Taigi, kai kuriose vietose, tarkime, parduotuvėse, kaukės yra ir toliau privalomos netgi turintiems galimybių pasą.

Privalomos jos išlieka ir vaistinėse. Visgi dalis klientų to nežino. Vaistininkai pastebėjo, kad padaugėjo žmonių, kurie į vaistinę ateina be kaukių, motyvuodami tuo, kad jie turi galimybių pasus, tad neva veido apsaugos priemonės jiems neprivalomos. Vaistininkai primena, kad vaistinėse kol kas kaukių dėvėjimo tvarka liko nepasikeitusi.

„Vien per pirmadienį sulaukėme informacijos iš kelių skirtinguose Lietuvos regionuose įsikūrusių vaistinių apie tai, kad į vaistines ateina ir prašosi būti aptarnaujami kaukių nedėvintys pacientai. Šių klientų argumentai buvo analogiški – pasikeitė tvarka, ir turint galimybių pasą kaukės dėvėti esą nebereikia.

Tačiau reali situacija yra tokia, kad net ir turinčių galimybių pasus pacientų, nedėvinčių kaukės, aptarnauti negalime – vaistinėse galioja ta pati tvarka, kokia galiojo ir iki šiol. Vaistai yra pirmo būtinumo prekė, nuo kurios priklauso žmonių sveikata, kartais ir gyvybė, todėl nusprendėme ir toliau aptarnauti visus pacientus, tiek turinčius galimybių pasus, tiek jų neturinčius. Tuo pačiu visus dėl asmeninių priežasčių dar nepasiskiepijusius nuo COVID-19 kviečiame nedelsti ir tai padaryti – juolab kad pasiskiepyti galima ne tik vakcinacijos centruose, bet ir vaistinėse, taip pat mobiliuosiuose punktuose“, – priminė „Gintarinės vaistinės“ rinkodaros vadovė Irena Tėvelienė.

Vaistinių tinklo „Eurovaistinė“ komunikacijos vadovė Laura Bielskė taip pat portalui „Delfi“ sakė, kad šią savaitę pasitaiko daugiau atvejų, kai klientams neaišku, ar vaistinėje reikia dėvėti kaukę.

Laura Bielskė

„Esame viena iš nedaugelio vietų, kur netikrinamas galimybių pasas, priimame visus klientus, todėl kaukes visose vaistinėse dėvėti būtina. Vaistinėje teikiame būtinąsias sveikatos paslaugas, tad, nors pasisakome už skiepus ir visi vaistinių darbuotojai turi galimybių pasus (arba yra pasiskiepiję, arba testuojasi), iš klientų galimybių paso nereikalaujame“, – paaiškino L. Bielskė.

Tai, kad klientai nebežino, dėtis kaukę vaistinėje ar ne, pastebėjo ir BENU vaistininkai.

„Vaistininkai iš tiesų pastebėjo, kad nuo šio pirmadienio didelė dalis žmonių savaip interpretuoja naujai įsigaliojusias taisykles. Vilniuje „Panoramos“ prekybos centre absoliuti dauguma verslų kol kas nepasirinko aptarnauti klientų tik su galimybių pasais, tačiau žmonės vis tiek ateina be kaukių“, – portalui komentavo ir BENU vaistinių tinklo rinkodaros ir komunikacijos vadovas Mindaugas Urbas.

Anot jo, vaistinėje klientų paprašoma užsidėti kaukę, tačiau dažnu atveju žmogus jos apskritai neturi.

„Tai rodo ir šiomis dienomis šoktelėję medicininių veido kaukių pardavimai ne pakuotėmis, o po vieną – 4 iš 10 perkančių kaukes, jas perka po vieną vienetą“, – aiškino M. Urbas.

Alytuje esančios minėtojo tinklo vaistinės vaistininkė Jūratė Vaičiūnienė taip pat tvirtino, kad nuo pirmadienio tikrai jaučiams chaosas: klientai ateina be kaukių ir ginčijasi, kad nuo dabar kaukės nebėra privalomos, tapo tik rekomenduojamomis.

Su mažiau keblumų susiduria tik budinti BENU vaistinė Kaune, kuri yra šalia gydymo įstaigos. Čia dirbanti vaistininkė sako, kad žmonės jau įpratę į gydymo įstaigą eiti tik su kaukėmis ir labiau saugoti savo sveikatą, todėl į vaistinę be kaukių irgi nežengia. Jeigu jos neturi, laukia už durų ir prašo pirmiau parduoti kaukę, o tik tada eina į vidų.

Nors kaukės daug kur turintiems galimybių pasą tapo tik rekomendacinėmis, virusologas profesorius Saulius Čaplinskas siūlo neskubėti siaučiant koronaviruso delta atmainai jų išsižadėti ir, kur galima, dėvėti viešose uždarose erdvėse. Apie tai plačiau galite paskaityti čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (185)