Vienas iš skaitytojų papasakojo istoriją, kad praėjusią savaitę dėl pasireiškusių peršalimo simptomų užsiregistravo greitajam COVID-19 antigeno tyrimui. Paprastai tokio tyrimo atsakymas gaunamas per 15 minučių ar keletą valandų. Tačiau skaitytojas testo atsakymą gavo tik kitą parą.

Jei toks testas būtų skirtas Galimybių pasui (GP), jis praktiškai negaliotų. Mat testas, skirtas galimybių pasui, galioja tik vieną parą, o laikas skaičiuojamas nuo mėginio iš nosiaryklės paėmimo akimirkos.

Dar vienas vilnietis, vardu Darius, taip pat jau išbandė greitąjį antigeno tyrimą, norėdamas gauti GP. Testą Lukiškių aikštėje esančiame specialiame tyrimų punkte jis atliko 8.50 val, o atsakymas sistemoje atsirado 10.50 val.

Patikros punktas Vilniuje

Pasak Sveikatos apsaugos ministerijos atstovės Linos Zimnickienės, atlikus greitojo antigeno testą, asmuo apie jo rezultatą trumpąja žinute informuojamas per 15-30 minučių. Rezultatas į GP sistemoje atsiranda vėliau, gali užtrukti nuo 2 iki 4 val. nuo ėminio paėmimo. Tam įtaką daro el. dokumentų pasirašymas ir perdavimas į ESPBI IS.

Kol testo rezultatas neperduodamas į sistemą, GP negalioja. Per kiek laiko informuoja kitos asmens sveikatos priežiūros įstaigos, priklauso nuo rezultatų suvedimo į ESPBI IS ir el. dokumentų pasirašymo.

PGR tyrimas atliekamas ir rezultatas suvedamas per 24 val., tokiu atveju tyrimo rezultatu pasinaudoti Galimybių pasui beveik nėra galimybės. Valstybė suteikia galimybę nemokamai testuotis greitaisiais antigeno testais mobiliuosiuose punktuose. Jų rezultatai pateikiami kaip nurodyta komentare aukščiau.

Ieškoma papildomų sprendinių, kaip dar pagreitinti rezultatų pateikimą. Atlikus testą asmens sveikatos priežiūros įstaigose savo lėšomis operatyvų atsakymo suvedimą turi užtikrinkti ASPĮ. Vietos, kuriose atliekamas testavimas greitaisiais antigeno testais, pateikiamos registruojantis elektroniniu būdu koronastop.lrv.lt ar 1808.lt, paspaudus specialų mygtuką registracijai Galimybių pasui. Sudaryta galimybė užsiregistruoti ir telefonu 1808.

„Delfi“ primena pagrindines Galimybių paso taisykles

Skiepą nuo koronaviruso gavusiems asmenims GP galima gauti:

- Praėjus 1 savaitei po „Comirnaty“ (gamintojas „BioNTech“ ir „Pfizer“) vakcinos antrosios dozės suleidimo;
- Praėjus 1 savaitei po „Moderna“ (gamintojas „Moderna“) vakcinos antrosios dozės suleidimo;
- Praėjus 4 savaitėms po „Janssen“ (gamintojas „Janssen Pharmaceutica NV“) vakcinos dozės suleidimo;
- Praėjus 4 savaitėms po pirmos „Vaxzevria“ (gamintojas „AstraZeneca“) vakcinos dozės suleidimo, tačiau būtinas antrasis skiepas, praėjus ne ilgiau nei 12 savaičių po pirmosios dozės suleidimo.

Persirgusiems COVID-19 liga asmenims:

- Jei sirgote COVID–19 liga, diagnozė ligos metu turėjo būti patvirtinta teigiamu PGR tyrimo ar antigeno testo rezultatu;
- Nuo šio teigiamo tyrimo rezultato turi praeiti ne daugiau kaip 180 dienų. Jei nuo ligos patvirtinimo praėjo daugiau laiko, laikoma, jog asmuo stipraus imuniteto prieš koronavirusą nebeturi;
- GP negalima gauti anksčiau nei paskirtos izoliacijos termino pabaiga. Tai reiškia, kad izoliacijos metu GP gauti dar negalima ir reikia palaukti, kol izoliacija baigsis;
- Jeigu žmogus persirgo COVID–19, bet nesikreipė į šeimos gydytoją, ir jo ligos istorijoje sirgimo faktas nėra fiksuotas, jis negalės gauti GP.

Testą atlikusiems asmenims:

- GP taip pat galima gauti atlikus PGR arba greitąjį antigeno testą;
- Toks testas galioja 24 valandas po neigiamo rezultato;
- Dėl šios priežasties, norint gauti GP, rekomenduojama atlikti greitąjį antigeno, o ne PGR testą, kadangi jų rezultatai yra gaunami operatyviausiai.

Tiesa, šiuo metu antikūnų testo rezultatas nesuteikia galimybių naudotis Galimybių paso lengvatomis, tačiau tai planuojama padaryti ateityje.

Ką galima daryti, turint GP?

Visų pirma, galima lankytis maitinimo įstaigų viduje bei uždarose ir atvirose patalpose vyksiančiuose įvairiuose daugiau kaip 150 žiūrovų turinčiuose renginiuose. Taip pat restoranų, kavinių, lošimo namų ir barų viduje, išskyrus naktinius klubus.

Galima dalyvauti uždarose patalpose iki 500 žiūrovų talpinančiuose renginiuose ir atvirose erdvėse vykstančiuose iki 2 000 žiūrovų talpinančiuose renginiuose. Uždarose patalpose vyksiančių renginių metu organizatoriai turės užtikrinti, kad žiūrovai užimtų ne daugiau kaip 75 procentus sėdimų vietų.

Galimybių pasas leis įvairias laisvalaikio pramogas tiek lauke (pvz. plaukioti pramoginiais laivais), tiek viduje (pvz. žaisti biliardą ar boulingą). Be to, darbuotojai galės grįžti į darbo vietas.

Patikros punktas Vilniuje

Kol kas neplanuojama riboti testų skaičių žmogui. Mobiliuose punktuose atliekamus tyrimus kompensuos valstybė. Už privačiose sveikatos priežiūros įstaigose atliktus tyrimus moka pats asmuo.

Žmonės, kurie nesinaudoja įvairiomis šiuolaikinėmis technologijomis, galės atsispausdinti Galimybių paso popierinį variantą, kuris leis jiems dalyvauti įvairiuose renginiuose ar lankytis viešojo maitinimo įstaigose. Nesinaudojantys elektronine bankininkyste ar neturintys elektroninės prieigos, popierinį paso variantą galės gauti Registrų centro teritoriniuose padaliniuose. Jų šalyje yra 50.

Gauti Galimybių pasą galima paspaudus čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (221)