Medikai po atliktų tyrimų konstatavo, kad persodinti tinkami donoro inkstai, širdis ir kepenys. Visos šių organų transplantacijos šiandien bus atliktos Kauno klinikose.

Žinia apie efektyvų donorą suteikia vilties gyvybiškai svarbių organų transplantacijos laukiantiems žmonėms ir jų šeimoms – sakoma, kad vienas recipientas artimai susijęs mažiausiai su penkiais kitais žmonėmis.

Tai nors iš dalies gali paguosti gedinčią šeimą – per anksti užgesusio vyro organai pratęs ne tik keturių ligonių žmonių gyvenimą, bet ir gyvenimo džiaugsmą dovanos kelioms dešimtims jų artimųjų ir draugų.

Širdies transplantacijos šiandien laukia 31 aktyvus recipientas, vienam iš jų šiandien bus persodinta donoro širdis. Tai bus jau 6-oji šiais metais Lietuvoje atlikta širdies transplantacija.

Donoro širdis pirmą kartą Lietuvoje persodinta prieš beveik 34-erius metus, 1987 m. rugsėjo 2 d., muzikos mokytojui Albinui Penkauskui iš Ukmergės. Nors pastaraisiais metais mūsų medikai per metus atlieka maždaug 10 širdies transplantacijų, vis dėlto kiekviena tokia operacija yra unikali.

Širdies transplantacija iki šiol yra pats efektyviausias širdies nepakankamumo gydymo būdas, galintis sunkiai sergantiems žmonėms padėti grįžti į visavertį gyvenimą. Gyvybiškai svarbaus organo persodinimo operacijos sėkmė priklauso nuo sklandaus didelės gydytojų komandos darbo. Joje – kardiochirurgai, kardiologai, anesteziologai, imunologai, reanimatologai, intensyvios terapijos medikai.

Kepenų persodinimo šiuo metu laukia yra 33 aktyvūs recipientai. Šiandien atliekama kepenų transplantacija 2021 metais jau bus 15-oji.

Organo persodinimo operacija.

Donoro inksto šiais metais sulaukė jau 58 Lietuvos gyventojai. Šio organo recipientų sąraše tebėra 103 recipientai (šiuo metu aktyvūs yra 64), tarp jų – 2 vaikai.

Transplantacijos neįmanomos be donorystei pritariančių žmonių. NTB direktorius Artūras Bagotyrius džiaugiasi, kad vis daugiau žmonių supranta donorystės svarbą.

„Donorystė yra užuojautos ir pagalbos vienas kitam išraiška, – sako A. Bagotyrius. – Šiandien keturiems žmonėms donoro artimieji suteikė vertingiausią gyvenime dovaną. Nuoširdžiai dėkojame jiems už sunkiai sergantiems žmonėms dovanotą viltį toliau gyventi pilnavertį gyvenimą.“

Palaikyti donorystės idėją kviečiame kiekvieną pilnametystės sulaukusį Lietuvos gyventoją. Tai padaryti galite pasirašę sutikimą Donoro kortelei gauti internetu čia, taip pat gydymo įstaigose, „Eurovaistinės“ vaistinėse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)