J. Grebenkovienė priminė, kad Europos vaistų agentūra gegužės pabaigoje patvirtino, kad gamintojų „BioNTech“ ir „Pfizer“vakcina „Comirnaty“ yra tinkama bei rekomenduojama 12–15 metų vaikams. Ši vakcina yra skiepijama dviem dozėmis, tarp jų daroma 21 dienos pertrauka.

Jurgita Grebenkovienė

„Siekiant apsaugoti vaikų sveikatą ir siekdami sumažinti viruso cirkuliaciją populiacijoje, Lietuva šiandien pradeda vaikų nuo 12 metų skiepijimą“, – sakė J. Grebenkovienė.

Vaikų ligų gydytoja, vaikų pulmonologė-alergologė dr. Indrė Plėštytė-Būtienė džiaugėsi, kad pagaliau atsirado galimybė skiepyti nuo koronaviruso ir vaikus.

„Tikrai laukėme šito patvirtinimo. Nuo pat pradžių buvo susidariusi nuomonė, kad vaikai beveik neserga COVID-19 infekcija. Tačiau šį sakinį reikėtų pakeisti – vaikai tikrai serga COVID-19 infekcija, tik rečiau ir kiek kitaip. Mes, pediatrai, sakome, kad vaikai ir paaugliai šios pandemijos metu buvo visiškai pamiršti. Neabejodama visiems patarsiu skiepyti vaikus, taip pat ir savo vaikus skiepysiu. Tai užtikrins, kad vaikai galėtų grįžti į mokyklas.

Be to, tai padėtų formuoti visuomenės imunitetą. Be vaikų pasiekti 70 proc. imunizaciją, kas užkirstų ligos plitimą ir mutacijas, beveik neįmanoma. Dabar vis atsiranda naujos mutacijos ir mes niekada nežinome, ar naujos mutacijos nepažeis vaikų. Tyrimai atlikti ir vakcinos efektyvumas yra beveik 100 proc. Rezultatai netgi geresni nei su suaugusiais“, – sakė gydytoja.

Indrė Plėštytė-Būtienė

Gydytoja I. Plėštytė-Būtienė pasakojo, kad ir vaikams COVID-19 liga gali smogti skaudžiai.

„Dauguma vaikų serga lengviau, tai yra karščiavimas, kosulys, bendras silpnumas, man tikrai yra tekę ne vieną vaiką gydyti, kuris po koronaviruso jau persirgęs dar labai ilgai kosėjo, tą buvo labai sunku kontroliuoti. Atliekami tyrimai, kiek liga turėjo įtakos imuninei sistemai. Minimas uždegiminis sindromas organizme po COVID-19. Tai vienas sunkiausių atvejų, kai be reanimacijos neapsieinama“, – kalbėjo gydytoja.

Taip pat pastebimas emocinis, psichologinis sutrikimas po COVID-19, kartais pasireiškia nerimas, dėmesio koncentracijos sutrikimai. Panašūs liekamieji reiškiniai pasireiškia ir suaugusiems.

Kaip pasakojo I. Plėšytė-Būtienė, vaikams po skiepo vaikams nurodomi iš esmės tokie pat nepageidaujami reiškiniai, kaip ir suaugusiems. Tai yra karščiavimas, rankos skausmas, bendras silpnumas. Tikimasi, kad kaip ir suaugusiųjų grupėje, taip ir vaikų, pasiskiepijusių bus apie 70 proc.

Vaikai vakcinacijai registruojami taip pat kaip ir suaugusieji – internetu www.koronastop.lt arba Karštosios linijos telefonu 1808.

Užregistravus vaiką vakcinacijai, bent vienas iš tėvų (įtėvių), globėjų arba rūpintojų turi kartu atvykti į vakcinacijos centrą. Atvykimas yra traktuojamas kaip sutikimas skiepytis.

Jeigu vaiko nuomonė dėl vakcinacijos nesutampa su tėvų (įtėvių), globėjų arba rūpintojų nuomone, jis gali kreiptis į šeimos gydytoją, kad šis dokumentuotų, jog asmuo gali teisingai įvertinti savo sveikatos būklę. Gavęs tokį dokumentą, vaikas gali savarankiškai registruotis skiepui ir pats atvykti į vakcinacijos centrą.

COVID-19 vakcinos

kaip minėta, asmenys nuo 12 metų amžiaus gali būti skiepijami tik viena vakcina nuo COVID-19 – „Comirnaty“.

Kitos trys Lietuvoje naudojamos vakcinos – „Moderna“, „Vaxzevria“ ir „Janssen“ – yra registruotos vyresnių nei 18 metų žmonių skiepijimui.

Kaip internetu užregistruoti vaiką arba kitą šeimos narį, sužinosite ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (428)