Ne vienam paskiepytajam minėta vakcina kilo klausimas, ar iš tiesų reikia laukti taip ilgai antrosios dozės, jei net ir Europos vaistų agentūra (EVA) nurodo, kad antroji „Vaxzevria“ vakcinos dozė turėtų būti suleista praėjus 4–12 savaičių po pirmosios. Tokį terminą, beje, nurodo ir šios vakcinos gamintoja „AstraZeneca“.

Ir nors iš pradžių Lietuvoje antrosios dozės paankstinti neleista, šią savaitę, startavus vieningai registracijos vakcinacijai platformai, atsirado galimybė pasiankstinti antrosios dozės laiką, kurį sistema automatiškai paskiria po 12 savaičių – būtent tokią pertrauką tarp pirmos ir antros dozių rekomenduoja taikyti Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

„Tokia rekomendacija (kad tarpas būtų 12 savaičių, – aut. past.) buvo pateikta, atsižvelgus į klinikinius tyrimus, kurie rodo, kad skiepijant „Vaxzevria“ vakcina daugiau antikūnų ir stipresnis imunitetas susiformuoja tuomet, kai antra vakcinos dozė yra suleidžiama vėliau.

Tačiau, jeigu ilgesnė pertrauka daro neigiama įtaką asmens vykdomai veiklai, vakcinacijos centrams palikta galimybė kiekvieną situaciją vertinti individualiai ir antrą dozę skirti anksčiau, gamintojo siūlomu 4–12 savaičių intervalu. Tai reiškia, kad vakcinacijos centrai neturėtų ankstinti antros dozės savo iniciatyva, tačiau gali tai daryti paties paciento prašymu“, – portalui „Delfi“ paaiškino SAM Spaudos tarnybos vyriausiasis specialistas Julijanas Gališanskis.

Vilnietė Lina pirmąja „Vaxzevria“ vakcinos doze buvo paskiepyta balandžio pabaigoje. Antroji laukė tik liepą, o tai vasaros kelionę į užsienį suplanavusiai moteriai kėlė nepatogumų, nes pilnai pagal vakcinos gamintojo nurodytą schemą nevakcinuotiems asmenims grįžus tektų izoliuotis.

Taigi, vos atsirado galimybė pasiankstinti antrąją vakcinos dozę, Lina ja suskubo pasinaudoti. Tokių kaip ji, pasirodo, buvo ne vienas.

„Nuėjau į interneto puslapį „Vilnius sveiksta“, užsiregistravau skiepui per e. valdžios vartus. Tada manęs paklausė, kurią savaitę norėčiau antrosios dozės“, – pasakojo Lina.

Galimybės pasiankstinti antrąją dozę Vilniuje nebuvo, tad ji paspaudė mygtuką „Rodyti visas vietas“ ir pasirinko kitą miestą, kuriame buvo galima pasiskiepyti anksčiau.

Po kurio laiko į išmanųjį telefoną atskriejo dvi žinutės: viena su naujai nurodytu laiku ir vieta antrajai dozei, kita – apie ankstesnio laiko atšaukimą.

Paklaustas, kaip SAM ekspertai vertina galimybę pasiankstinti dozę, J. Gališanskis sakė: „Sveikatos apsaugos ministerija rekomenduoja skiepijant „Vaxzevria“ vakcina tarp pirmos ir antros dozių daryti maksimalią gamintojo rekomenduojamą pertrauką – 12 savaičių, nes šitaip pasiekiamas didžiausias vakcinos veiksmingumas“.

Kartu specialistas priminė: antra dozė negali būti skiriama anksčiau už gamintojo nurodytą terminą – 4–12 savaičių. Pasirenkant „Vaxzevria“ vakcinos antros dozės laiką turėtų būti atsižvelgiama į tai, kad didžiausia vakcinos nauda pasiekiama tuomet, kai antra dozė skiriama po 12 savaičių.

Saulius Čaplinskas

Kiek anksčiau užkrečiamųjų ligų specialistas profesorius Saulius Čaplinskas, paklaustas, ar verta ankstinti antrąją „Vaxzeveria“ vakcinos dozę, portalui „Delfi“ sakė: „Yra keli aspektai. Tyrimų metu buvo nustatyta, kad jau po vienos vakcinos dozės praėjus porai savaičių gauname gerą imuninį atsaką ir jis nepakitęs išlieka gana ilgą laiką. Kai gaunama antra dozė, tas atsakas būna dar labiau sustiprinamas, plius prasitęsia jo galiojimo laikas. Tokiu atveju antro skiepo pridėtinė vertė bus tuo didesnė, kuo jis bus suleistas vėliau, bet ne per vėlai.

Užtat kai kur ir sakoma, kad ankstinti tam tikruose rėmuose, jeigu neklystu, nuo 14 iki 12 savaičių, galima, jeigu yra tam kitos indikacijos, pvz., artėja kelionė ar egzaminai. Svarbiausia jokiais būdais nepraleisti antrojo skiepo tada, kada jis jau rekomenduojamas – po 12 savaičių, bet ne vėliau“.

Profesorius pastebėjo, kad net ir pasiskiepijus imunitetas vis tiek kada nors nusilps, tad reikės revakcinuotis.

„Logiška, kad kuo vėliau, bet ne per vėlai, bus suleista antra dozė, tuo ilgiau išliks tas imunitetas paskui.

Reiškia, trečia dozė, kuri jau aišku, kad bus neišvengiama (ji bus sustiprinanti imunitetą dozė), galės būti vėliau suleista. Kiek tas vėliau, eigoje bus matyti: ar galės praeiti 8, 9 ar 12 mėnesių“, – sakė pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (143)