„Džiaugiamės, kad kaip rudeninis lietus pasipylė galimybės mūsų pacientams, laukusiems donorinių inkstų. Per keturias dienas ištyrėme net 24 pacientus iš laukiančiųjų donorinių inkstų sąrašo dėl tinkamumo operacijoms, iš kurių net aštuoniems atliktos operacijos. Toks persodintų inkstų skaičius per tokį trumpą laiką yra nelengvas iššūkis medikų komandai, tačiau Kauno klinikų specialistams tai pavyko – visos transplantacijos atliktos sėkmingai“, – džiaugiasi Kauno klinikų Nefrologijos klinikos vadovė prof. Inga Arūnė Bumblytė.

Kauno klinikų Organų donorų programos vadovas doc. dr. Tomas Tamošuitis sako, kad organų transplantacijos vyksta ne tik dėl medikų kompetencijų, bet ir dėl organų donorų artimųjų geranoriškumo ir sugebėjimo pajausti kitų žmonių skausmą.

„Donorų artimieji sprendimą priima sudėtingiausiomis akimirkomis, kai miršta jų pačių artimas žmogus. Organų donorystė – geriausias įmanomas artimojo mirties įprasminimas ir galimybė bent iš dalies kompensuoti netekties skausmą“, – kalba doc. dr. T. Tamošuitis.

Tomas Tamošuitis

Sklandų darbą transplantacijų metu Kauno klinikose užtikrina didelė gydytojų, slaugytojų, pagalbinio personalo, donorų ir transplantacijos koordinatorių komanda. Kauno klinikų vyresnysis transplantacijų koordinatorius Andrejus Bura pastebi, kad sėkmingas transplantacijų procesas yra efektyvaus daugiadalykės komandos darbo ir profesionalumo rezultatas.

„Kiekviename donorystės, organų bei audinių transplantacijos procese dalyvauja dešimtys specialistų: donorų ir transplantacijų koordinatoriai, gydytojai anesteziologai reanimatologai, chirurgai, urologai, oftalmologai, nefrologai, gastroenterologai, kardiologai, pulmonologai ir kiti. Slaugytojai ir pagalbiniai darbuotojai taip pat dalyvauja visuose sudėtinguose transplantacijų procesuose ir yra svarbi jų sklandumą užtikrinanti dalis“, – sako A. Bura.

Andrejus Bura

Kauno klinikos yra viena iš daugiausiai organų donorų paruošianti ligoninė Lietuvoje. Čia per metus atliekama daugiau nei 100 organų, audinių ir kamieninių kraujodaros ląstelių transplantacijų.

„Donorystės procesas ir pačios transplantacijos – specifinė sritis, reikalaujanti sunkaus ir profesionalaus specialistų darbo. Džiaugiamės, kad Kauno klinikų infrastruktūra ir specialistai yra paruošti ne tik teikti tokias paslaugas, bet ir užtikrinti aukščiausią jų kokybę“, – pažymi A. Bura.

Kauno klinikose transplantacijos atliekamos jau daugiau nei 20 metų ir išlieka viena iš prioritetinių ligoninės veiklos sričių. Per kelis dešimtmečius transplantologijos sritis vystėsi ir tobulėjo, joje kasmet diegiami moderniausi diagnostikos ir gydymo metodai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją