120 metų senumo vaistas, plačiai naudojamas širdies ligomis sergančių pacientų kraujui skystinti, neturėjo jokio poveikio mirtingumui. Tai paaiškėjo atlikus kone mėnesį trukusius klinikinius tyrimus, kuriuose dalyvavo beveik 15 tūkst. savanorių. Tyrėjai pastebėjo, kad išgyvenusieji ligoninėje praleido viena diena trumpiau, palyginti su kasdien negavusiais aspirino.

Daktarai tikėjosi, kad aspirinas gali padėti sumažinti COVID-19 susirgusių pacientų kraujo krešulius, susidarančius plaučiuose ar kitur, bet bandymų rezultatai rodo, kad vaistą galima pridėti prie ilgo sąrašo gydymo būdų, negalinčių grumtis su koronavirusu. Kiti vaistai, kurie nepasiteisino, gydant koronavirusą, yra maliarijai gydyti skirtas hidroksichlorokvinas, taip pat ŽIV medikamentai ritonaviras ir lopinaviras.

„Aspirinas yra nebrangus ir plačiai vartojimas, sergant kitomis ligomis, siekiant sumažinti kraujo krešulių riziką, tad nuvylė, kad jis neturėjo didžiulio poveikio“, – sakė vienas iš pagrindinių tyrimo autorių Oksfordo universiteto medicinos ir epidemiologijos profesorius Martinas Landray.

Šis tyrimas buvo dalis platesnės programos, vadinamos „Recovery“, kurios tikslas – ištirti įvairių vaistų veiksmingumą, gydant COVID-19. Išvadoms dar turėtų būti atliktas tarpusavio įvertinimas. Jos bus atspausdintos medicinos žurnale.

„Recovery“ programos metu pavyko rasti, kad pacientų išgyvenamumą gali pagerinti „Roche Holding AG“ vaistas nuo artrito „Actemra“.