„Buvau tiesiog šoke, kai šį rytą pasitikrinau savo e.sveikata duomenis ir radau tyrimo protokolą, kuriame man, neva prieš keletą dienų, buvo paimtas PGR mėginys ir nustatytas koronavirusas, Pietų Afrikos atmaina. Nors jokio PGR tyrimo pastarąją savaitę nedariau“, – rašė skaitytoja.

Pasak moters, jai teko praleisti keletą valandų bandant prisiskambinti į įvairias įstaigas, kurios galėtų suteikti kokios nors informacijos – NVSC, e.sveikatą, šeimos gydytojui. Deja, niekas nieko negalėjo paaiškinti.

Įdomu ir tai, kad Giedrės dukros e.sveikata sistemoje taip pat buvo toks pat įrašas – neva jai rasta Pietų Afrikos koronaviruso atmaina.

„Galiausiai buvau nukreipta aiškintis į laboratoriją, iš kurios atėjo tyrimo rezultatas. Ten maloni moteris paaiškino, kad pagal naują SAM įsakymą, visi teigiami mėginiai yra tiriami pakartotinai dar kartą po dviejų savaičių, siekiant nustatyti kokio tipo viruso atmaina. Ir, kad šis protokolas nereiškia, kad mes šiuo metu sergame ar privalome vėl eiti į saviizoliaciją. Aš šitos informacijos nežinojau, bet keisčiausia kodėl to nežino nei NVSC? E.Sveikata? Gydymo įstaigos?

Siūlyčiau jums informuoti visuomenę apie naują Sveikatos ministro įsakymą, kad visi teigiami COVID-19 mėginiai yra tiriami pakartotinai po dviejų savaičių“, – rašė Giedrė A.

SAM teigimu, tokie tyrimai iš tiesų atliekami

Pasiteiravome Sveikatos apsaugos ministerijos, ar tiesa, kad šiuo metu mėginiai tiriami pakartotinai dėl galimų naujų koronaviruso atmainų.

Pasak SAM, laboratorijoms tikrai pavesta atlikti teigiamų PGR tyrimų ėminių, kurių rezultatas teigiamas, pakartotinus tyrimus, kad būtų galima nustatyti Pietų Afrikos atmainą. Taip nuspręsta siekiant atlikti Lietuvoje aptinkamų pavojingų koronaviruso mutacijų nustatymą ir epidemiologinę kontrolę bei panaudoti gautą informaciją priimant sprendimus COVID-19 ligos pandemijos valdyme.

SAM teigimu, pakartotinių tyrimų rezultatai taip pat suvedami į esveikata.lt, tačiau dėl pastaruoju metu pablogėjusios epidemiologinės situacijos ir dėl to padidėjusio laboratorijoms krūvio, dalis laboratorijų šių tyrimų rezultatus suvesdavo vėliau.

Todėl tikėtina, kad tai buvo pakartotinis tyrimas ėminio, kuriam buvo teigiamas rezultatas balandžio pabaigoje. Siekiant išsiaiškinti tikrąją priežastį, reikėtų daugiau informacijos ir duomenų apie šį konkretų asmenį ir laboratoriją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (251)