„Šiuo metu, aš įsivaizduoju, kad mes visi atėjome pagerbti prieš save ranką pakėlusio žmogaus, o ką kiekvienas atsineša į širdį, matyt, kiekvieno asmeninis dalykas.

Bet aš stoviu ir galvoju, gal pasimokysime kažko, kaip turime bendrauti, kaip komanda turi dirbti, kas iš viso turi vykti bendruomenėse: ar tai būtų medikai, ar tai būtų mokytojai, bet kas“, – „Šiaulių televizijai“ komentavo viena iš į tyliąją mirusios medikės pagerbimo akciją atėjusių dalyvių.

Kita atėjusi pagerbti iškeliavusios gydytojos šiaulietė kalbėdama negalėjo sulaikyti ašarų: „Būtinai reikia kovoti prieš šitas patyčias. Visada žmogų reikia gerbti, kol jis gyvas, o ne kai jau žuvęs, nusižudęs ar miręs dėl širdies ligų.

Ir gydytojus užjaučiu, nes ligoninėje dirba labai puikių gydytojų, kurie taip pat kenčia ir šį kartą išdrįso ateiti ir pasakyti „ne“ tam smurtui ligoninės administracijos, nes tikrai ilgai tas smurtas tęsiasi. Kiek žinau, pačių gydytojų vaikai kenčia nuo to smurto ligoninėje. Ir tai yra baisu, kai jauni žmonės turi palikti savo gimtąjį miestą, išvažiuoti kažkur ieškoti laimės vien dėl to, kad kažkam jie čia neįtiko. Labai skaudu“.

Tylioji akcija prie Šiaulių ligoninės

Moteris ragino: „Šnekėkime, padėkime žmonėms, nes gyvenimas vienas, kad jį [neverta] užbaigti šitokiu žiauriu būdu“.

Dar vienas „Šiaulių televizijos“ pašnekovas, dalyvavęs akcijoje, kvietė: „Nustokime būti specialistais, pareigūnais. Yra žmogiškumas. Būkime pirmiausia žmonės“.

Paklausta, ko šia akcija siekiama, viena iš joje dalyvavusių medikių sakė, kad siekiama ir pagerbti išėjusios kolegės, ir atkreipti valdžios dėmesį į esamas problemas. Ji vylėsi, kad to pasiekti pavyks: „Tikiuosi, kad laikai pasikeitė ir ne sovietmetis pas mus yra“.

Jos kolegė pritarė – į akciją atėjo ir mirusios pagerbti, ir atkreipti valdžios dėmesį: „To dėmesio mes nesulaukiame. Kokių tragedijų dar reikia? Kiek? Žinoma, kad [kaina] per didelė“.

Dar vienas akcijos dalyvis pastebėjo, kad mobingo lygis skiriasi, kaip ir administracijos požiūris į šią problemą.

„Mes, operacinės personalas, tris kartus bandėme nunešti tą žinią administracijai, bet administracija mūsų pozicijai liko akla. Dabar ir matomas tas rezultatas“, – sakė medikas.

Tylioji akcija prie Šiaulių ligoninės

Jo kolegė antrino: „Su dabartine administracija kalbėtis yra sunku, nes atsimušama į sieną“.

Žinia apie jaunos gydytojos mirtį socialiniuose tinkluose pasklido savaitgalį. Iškart po šios žinios medikai ėmė kalbėti, kad tai galėjo būti susiję su mobingu, kurį gydytoja patyrė, dirbdama Respublikinėje Šiaulių ligoninėje. Prieš pat mirtį gydytoja iš šios ligoninės buvo atleista.

Trečiadienį medikės kolegės ligoninėje norėjo mirusios atminimui padėti nuotrauką ir uždegti žvakutes, bet tai daryti jiems nebuvo leista.


„Šiandien per ligoninės penkminutę buvo uždrausta gydytojos gedėti. Ligoninėje draudžiamos mirusiosios nuotraukos ir žvakės“, – stebėjosi į portalą „Delfi“ kreipėsi medikės kolegos.

Šiaulių ligoninės viešųjų ryšių atstovės Sonatos Tenytės teigimu, ligoninė tikrai nedraudžia gedėti, tačiau, po konsultacijų su specialistais, stengiamasi esamos situacijos neaštrinti dar labiau.

„Tiesiog specialistų, psichologų, psichoterapeutų rekomendacija tokiais atvejais, kai žmogus nusižudo, kažkaip nebeaštrinti ir taip esamos sunkios situacijos mirusio žmogaus nuotraukomis ir panašiai. Kad kažkas draudžiama piktybiškai, tikrai taip nėra.

Taip, tikrai svarstėme, kaip ir ką daryti, bet pasikonsultavus su psichologais ir psichoterapeutais, priėmėme sprendimą neaštrinti visos situacijos. Pareiškėme užuojautą artimiesiems ir kolegoms, kurie su ja dirbo. Yra teikiama psichologinė pagalba, konsultacijos – ir grupinės, ir asmeninės. Tikriausiai suprantama, kad ligoninėje yra sudėtinga situacija. Bet kad ligoninės vadovybė piktybiškai kažko neleistų ar neigtų faktą, tikrai prašau supratimo, kad taip nėra“, – sakė S. Tenytė.

Į tyliąją medikės pagerbimo akciją ketvirtadienį įsitraukė ir daugiau medikų visoje Lietuvoje. Apie tai, kad jungiasi prie solidarumo akcijos, pranešė ir Nacionalinis vėžio institutas, languose uždegęs žvakutes.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (329)