Spaudos konferencijoje kalbėjo VVKT viršininkas Gytis Andrulionis ir VVKT Farmakologinio budrumo ir apsinuodijimų informacijos skyriaus vyresnioji patarėja Rugilė Pilvinienė.

Absoliuti dauguma reakcijų – nesunkios

Pasak G. Andrulionio, mažėjant vakcinacijos tempams mažėja ir naujų pranešimų skaičius.

Kaip pasakojo G. Andrulionis, birželio mėnesį gauti du pranešimai apie miokardito atvejus po „Pfizer“ ir „Moderna“ vakcinų. Abu jie buvo nustatyti vyresnio amžiaus asmenims. Apskritai dominuoja lengvi ar vidutinio sunkumo pranešimai.

„Praeitą mėnesį taip pat buvo vienas pranešimas apie pasireiškusį miokarditą po „Moderna“. Skirtumas tik tame, kad praeitą mėnesį pranešimas buvo apie jaunam žmogui pasitaikiusį miokarditą. „Moderna“ atveju tai buvo moteris virš 50 metų, o „Comirnaty“ atveju buvo vyras. Daugiau duomenų apie tai kol kas neturime“, – sakė R. Pilvinienė.

Rugilė Pilvinienė

Kaip pastebėjo R. Pilvinienė, daugiausia vakcinacijų atlikta gegužės mėnesį. Daugiausia vakcinuota „Comirnaty“ vakcina.

„Pranešimai apie įtariamas nepageidaujamas reakcijas buvo daugiausiai nesunkūs. Džiugina, kad nėra daug sunkių nepageidaujamų reakcijų. Absoliučiais skaičiais daugiausiai pranešta apie „Comirnaty“ reakcijas, bet to ir galima tikėtis, nes šios vakcinos daugiausiai suvartota. Proporcijomis žiūrint, pranešimų srautas yra nedidelis“, – kalbėjo R. Pilvinienė.

Gaunamų pranešimų srautai yra nulemti suvartotų vakcinų masto.

„Dėl trombofloebito gavome du pranešimus po „Comirnaty“ vakcinos ir vieną po „Vaxzevria“. Tiesa, „Comirnaty“ vakcinacijos atveju gydytojai nesiejo to su vakcina“, – sakė R. Pilvinienė.

Taip pat gauti 2 pranešimai apie laikiną periferinį veido paralyžių po „Comirnaty“ vakcinos. Gauti 6 pranešimai apie alpulį po skiepo – tiek skiepų centre, tiek namuose, kai karštu oru žmogus dar pradeda karščiuoti.

Vakcinavimo punktas Lukiškių aikštėje

„Po vieną kitą retai pasitaikančių pranešimų esame gavę ir šį mėnesį. Vienas iš tokių yra uveitas, tai yra akių liga. Vienam pacientui po „Vaxzevria“ buvo nustatytas medikamentinis toksinis kepenų pažeidimas, jam paūmėjo jau turima kepenų liga. Vienas pranešimas buvo apie Evanso sindromą, kuris pasireiškia hemolizine mažakraujyste ir trombocitų trūkumu kraujyje. Šie du pastarieji poveikiai yra dar negirdėti“, – sakė R. Pilvinienė.

Buvo pranešta ir apie vieną mirtį, 91-erių metų žmogus buvo vakcinuotas kovą, o mirė balandį. Jam buvo nustatyta pneumonija. Tačiau nežinoma, ar vakcina tikrai prisidėjo prie senyvo amžiaus žmogaus mirties. R. Pilvinienės teigimu, vakcina neturėjo padaryti tiesioginės įtakos mirčiai.

Iš viso Lietuvoje nuo koronaviruso buvo vakcinuota jau virš 24 tūkstančių paauglių. VVKT gavo 7 pranešimus iš paauglių, vienas iš jų sunkus – tai buvo alpimas, lydimas karščiavimo. Taip pat buvo pranešta apie paauglius, kurie dėl klaidos paskiepyti ne „Pfizer“, bet „Moderna“ vakcina. Jokių šalutinių reakcijų jie nepajautė.

„Paauglių reakcija į skiepus iš esmės nesiskiria nuo suaugusių žmonių“, – sakė R. Pilvinienė.

