Mokslininkai teigė, kad jų darbas yra pirmasis, kuriame tokiu dideliu mastu palyginamas „AstraZeneca“ ir „Pfizer“ vakcinų poveikis su COVID-19 poveikiu.

Iki šiol didžiausias tyrimas šiuo klausimu buvo atliktas po koronerio išvados, jog žinoma BBC radijo laidų vedėja mirė dėl komplikacijų, atsiradusių po skiepijimo „AstraZeneca“ vakcina.

Lisa Shaw mirė gegužę, praėjus vos daugiau nei trims savaitėms po pirmosios dozės.

Koroneris nustatė, kad jai išsivystė vakcinos sukelta trombozė ir trombocitopenija, kuri buvo apibūdinta kaip „reta ir agresyvi komplikacija, susijusi su „AstraZeneca“ vakcina, kuri buvo pagrindinė jos mirties priežastis“.

Šiame naujame tyrime buvo tiriama daugiau nei 29 mln. asmenų nuo 16 metų, kurie gavo pirmąją bet kurios vakcinos dozę Anglijoje nuo gruodžio iki balandžio.

Skiepijimas „Camelia“ vaistinėje

Tyrimo išvados rodo, kad trombocitopenijos – būklės, kai pacientas turi mažai ląstelių, vadinamų trombocitais, kurie padeda kraujo krešėjimui, – rizika koronavirusu sergančiam asmeniui yra beveik 9 kartus didesnė nei tiems, kurie gavo vieną „AstraZeneca“ vakcinos dozę.

Vienas iš tyrimo autorių profesorius Azizas Sheikhas teigė, kad padidėjusi trombocitopenijos rizika, pastebėta jų darbe, yra panaši į tą, kurią kelia kitos Jungtinėje Karalystėje dažniausiai naudojamos vakcinos, pvz., nuo gripo.

Mokslininkai apskaičiavo, kad tarp 10 mln. žmonių, paskiepytų „AstraZeneca“ vakcina, per 28 dienas po skiepijimo išsivystė 107 papildomi (pertekliniai) trombocitopenijos atvejai, palyginti su 934 COVID-19 sergančiais žmonėmis.

Jie nustatė sąryšį tarp paskiepytųjų „Pfizer“ vakcina ir padidėjusios insulto rizikos, tačiau toji rizika buvo per 10 kartų didesnė tarp susirgusiųjų COVID-19.

Kraujo krešulys

Apskaičiuota, kad tarp 10 mln. žmonių, gavusių „Pfizer“, skiepą, buvo 143 papildomi išeminio insulto atvejai, palyginti su 1699 atvejais tarp tų, kurie sirgo COVID-19.

Tyrime, kurį paskelbė žurnalas „The BMJ“, rodo, kad tarp 10 mln. žmonių, gavusių „AstraZeneca“ skiepą, buvo 7 papildomi smegenų veninių sinusų trombozės atvejai, palyginti su 20 žmonių, sirgusių COVID-19.

Kraujo krešėjimo venose (venų tromboembolijos) atvejų tarp 10 mln. žmonių, paskiepytų „AstraZeneca“ vakcina, buvo aptikti 66 papildomi atvejai, palyginti su maždaug 12 614 tokių papildomų atvejų tarp COVID-19 pacientų.

Sąsajų tarp vakcinų ir kraujo krešulių arterijose (arterijų tromboembolijos) nebuvo rasta, tačiau tarp 10 mln. žmonių, sirgusių COVID-19, buvo aptikta apie 5 000 papildomų ligos atvejų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (142)