Į priėmimo skyrių – su miegmaišiu?

„Nepagalvojau, kad vykstant su karščiuojančiu trimečiu į ligoninės priimamąjį reikėtų pasiimti miegmaišį“, – po vizito į priėmimo skyrių nelinksmai juokavo Aistė.

Pasak moters, Santaros Vaikų ligoninės priimamajame šią vasarą teko apsilankyti keletą kartų. Kol būdavo atliktos visos procedūros, kartu su vaiku tekdavo laukti apie 6-7 valandas.

„Paskutinį kartą su karščiuojančiu ir kosėjančiu vaiku į priimamąjį atvykome kiek po 18 valandos, laukėme apie pusvalandį, kol atėjusi sesutė pamatavo vaikui temperatūrą, ūgį, svorį ir liepė laukti. Priimamajame kartu sėdėjo dar gal 5 tėvai su vaikais.

Gerai, kad paėmėme gertuvę ir obuolių, nes su vaiku tik po maždaug 3 valandų laukimo buvome pakviesti į atskirą izoliuotą kabinetą, kur ir vėl laukėme gydytojo“, – nesmagia patirtimi ligoninėje dalijosi Aistė.

Asociatyvi nuotr.

Pasak moters, apžiūrėti vaiko atėjo gydytoja rezidentė.

Ji trimečiui atliko pirminę apžiūrą: paklausė plaučius, pamatavo temperatūrą, apžiūrėjo gerklę, paklausinėjo ir patarė atlikti kraujo tyrimą, tačiau pridūrė, kad vėl teks laukti. Moteris pasitikslino, kiek laiko teks palaukti.

„Rezidentė prasitarė, kad yra tik viena seselė, kuri ima kraują, taigi – nežinia, gali užtrukti ir tris valandas. Po pusvalandžio išėjome pasiteirauti seselės, kiek gi reikės laukti. Patikino, kad jau greitai“, – pasakojo pašnekovė.

Po pusvalandžio kraujas buvo paimtas, o rezultatų tėčiui ir sūnui reikėjo laukti dar maždaug valandą. Namo šeima grįžo tik po vidurnakčio, išgirdę rekomendaciją, kad jei vaiko būklė pablogės, į gydytoją kreiptis pakartotinai.

„Ir man, kaip mamai, kyla klausimas, kodėl reikia tiek laukti, kol bus atlikta paprasčiausia pirminė apžiūra ir paimtas kraujas? Atrodė, kad niekas niekur neskuba. Tačiau išlaukti tiek valandų suaugusiajam yra sudėtinga, ką jau bekalbėti apie mažamečius vaikus“, – piktinosi moteris.

Asociatyvi nuotr.

Ligoninė sako susidurianti su didžiuliais pacientų srautais

Susisiekėme su Santaros klinikų Komunikacijos tarnybos vadove Jolanta Normantiene. Pasak ligoninės atstovės, itin sunku komentuoti situaciją, kai nežinoma, kada ir į kurį skyrių pacientas atvyko, kokia situacija tuo metu ten buvo.

Visgi, pasak J. Normantienės, pacientų srautai Santaros klinikose yra dideli ir ypač padidėja savaitgaliais, nes pirminės sveikatos priežiūros įstaigos dažiausiai nepriima ūmiai susirgusių pacientų.

Taigi, kol teks Vaikų ligoninės Vaikų priėmimo-skubios pagalbos skyriuje aptarnauti aplinkinių rajonų (pavyzdžiui, Šalčininkų, Trakų, Varėnos, Lazdijų, Pabradės ir kt.) pacientus, kurie neturi galimybės patekti pas savo rajono gydytojus dėl ambulatorinių paslaugų, po būklės įvertinimo teks ilgai laukti savo eilės, ypač jei tai bus savaitgalis, šventės, taip pat dažniausiai pirmadieniai bei penktadieniai po 15-16 val.

Asociatyvi nuotr.

„Dauguma didelių ligoninių priėmimo padaliniuose yra įdiegtos pirminės pacientų būklės vertinimo skalės (TRIAGE procedūra), pagal kurias nustatoma atvykusių pacientų konsultavimo skubumas ir eiliškumas. Sunkiausi pacientai, kurių būklė nestabili, visada konsultuojami pirmiausiai. Tais atvejais, kai paciento būklė nėra grėsminga ir yra daugiau sunkesnės būklės pacientų, laukimo laikas yra ilgesnis“, – buvo rašoma atsakyme apie susiklosčiusią situaciją.

Taip pat, pasak J. Normantienės, reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad ligoninėje laikomasi griežtų epidemiologinių reikalavimų. Pacientai po jų užregistravimo ir apžiūros pirmumo nustatymo (TRIAGE) laukia laukimo salėje, išlaikydami saugų atstumą, pacientų laukimui numatytose vietose.

Po kiekvieno paciento apžiūros atskiroje patalpoje, reikia ją atitinkamai paruošti kito paciento priėmimui, – tai užtrunka.

Asociatyvi nuotr.

„Taip pat gal sunku įsivaizduoti, kiek realiai trunka vieno paciento aptarnavimas, kiek reikia laiko paimti mažam vaikui COVID-19 tyrimą, veninį kraują, atlikti TRIAGE būklės vertinimą, – juk maži vaikai ir net didesni nepuola su džiaugsmu matuoti deguonies saturacijos kraujyje ir kraujospūdžio. Kraujo tyrimo atsakymas taip pat neateina anksčiau nei po 1,5 valandos, nes tiek trunka šio tyrimo atlikimas laboratorijoje.

Suprantama, kad ilgai laukti nėra malonu, bet jei pacientui suteikiama žalia spalva, pagalba esant dideliam pacientų antplūdžiui tikrai gali užtrukti. Apgailestaujame dėl situacijos, tačiau labai prašytume ir tėvelių kantrybės bei supratimo“, – rašė J. Normantienė.

Informaciją, kaip Santaros klinikose yra teikiama pagalba, galite rasti čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (556)