Vyresnio amžiaus žmonės ir jų artimieji širsta, kad be Galimybių paso nebus galima net važiuoti autobusu, o išsiimti šį dokumentą daliai internetu nesinaudojančių pensininkų, prisijungiant prie gpasas.lt, arba dėl jo nuvažiuoti į kurį nors vieną iš 50 Registrų centro padalinių būtų sudėtinga.

Šeimos gydytojus įsiutino Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto Mindaugo Lingės socialiniame tinkle „Facebook“ išsakyta mintis, kad šį dokumentą galės išduoti šeimos gydytojas.

„Šiuos dokumentus, negalinčiam prie esveikatos prisijungti pačiam – galės išduoti šeimos gydytojas“, – rašė M. Lingė.

Mindaugas Lingė

Apie tai, kad šeimos gydytojai turėtų padėti gauti Galimybių pasą, žurnalistams kalbėjo ir sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys, paklaustas, kaip šį dokumentą gauti tiems, kurie skiepytis negali dėl medicininių priežasčių: „Šeimos gydytojai suformuos atitinkamą įrašą ir jis bus galimybė turėti dokumentą, kuris leis jums naudotis Galimybių pasu“.

Šeimos gydytojai teigė, kad jiems būtų be reikalo užkrauta niekaip su jų tiesioginiu darbu nesusijusi paslauga. Jau dabar, pasak medikų, jie sulaukia kartais ir po dešimt prašymų per dieną išimti šį dokumentą. To prašo ne tik senjorai, bet ir jaunesni asmenys.

„Prašymų išimti Galimybių pasą sulaukiame kasdien. Po keturis, penkis, pastarosiomis dienomis – jau ir po 10 kartų. Tai papildomas darbas. Be to, nepasakysime, kad užregistruosime po savaitės ir tada išimsime. Dažniausiai skambina, kad reikia čia ir dabar, nes nori kažkur važiuoti, prie jūros, eiti į kavines ir to paso dabar reikia“, – penktadienį portalui „Delfi“ kalbėjo Medikų sąjūdžio vadovo pavaduotoja ir šeimos gydytoja Toma Kundrotė.

Sveikatos apsaugos ministro patarėja ryšiams su visuomene Aistė Šuksta sakė, kad medikai tikrai neprivalo niekam išiminėti Galimybių paso ir kalbas, kad tokią prievolę ketinama užkrauti ant jų pečių, pavadino paprasčiausia antimi.

„Nebuvo net tokio sprendimo. Aš nežinau, iš kur tokia antis paleista.

Mes ieškome kitų opcijų, kas galėtų padidinti vietų skaičių, kur būtų galima atsiimti tą Galimybių pasą be Registrų centro, tačiau apie šeimos gydytojus nekalbama.

Dėl Europos skaitmeninio COVID pažymėjimo galima kreiptis ir į šeimos gydytoją, tiksliau – gydymo įstaigos registratūrą, kad jį išimtų, bet apie Galimybių paso išėjimą nebuvo kalbos“, – patikino A. Šuksta, pridūrusi, kad Europos skaitmeninį COVID pažymėjimą galima atsisiųsti ar atsispausdinti ir iš e. sveikatos.

Senjorų skiepijimas nuo Covid-19

Šeimos gydytojams patarėja rekomendavo prašantiems išimti Galimybių pasą atsakyti, kad jie negali šito padaryti ir kol kas nukreipti to pageidaujančius į Registrų centrą.

„Kitų opcijų mes labai ieškome ir artimiausiu metu jas pasiūlysime. Tikrai ieškome, kad būtų ir patogu, ir atsirastų daugiau vietų, ir galėtume neapkrauti gydytojų papildomu darbu.

Turime nusimatę keletą galimybių ir dabar tariamės su tais, kurie gali tai atlikti“, – portalui „Delfi“ tikino A. Šuksta, kol kas nenorėjusi įvardinti, su kuo dėl to tariamasi.

Primename, kad nuo rugsėjo 13-osios neturintys Galimybių paso negalės lankytis prekybos centruose, renginiuose, viešojo maitinimo įstaigose, negalės naudotis viešuoju transportu.

Opozicija kritikuoja valdančiųjų reikalavimą pateikti Galimybių pasą einant į kavines, kirpyklas, važiuojant viešuoju transportu ir naudojantis kitomis viešosiomis paslaugomis.

Agnė Širinskienė

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto narė Agnė Širinskienė mano, kad ribojimai, susiję su Galimybių pasu, yra „tikrai yra neapgalvoti, jie nėra proporcingi“.

„Bijau, kad senjorai, kurie gyvena atokiose vietovėse, kurie neprieina prie Registrų centro arba nesinaudoja „Swedbank“, tiesiog negalės autobusu nuvykti ir nusipirkti maisto į rajono centrą.

Akivaizdu, kad tie ribojimai tikrai yra neapgalvoti, jie nėra proporcingi“, – LNK žinioms kalbėjo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos narė A. Širinskienė.

Jos teigimu, grupė parlamentarų svarsto kreiptis į Konstitucinį Teismą.

„Patikrinti, ar čia viskas yra teisėta ir ar taip gali būti demokratinėje visuomenėje, tikrai būtų prasminga“, – paaiškino A. Širinskienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (544)