Tyrime teigiama, kad tarpas iki 45 savaičių tarp pirmosios ir antrosios „AstraZeneca“ vakcinos dozės sustiprino imuninį atsaką, o ne pakenkė imunitetui.

Trečioji vakcinos dozė praėjus daugiau nei šešiems mėnesiams po antrosios dozės taip pat padeda „žymiai padidinti“ antikūnų kiekį ir „stipriai pagerina“ tiriamųjų imuninį atsaką, sakoma pateiktame spaudai, bet dar nerecenzuotame tyrime.

„Tai turėtų būti raminanti žinia toms šalims, kurios turi mažiau vakcinos atsargų ir kurioms kelia susirūpinimą galimas vėlavimas skiepyti gyventojus antrąja doze, – sakė pagrindinis Oksfordo tyrimo tyrėjas Andrew Pollardas. – Atsakas į antrąją dozę yra puikus net praėjus 10 mėnesių nuo pirmosios dozės.“

Vakcina nuo koronaviruso

Tyrėjai teigė, kad uždelstos trečiosios „AstraZeneca“ dozės rezultatai buvo teigiami, ypač todėl, kad šalys, turinčios pažangias vakcinacijos programas, svarsto, ar reikės trečiosios dozės imunitetui prailginti.

„Nežinoma, ar reikės papildomos dozės dėl silpstančio imuniteto, ar reikės papildomai stiprinti imunitetą nuo susirūpinimą keliančių atmainų“, – teigė vyresnioji tyrimo bendradarbė Teresa Lambe.

Pasak jos, tyrimas parodė, kad „AstraZeneca" vakcina „yra gerai toleruojama ir žymiai pagerina antikūnų atsaką.“

T. Lambe pridūrė, kad rezultatai yra teikiantys vilčių, „jei paaiškės, kad reikia trečiosios dozės.“

Vakcinos, kuri naudojama 160-yje šalių, sukūrimas vertinamas kaip svarbus žingsnis kovoje su pandemija, nes jos santykinai maža kaina ir nesudėtingas transportavimas.

Vakcinos nuo koronaviruso

Tačiau pasitikėjimą vakcina, kaip ir JAV firmos „Johnson & Johnson“ sukurta vakcina, kiek sumažino problemos dėl kelių labai retų, bet rimtų kraujo krešulių atvejų.

Kai kurios šalys dėl to sustabdė vakcinos naudojimą arba apribojo jos naudojimą skirdamos jaunesnėms gyventojų grupėms, kurioms COVID-19 kelia mažiau pavojų.

Oksfordo tyrimas parodė, kad vakcinos šalutinis poveikis apskritai buvo „gerai toleruojamas“, o „po antrosios ir trečiosios dozės šalutinis poveikis buvo mažesnis nei po pirmosios.“

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)