsiu, kyšį vienai slaugytojų davė ir mama – kitaip tai būtų buvusi tiesiog savižudybė, jo čia niekas taip net nevadina. Tai tiesiog įprastas „papildomas mokestis“, kad laiku gautum visus vaistus, būtų pakeistos sauskelnės ar būtum palydėtas į tualetą. Tik keliasdešimties eurų vienai Geriatrijos skyriaus slaugytojų matyt nepakako, kad bent sykį per pusdienį į insulto ištiktą moterį kas nors būtų atkreipęs dėmesį“, – svarstė dukra.

Pacientės dukrai pačios slaugytojos pripažino, kad savaitgaliais dirbti su keliolika ar daugiau senyvų pacientų prieš kelerius metus įsteigtame Geriatrijos skyriuje lieka dirbti vos po vieną slaugytoją.

Stebina ligos istorijos įrašai

Po pacientės mirties artimiesiems paprašius susipažinti su jos ligos istorija ir gydymo įrašais, paaiškėjo, kad medicinos dokumentuose nurodytos ne pilnos aplinkybės, o kai kur jos visiškai neatitinka realybės.

„Kad Geriatrijos skyriuje mama nebuvo tinkamai rūpinamasi, skaudžiausiai patvirtina birželio 21 d. įrašas jos gydymo dienyne: „Kada susirgo, kada buvo paskutinį sykį sveika, nėra aišku“. Sveiku protu nesuvokiama, kaip toks įrašas gali būti įrašytas apie sunkaus, nuolatinės priežiūros reikalaujančio, savaitę šioje gydymo įstaigoje praleidusio ligonio priežiūrą. Tai juk Respublikinės Panevėžio ligoninės pripažinimas, kad pacientės būklė nebuvo sekama ir medikai paprasčiausiai nežino, kada mamą ištiko insultas ir todėl negalėjo jo laiku ir tinkamai gydyti,“ – stebėjosi pacientės duktė.

Dėl šio incidento pacientės artimieji pateikė skundą Pacientų sveikatai padarytos žalos nustatymo komisijai ir pačiai Respublikinei Panevėžio ligoninei, prašydami pradėti tarnybinį patikrinimą ir įvertinti tokias sisteminės pacientų nepriežiūros bei galimos korupcijos apraiškas Geriatrijos skyriuje.

Gavę atsakymą iš gydymo įstaigos, artimieji taip pat kreipsis į Valstybinę akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybą ir svarstys galimybę kreiptis į teismą.

Ligoninė su artimųjų nuomone nesutinka

Portalas „Delfi“ kreipėsi į Respublikinę Panevėžio ligoninę, kad pakomentuotų minėtąją situaciją. Respublikinės Panevėžio ligoninės komunikacijos specialistas Vytautas Riaubiškis atsakymą pradėjo nuo užuojautos: „Suprantame velionės artimųjų skausmą dėl šios netekties ir nuoširdžiai juos užjaučiame. Kuomet yra sprendžiami žmogaus sveikatos ir gyvybės klausimai, o, ypač, artimųjų, visada tai labai jautru, skaudu, liūdna“.

Panevėžio ligoninės atstovas pastebėjo, kad pacientė į gydymo įstaigą paguldyta labai sunkios būklės dėl nepagydomai sunkios ligos ir su komplikacijomis, tad medikai padėti jai jau buvo bejėgiai.

„Nuo insulto specifinis gydymas pacientams netaikomas dėl medicininių kontraindikacijų (gretutinių susirgimų)“, – patikslino V. Riaubiškis.

Respublikinės Panevėžio ligoninės atstovai atmetė pacientės artimųjų kaltinimus dėl netinkamos ligonės priežiūros: „Nesutinkame su velionės giminių pateikta subjektyvia nuomone. Suprantame jų skausmą, tačiau artimųjų netekę giminės kartais būna ir ne visai objektyvūs, ypač gedėjimo dėl artimo netekties metu“.

Kartu pranešama, kad Respublikinės Panevėžio ligoninės administracija yra gavusi dukters skundą nedelsiant inicijavo Vidaus kontrolės ir audito skyriaus tyrimą, „siekiant neatidėliotinai ir visapusiškai ištirti atvejį ir pateikti išsamias išvadas“. Šiuo metu baigiamas atlikti Vidaus medicininis auditas, kurio išvados bus pateiktos velionės dukrai ir kitoms kompetetingoms institucijoms, kurios nagrinės šį atvejį ir priims sprendimą šiuo klausimu.

„Tikime šių institucijų darbo objektyvumu ir nešališkumu ir, gerbdami velionės artimuosius, kol nebus paskelbtas šių kompetetingų institucijų sprendimas, situacijos nekomentuosime“, – patikslino V. Riaubiškis.

Pasitikslinus, ar išties Respublikinėje Panevėžio ligoninėje taip trūksta slaugytojų, kad savaitgaliais jų dirba vos po vieną, gydymo įstaigos atstovas atsakė: „Atsakant į klausimą dėl bendrosios praktikos slaugytojų trūkumo, norime atkreipti jūsų dėmesį, kad tai – sisteminė visų šalies gydymo įstaigų problema ir rūpestis, nes, turbūt, nerasime šalyje nei vienos gydymo įstaigos, kuri šiuo metu nesusidurtų su šia panašia problema.

Respublikinės Panevėžio ligoninės administracija ir ligoninės kolektyvas deda daug pastangų, kad mūsų gydymo įstaiga dirbtų sklandžiai, efektyviai ir atlieptų visus pagrįstus pacientų ir jų artimųjų lūkesčius. Dar kartą užjaučiame artimuosius dėl pacientės mirties ir kviečiame palaukti, kol įstatymų nustatyta tvarka kompetetingos institucijos priims neskundžiamą sprendimą dėl šio atvejo“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (351)