Žmonių susidomėjimą koronaviruso testais ypač pajuto Vilniaus Antakalnio poliklinika. Ši gydymo įstaiga siūlo atlikti PGR testus vienomis mažiausių kainų.

„Šiandien labai išaugo kiekis norinčių atlikti serologinius tyrimus, kurie reikalingi galimybių pasui. Pas mus aktyviau žmonės registruojasi ir PGR tyrimui, nes jį atliekame gerokai pigiau negu kitose gydymo įstaigose.

Prie serologinių tyrimų ypač išaugo eilė, nes žmonės nori pasitikrinti, ar tikrai turi antikūnų ir gali gauti galimybių pasą. Tiriasi tie, kurie persirgo seniau ir nori pasitikrinti, ar tebeturi antikūnų, arba tie, kurie persirgo, bet tuo metu neturėjo teigiamo PGR testo“, – portalui „Delfi“ sakė Antakalnio poliklinikos komunikacijos koordinatorė Rūta Vanagienė.

Pasak pašnekovės Antakalnio poliklinikoje PGR testas kainuoja 55 eurus. Jeigu reikalingas dar ir sertfikatas, vykstantiems į užsienį, tenka primokėti papildomai 5,32 euro. Jeigu testas daromas dėl galimybių paso, o ne dėl sertifikato kelionei į užsienį, primokėti nereikia nieko. Šie duomenys bus tiesiog automatiškai suvesti į e. sveikatą.

Tiesa, PGR tyrimo rezultatai galimybių pasui galioja vos 48 valandas, skaičiuojant nuo ėminio paėmimo momento. Taigi, jeigu galimybių paso reikia darbui ir galimybės dirbti iš namų nėra, neskiepytam asmeniui gali prireikti ir dviejų–trijų PGR tyrimų per savaitę, kas kainuotų 110–165 eurus. Daliai žmonių tai gali tapti rimta motyvacija skiepytis.

Net ir su sertifikatu kaina yra mažesnė negu daugelyje kitų laboratorijų, kur toks testas, priklausomai nuo jo atlikimo, kainuoja per 70 eurų.

Antikūnų testai Antakalnio poliklinikoje kainuoja 10,59 Eur. Kraujas jiems imamas iš venos.

Kur ir už kiek galima išsitirti dėl koronaviruso, galite paskaityti čia.

R. Vanagienė patikino, kad, nepaisant šiek tiek išaugusių eilių, tyrimai atliekami gana greitai. Pvz., PGR tyrimą atlikti kol kas galima užsiregistruoti ir sekančiai dienai, o štai serologinio tyrimo eilė yra ilgesnė – gali tekti palaukti ir 2–3 dienas.

PGR testo atsakymas paprastai gaunamas jau maždaug po 6 val., bet, apsidraudžiant pacientams sakoma, kad per 24 val.

R. Vanagienė pasakojo, kad Antakalnio poliklinikos laboratorija jau planuoja įsigyti antrą įrenginį PGR koronaviruso tyrimams atlikti, nes jaučia, kad tyrimų poreikis tikrai bus didelis. Taip pat šiuo metu ieškoma papildomai personalo tiek paimti mėginiams, tiek tyrimams atlikti, nes tai turi daryti ne bet kas, o medicinos biologas.

Laboratorija

PGR ir serologinius tyrimus atlieka ne viena privati laboratorija. Pvz., UAB „SK Impeks Medicinos diagnostikos centras“ PGR tyrimai, priklausomai nuo to, kiek laiko jie užtrunka, kainuoja nuo 79 eurų. COVID-19 PGR testas iš nosiaryklės per 1 val. arba per 12-30 val. kainuoja nuo 79 iki 140 eurų, o antikūnų – 15 eurų.

Medicinos ir diagnostikos centro komunikacijos projektų vadovė Eglė Užkuraitė portalui „Delfi“ sakė, kad kol kas didelių norinčių išsitirti eilių nėra, bet numanoma, kad savaitės pabaigoje žmonių gali ir padaugėti.

„Kol kas jokio antplūdžio nėra, žmonės tiriasi, kaip tyrėsi. Galbūt padaugės žmonių savaitės pabaigoje ar kitos savaitės pradžioje, arba nuo rugsėjo 13-osios, kai bus galutiniai pokyčiai.

O dabar eilių nėra, visi norintys gauna laiką“, – teigė E. Užkuraitė.

Sužinoti, kiek turi antikūnų, žmonės gali ir Nacionalinėje visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijoje (NVSPL). Čia tyrimas kainuoja 14,88 Eur (į kainą įskaičiuotas mėginio paėmimas). Nors dabar serologinius tyrimus atlikti aktualu, kol kas didelių eilių minėtoje laboratorijoje nėra.

Tiesa, kaip pastebi NVSPL darbuotojai, situacija kiekvieną dieną keičiasi. Nuo to laiko, kada galimybių pasą gauti galima ir turint antikūnų, žmonių čia padaugėjo. Pasitaiko ir atvejų,kada susidaro eilutės. Taigi, jeigu žmonės iš anksto paskambina pasiteirauti dėl tyrimų, specialistai informuoja, kad kartais gali tekti ir šiek tiek palaukti.

Kol kas smarkiai išaugusio norinčiųjų išsitirti antplūdžio nepajuto ir „Affidea Lietuva“ laboratorija, kur PGR metodu atliekamas tyrimas kainuoja 79 eurus, o antikūnų tyrimas – 21-24 eurus. Vis tik, kaip portalą „Delfi“ patikino „Affidea Lietuva“ vadovas Vitalijus Orlovas, įstaiga jau ruošiasi tikėtina išaugsiančiam išsitirti norinčių žmonių kiekiui. Tiesa, labai smarkiai padidinti tyrimų apimtis gali sutrukdyti ribotas laboratorijos darbuotojų kiekis.

„Tačiau sekame, kas vyksta Lietuvoje, suprantame, kad vasaros sezonas baigiasi, kelionės eina į pabaigą, tad norinčių išsitirti padaugės. Ruošiamės tam didesniam antplūdžiui“, – sakė pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (510)