Apie nėštumą nežinojo nei paauglė, nei jos tėvai

Kaip portalui „Delfi“ sakė Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės direktoriaus pavaduotojas medicinai Dmitrijus Kačiurinas, į jų gydymo įstaigą jauna mama atvežta jau pagimdžiusi.

„Kūdikis buvo išnešiotas, tik mažesnio svorio. Gimdymas nebuvo komplikuotas. Atvežtų mamos ir vaiko būklė buvo patenkinama. Jiems suteikta pagalba, su mama bendravo socialiniai darbuotojai, psichologas, o vėliau abu išleisti namo“, – prisiminė D. Kačiurinas.

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Viešųjų ryšių ir komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Kauno mieste, Kauno ir Marijampolės apskrityse Ramunė Liubinaitė portalui „Delfi“ pasakojo, kad apie stovykloje pagimdžiusios nepilnametės gimdymą vaiko teisių gynėjai sužinojo iškart.

„Alytaus apskrities vaiko teisių gynėjai pranešimą apie pagimdžiusią nepilnametę iš vaikų vasaros stovyklos gavo naktį iš liepos 13 į 14-ąją. Vaiko teisių gynėjai nedelsdami nuvyko į ligoninę, bendravo su gydytoju, aiškinosi, ar jaunai mamai reikalinga kokia nors skubi pagalba.

Pirminiais duomenimis, šeima apie dukros nėštumą nežinojo, ji pati – taip pat“, – komentavo R. Liubinaitė.

Pasidomėjus, ar paauglės šeima buvo žinoma Vaiko teisių tarnybai, pašnekovė sakė: „Šeima yra turėjusi sunkumų, jai teiktos socialinės paslaugos. Šiuo metu šeima gali gyventi savarankiškai, sunkumus yra įveikusi ir turi galimybę padėti dukrai pasirūpinti kūdikiu.“

Portale dzukijosveidas.lt rašyta, kad kūdikio tėvas veikiausiai pilnametis. Vaiko teisių apaugos specialistė to nei paneigė, nei patvirtino. Esą į šiuos klausimus atsakys teisėsauga.

Nepilnametė mama su vaiku gyvens pas savo tėvus

R. Liubinaitė sakė, kad atvejai, kai kūdikio susilaukia nepilnametė (16–17 m.), itin reti.

„Kauno mieste pasitaiko vidutiniškai po du per metus. Šiuo metu Alytaus apskrityje yra 4 nepilnametės mamos“, – teigė pašnekovė. Pasitikslinus, ar tokios paauglės dažniausiai būna kilusios iš probleminių šeimų, R. Liubinaitė atsakė: „Vengiame stigmatizuoti šeimas, atvejų būna pačių įvairiausių. Tačiau, be abejonės, dažniau į tokias sudėtingas gyvenimo situacijas patenka paauglės, stokojančios tėvų dėmesio, ryšio ir ieškančios saugumo ne visada tinkamais būdais.“

Kai nepilnametė susilaukia kūdikio, ja ima rūpintis ir vaiko teisių gynėjai. Pirmutinė jų užduotis, anot R. Liubinaitės, yra pasirūpinti kūdikio saugumu ir surasti, kas taps laikinuoju kūdikio globėju, iki mama sulauks pilnametystės.

„Kadangi vaiko atstovas pagal įstatymą gali būti tik pilnametis asmuo, siekiant užtikrinti vaiko interesus į sveikatos priežiūrą, sveiką ir saugią aplinką ir kt., skubiai atliekama procedūra vaiko laikinajam globėjui nustatyti, iki mamai sueis 18 m.“, – paaiškino specialistė.

Kol kas minėta nepilnametė su kūdikiu veikiausiai gyvens savo tėvų namuose.

„Pirmiausia kreipiamasi į artimus asmenis, kad nepilnametė mama galėtų gyventi su kūdikiu, artimųjų padedama įgytų motinystės įgūdžių. Šiuo atveju kūdikio laikinąja globėja (iki mama sulauks pilnametystės) tampa nepilnametės mama. Nepilnametė su kūdikiu toliau gyvens savo tėvų namuose“, – sakė R. Liubinaitė.

Gimdymas – ne vaikų reikalas

Vilniaus gimdymo namų direktorė gydytoja akušerė-ginekologė daktarė Kornelija Mačiulienė su gimdančiomis nepilnametėmis iki 15 metų susidūrė ne kartą. Vienai jų buvo 14 metų, o trims ar keturioms – 15 metų. Kur kas dažniau pasitaiko 16–18 metų gimdyvės.

Kornelija Mačiulienė

„Tai nėra dažnas atvejis. Bet aš mačiau, kaip tokio amžiaus paauglės nemoka elgtis su vaiku, joms reikėjo ir psichologų konsultacijos“, – kalbėjo portalo „Delfi“ pašnekovė.

