Štai kaip apie minėtąją situaciją papasakojo pati Aistė „Delfi“ redakcijai atsiųstame laiške: „Susidūriau su situacija, kad teko pasidaryti porfilaktinį PGR covid testą, nors jokių simptomų nejaučiau. Testas pasirodė esąs teigiamas. Kadangi jaučiuosi puikiai, esu pasiskiepijusi ir neturėjau galimybių užsikrėsti, nusprendžiau pakartoti testą ir po 10 valandų pasidariau greitąjį testą. Jis buvo neigiamas.

Dar po 6 valandų pasidariau dar vieną PGR testą ir jis taip pat buvo neigiamas.

Paskambinus telefono numeriu 1808 liepė skubiai skambinti ir greičiau kalbėtis su savo šeimos daktare. Jie sakė, kad ji turi nuspręsti, ką daryti.

Paskambinus į Antakalnio polikliniką ir pristačius situaciją, kolektyvas pasitarė ir atsisakė sujungti su šeimos daktare, bet davė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) administracijos numerį.

Paskambinau į NVSC, liepė skambinti bendruoju numeriu, nes tik juo paskambinus man gali anuliuoti saviizoliaciją.

Visi kaip užsisukę kartoja – labai įdomi jūsų situacija, bet niekas nežino ką daryti.

O man šiuo metu, suplanavus tiek veiklos ir komandiruočių, 10 dienų saviizoliacija yra mažiausiai reikalinga. Ir niekas nepadeda rasti teisybės, nes niekas nėra įgalūs priimti sprendimą.

Akivaizdu, kad laboratorijoje galėjo būti padaryta klaida, bet tiesiog – padėtis be išeities.

Manau, kad aš ne vienintelė tokioje situacijoje ir kažin kiek dar taip neteisingai sergančių buvo įrašyta į sąrašus“.

Keleivių COVID-19 testavimo paslaugų oro uostuose pristatymas

Paprašėme, kad susiklosčiusią situaciją pakomentuotų NVSC specialistai. Jie atsiuntė tokį atsakymą: „PGR tyrimas yra vienas iš tyrimų, kuris yra taikomas COVID-19 ligai nustatyti. Tai yra įtvirtinta sveikatos apsaugos ministro, valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo sprendimu.

Atkreipiame dėmesį, kad ne NVSC diagnozuoja ligą. COVID-19 liga sergantiems asmenims diagnozę patvirtina, izoliacijos terminą ir pasveikimo faktą nustato gydantis gydytojas, vadovaudamasis tvarkos aprašo nuostatomis.

Informaciją apie užsikrėtimo faktą NVSC specialistai gauna ir dirba pagal nustatytą schemą, siekiant užkirsti kelią infekcijos plitimui. Tai reiškia, kad NVSC specialistai negali paneigti ar pakeisti atlikto testo rezultato.

Pagal galiojantį reglamentavimą pacientas laikomas pasveikusiu gydančio gydytojo, o ne NVSC sprendimu“.

SAM Spaudos tarnybos patarėja Lina Zimnickienė, paprašyta pakomentuoti minėtąją situaciją, atsiuntė tokį atsakymą: „PGR tyrimų rezultatai nėra atšaukiami. Tais atvejais, kai ankstesnio COVID-19 tyrimo PGR metodu rezultatas leido įtarti, tačiau nepatvirtino ligos atvejo asmuo turi registruotis PGR tyrimo atlikimui per 1808, kad ėminys būtų paimtas ne ankščiau kaip po 24 val. ir ne vėliau kaip per 72 val. nuo PGR tyrimo rezultato apie įtariamą COVID-19 ligą gavimo.

Norime atkreipti dėmesį, kad PGR tyrimas laikomas „auksiniu standartu“. COVID-19 liga pasireiškia ir besimptomine forma, o vakcinuotiems asmenims dažniausiai pasireiškia lengvesnės formos, nes vakcina apsaugo nuo sunkių formų, hospitalizacijos ir mirties, tačiau užsikrėtimo rizika skiepytiems asmenims vis tiek išlieka, tad svarbu laikytis bendrųjų koronaviruso infekcijos prevencijos priemonių.

Jei buvo paimtas ėminys PGR tyrimui ir gautas teigiamas atsakymas, vadinasi, asmuo galėjo sirgti besimptome COVID-19 ligos forma, o pakartojus PGR tyrimus ir gavus du neigiamus atsakymus iš eilės galima teigti, kad asmuo jau buvo pasveikęs. Pakartotiniai tyrimai buvo atlikti nesilaikant teisės aktuose nustatyto laiko intervalo (t. y. po 10 ir po 16 val.), pagal teisės aktų reikalavimus, jie turėjo būti atlikti ne ankščiau kaip po 24 val. ir ne trumpesniu kaip 24 val. intervalu. Kadangi kiekvienas atvejis yra labai individualus ir galimai reikalauja išskirtinio sprendimo, rekomenduojame asmeniui dar kartą susisiekti su savo šeimos gydytoju ir pakartoti vieną PGR testą dar kartą, gavus neigiamą atsakymą ir įvertinus, kad neturite COVID-19 ligos simptomų bei epidemiologinės anamnezės ir automatiškai izoliacija būtų nutraukta.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (68)