Daugiau praneša gyventojai

„Nors labai raginame ir prašome, kad praneštų sveikatos priežiūros specialistai, dominuojantis pranešimų srautas yra iš pacientų“, – sakė G. Andrulionis.

Gytis Andrulionis

„Europos Sąjungos šalyse sveikatos priežiūros specialistai teikia daugiau pranešimų apie nepageidaujamas reakcijas nei gyventojai“, – pasakojo R. Pilvinienė. Tuo metu Lietuvoje atvirkščiai – daugiau pranešimų teikia gyventojai, o ne medikai.

Šiuo metu skiepijama keturiomis Lietuvos rinkoje esančiomis vakcinomis.

Per pirmąjį vakcinacijos pusmetį (nuo 2020 m. gruodžio 27 dienos iki 2021 m. birželio 30 dienos) Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (VVKT) sulaukė 4 301 pranešimo apie įtariamas nepageidaujamas reakcijas (ĮNR) į vakcinas nuo COVID-19. ĮNR pranešimai sudaro 0,21 procento nuo bendro vakcinacijų skaičiaus (sunaudotas vakcinos dozių skaičius nuo vakcinacijos pradžios iki birželio 30 dienos siekė – 2 078 955 dozes).

VVKT šeštąjį vakcinacijos mėnesį gavo 736 pranešimus apie Lietuvoje pasireiškusias įtariamas nepageidaujamas reakcijas (ĮNR), susijusias su vakcinų nuo COVID-19 ligos vartojimu. Po vakcinos „Comirnaty“ vartojimo buvo gauti 395 pranešimai apie ĮNR, po vakcinos „Spikevax“ (buvusi vakcina „COVID-19 Vaccine Moderna“) vartojimo buvo gauta 100 pranešimų apie ĮNR, po vakcinos „Vaxzevria“ gauti 169 pranešimai apie ĮNR, o po vakcinos „COVID-19 Vaccine Janssen“ - 69 pranešimai apie ĮNR. 3 pranešimuose apie ĮNR vakcinos pavadinimas nebuvo nurodytas.

699 pranešimai yra klasifikuojami kaip lengvi ar vidutinio sunkumo, 37 – kaip sunkūs. Moterys, kaip ir ankstesniais vakcinacijos mėnesiais, pateikė daugiau pranešimų apie ĮNR nei vyrai – atitinkamai 489 ir 240 pranešimų. ĮNR pranešimus pateikusių asmenų amžiaus ribos – 12-95 metai. Iš sveikatos priežiūros specialistų gautų pranešimų skaičius siekia 40, iš pacientų – 566, tuo tarpu 130 pranešimai gauti iš „Eudravigilance“ duomenų bazės.

Dažniausiai jautė skausmą injekcijos vietoje ir peršalimo simptomus

Pagrindiniai nuo COVID-19 ligos paskiepytų žmonių pranešimai apie ĮNR, kurių sulaukė VVKT, kaip ir ankstesniais mėnesiais, labai panašūs: tai skausmas, patinimas ir paraudimas injekcijos vietoje, rankos skausmas, šaltkrėtis, galvos skausmas, bėrimas ir karščiavimas. Dažniausiai šios reakcijos buvo lengvos arba vidutinio sunkumo ir praeidavo po kelių dienų.

Gaunamų pranešimų srautai, pasak R. Pilvinienės, yra nulemti suvartotų vakcinų masto.

Po „Comirnaty“ vakcinos dažniausiai pasitaikė karščiavimas ir galvos skausmas, kiek rečiau rankos skausmas, šaltkrėtis, dar rečiau – nuovargis, pykinimas, raumenų skausmas, limfmazgių padidėjimas, bendras silpnumas.

Beveik tokius pat pojūčius sukėlė ir „Moderna“ bei „Janssen“ vakcina.

Labai panašūs nepageidaujami reiškiniai pasireiškė ir po „Vaxzevria“ vakcinos. Dažniausiai tai buvo karščiavimas, galvos, raumenų skausmas, bendras silpnumas. Skiriasi tik išbėrimas – šis simptomas dažniau pasitaikė po „Vaxzevria“ nei po kitų vakcinų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (224)