Anot gydytojos, gimdymas kelia didelį pavojų tiek fizinei, tiek psichinei paauglės sveikatai.

„Jis pavojingas tuo, kad mūsų mergaitėms mėnesinės dažniausiai prasideda sulaukus 11–12 metų. Organizmui reikia pasiruošti pirmosioms mėnesinėms.

Be to, po pirmųjų mėnesinių gimdymas labai sudėtingas, nes nei hormonai, nei psichika dar nėra tam persitvarkę, subrendę, pasiruošę motinystei. Gimdymas yra didžiulis fizinis krūvis kūnui, visai hormoninei sistemai, absoliučiai visiems organams. Tai yra didžiulė trauma.

Turime pripažinti, kad gimdymas yra ne vaikams, o 12–13 metų mergaitė dar yra vaikas. Vaiko organizmas tikrai nepasiruošęs gimdyti. Turėtume visi prisiimti atsakomybę, kad tokie vaikai negimdytų ir jiems bent jau būtų paaiškinama, kad galima ir nesulaukti pirmųjų mėnesinių, bet tai gali būti jau nėštumas“, – sakė K. Mačiulienė.

Gydytoja pabrėžė: lytinį švietimą reikėtų pradėti žymiai anksčiau. Tai esą rodo ir pastarasis pavyzdys, kai paauglė net nesuprato esanti nėščia ir kad jau turi gimdyti.

„Dabar lytinio gyvenimo pradžia jau nebėra 17,5 metų, kaip buvo gal prieš dešimtmetį. Dabar jau 14–15 metų mergaitės pradeda gyventi lytinį gyvenimą“, – mano pašnekovė.

Nėščia paauglė manė, kad pilvą pučia nuo kopūstų

Gydytoja stebėjosi, kad paauglės nėštumo nepastebėjo net jos tėvai: „Nėščioji nėra tokia, kad paslėptų pilvą, krūtis ir taip toliau.“

Tiesa, K. Mačiulienė prisiminė, kad jos praktikoje irgi buvo paauglė, iki pat paskutinės minutės nesupratusi, jog laukiasi.

„Mano praktikoje buvo 14 metų gimdyvė, ją atvedė motina ir pasakė, kad mergaitei labai nepatinka krūtys, nes jos tapo tarsi suskilusios. Ji buvo stamboka mergaitė. Man sakė, kad ji valgo labai daug kopūstų ir jai pučia bei skauda pilvą.

Apžiūrėjau ją. Mergaitė pas mus praktiškai per 4 valandas ir pagimdė. Bet ji nieko neišmanė nei apie nėštumą, nei apie kokias nors kontraceptines priemones. Pagimdžiusi net nelabai suprato, kas įvyko, kad jau tapo motina“, – pasakojo medikė.

Pasidomėjus, kaip įmanoma nepastebėti nėštumo požymių, pašnekovė sakė: „Tos, kurios pas mus buvo iki 15 metų, dažniausiai buvo stambesnės, nutukimas – pirmo laipsnio, menstruacijos joms prasidėjusios nuo 12 metų. Joms pačioms nekliuvo pilvas, bet, pvz., nepatiko, kad kažkodėl ištino lytinės lūpos, pasikeitė krūtų išvaizda. Buvo tik tokie nusiskundimai. O tai, kad pilvas didokas, joms nekrito į akis.“

Kūdikiai dažnai gimsta mažesnio svorio

Daktarės K. Mačiulienės teigimu, nepilnamečių gimdymas dažnai būna ankstyvesnis. Bent jau jos praktikoje sutiktos nepilnametės merginos pagimdė anksčiau.

Vaikai dažniausiai gimsta mažesnio svorio, nes ir placentai vystytis dar neužtenka medžiagos, ir mityba būsimos mamos būna nepakankama, ir organai dar būna nepersitvarkę taip, kad per placentą užtikrintų gerą vaisiaus aprūpinimą maistu.

Nepilnamečių gimdymų ir abortų mažėja

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, nepilnamečių gimdymų Lietuvoje mažėja, taip pat mažėja ir abortų skaičius.

Nepilnamečių gimdymai

2001 m. pagimdė 663 nepilnametės, pernai kūdikių susilaukė 109 merginos, nesulaukusios pilnametystės. Ypač sumažėjo pagimdžiusių nepilnamečių iki 15 m. 2001 m. tokių buvo 10, 2005 m. ir 2016 m. – po 6, 2010, 2017 ir 2018 m. – po 4, 2019 m. – 3, o pernai – viena.

Vyresnių paauglių gimdymų taip pat žymiai sumažėjo. 2001 m. pagimdė 653 paauglės, o pernai – 108.

Nepilnamečių abortai

Tarp abortus 2016–2020 m. pasidariusių moterų nepilnamečių iki 15 m. buvo iki 0,1 proc. 2016–2017 m. tokių atvejų neužregistruota.

Mažėja abortų ir tarp 15–17 bei 18–19 metų merginų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (534)