Paprasčiau keliauti po Europos Sąjungos šalis mūsų šalies gyventojams bus ir Lietuvoje įdiegus ES COVID-19 pažymėjimą, dar vadinamą „žaliuoju pasu“. Šį pažymėjimą jau gali išsiimti kai kurių valstybių, tokių, kaip kaimyninė Lenkija ar Vokietija, gyventojai, o jau nuo kitos savaitės jis turėtų startuoti ir Lietuvoje.

Kaip laidai „Delfi rytas“ sakė sveikatos apsaugos viceministrė Živilė Simonaitytė, europinis pažymėjimas vizualiai bus panašus į lietuviškąjį galimybių pasą.

„Jame bus QR kodas su pagrindine informacija: vardas, pavardė, gimimo data, informacija apie imunitetą. Jo išsiėmimas numatomas iš E. sveikatos portalo. Tai reiškia, kad pats žmogus prisijungęs galės ten gauti pažymėjimą. Kas dar yra labai svarbu, – šitą pažymėjimą žmonėms, kuriems yra sunkiau patiems naudotis informacinėmis technologijomis, galės išduoti ir šeimos gydytojai“, – paaiškino Ž. Simonaitytė.

Živilė Simonaitytė

Viceministrė atkreipė dėmesį, kad lietuviai jau ir dabar gali keliauti į kitas valstybes, atsižvelgiant į tos valstybės reikalavimus ir izoliacijos, karantinavimo taisykles.

„Labai svarbu turėti mintyje, kad kol kas kiekviena valstybė, vertindama savo epidemiologinę situaciją, taiko skirtingus reikalavimus. Dėl to, prieš pasirenkant vykti į kitą valstybę, reikėtų tikrintis informaciją, kokios konkrečios sąlygos yra toje valstybėje. (…) Tikrai galima vykti ir ne į tas valstybes, kurios jau jį įsidiegė, bet ir į kitas, tiesiog vykstant į tas, kurios jau turi, yra tas papildomas patogumas“, – sakė Ž. Simonaitytė.

Tad kaip žinoti, kokie apribojimai dėl koronaviruso keliautojams galioja kitose šalyse? Tai ypač aktualu planuojantiems keliones nuosavu transportu. Sužinoti tai, gali padėti oficiali Europos Sąjungos mobili aplikacija „Re-open EU“.

Šioje aplikacijoje keliautojai gali rasti informaciją apie įvairias šalyje taikomas apsaugos nuo koronaviruso priemones, įskaitant karantino ar testavimo reikalavimus keliautojams, taip pat tai, ar toje šalyje galioja skaitmeninis ES covid sertifikatas, bei mobilias koronaviruso kontaktų atsekimo ir įspėjimo programėles.

Dažnai atnaujinama informacija yra prieinama 24 kalbomis, įskaitant lietuvių.

Aplikacijoje galima rasti ir Europos Sąjungos sergamumo koronavirusu žemėlapį, sudarytą, remiantis Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ECDC) pateiktas dviejų savaičių sergamumo ir mirtingumo rodikliais. Jame šalys nuspalvintos skirtingomis spalvomis – nuo žalios, žyminčios, kad sergamumo rodiklis 100 tūkstančių gyventojų yra mažesnis nei 25 atvejai iki tamsiai raudonos, rodančios, kad šis rodiklis peržengė 500 atvejų ribą.

Keliautojai, pasirinkę kelionės tikslą, gali susidėlioti visą maršrutą, matydami, kokie apribojimai taikomi kiekvienoje tranzitinėje šalyje, kurią reikės kirsti.

Keliaujant pro šalį tranzitu, nurodyta ir, kiek laiko per teritoriją galima važiuoti nestojant. Pvz., Lenkijoje ES piliečiams, keliaujantiems po Bendriją, netaikomi jokie laikinų kelionių apribojimai, o štai per Slovakijos teritoriją reikia važiuoti nesustojant ne ilgiau kaip 8 valandas. Leidžiamas tik degalų papildymas.

Keliautojams aktualus bus ir anksčiau minėtas ES COVID-19 pažymėjimas, kuris Lietuvoje turėtų pradėti galioti jau pirmadienį, birželio 7 dieną. Plačiau apie tai, kas jį galės gauti, galima paskaityti čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (113)