Vaikus atgal į mokyklas. Tegul 5–11 klasių mokiniai patys pastoviai testuojasi dėl SARS-CoV-2 greitaisiais antigeno testais, kas, galbūt, padės greičiau ugdyti asmeninės atsakomybės jausmą.

Persirgusiems, pasiskiepijusiems ir prasitestavusiems dėl koronaviruso (kai neigiamas atsakymas) – galimybių pasus, kurie pagaliau leis oficialiai lankytis alaus baruose arba pašvęsti namuose su gera kompanija tiems, kurie pastoviai zyzia dėl jų asmens laisvių suvaržymo. Aišku, dalis visuomenės džiaugsis, kad galės pagaliau apsilankyti muziejuose, koncertuose ar gyvai stebėti sporto varžybas.

Atrodo, kad viskas tikrai būtų labai šaunu, jeigu kasdien pastoviai nebūtų registruojama virš tūkstančio naujai užsikrėtusių bei apie 10 mirusių. Beje, turint omenyje, kad dėl koronaviruso praktiškai pasitikrina tik penktadalis, todėl didžioji dalis netestuotų gali likti tyliais viruso platintojais.

Tenka apgailestauti, kad atsiranda ir tokių, kurie nutaria persirgti koronavirusine infekcija (jei lengva klinikinė forma), neinformuodami apie tai Nacionalinio visuomenės sveikatos centro. Nes kam be reikalo sukelti papildomas problemas sau ir aplinkiniams, ypač kai nėra dar ir asmeninės atsakomybės jausmo?

Tikriausiai, niekas nekvestionuoja visuotinės vakcinacijos svarbos bei būtinybės kaip galima greičiau padidinti šio proceso apimtis. Deja, kai kurių rajonų savivaldos institucijos, norėdamos paspartinti skiepijimo procesus, jau griauna vakcinacijos prioritetinių grupių eiliškumą, kas, beje, artėjant prie masinės vakcinacijos, jau nėra taip ir svarbu.

Pagrindinis klausimas – kaip išplėsti skiepijimo apimtis? Ar būtina į šį procesą įtraukti vaistines? Dalis vaistinių tikrai turi tam tinkamas patalpas, ir dar turime 200 išplėstinės praktikos vaistininkų.

Techniškai atlikti skiepijimo procedūrą labai paprasta. Tą galėtų atlikti ir policininkai, ir gaisrininkai, nes juk apmokyti suteikti pirmąją medicininę pagalbą. Tam tikrai nereikia aukštos vaistininko kvalifikacijos. Tai kame problemos?

Problemos, manyčiau, slypi tame, ar, įvykus komplikacijai, bus laiku suteikta tinkama kvalifikuota pagalba. Skiepijant – rimčiausia komplikacija yra anafilaksinis šokas, pasireiškiantis ženkliu kraujospūdžio kritimu, dusuliu, gerklų spazmu, net kai kada sąmonės praradimu. Juk kai kada vaistų suleidimo į raumenis nepakanka, o tenka statyti lašelinę. Ar vaistinėse bus tam galimybė?

Pamodeliuokime kitą situaciją. Senyvo amžiaus žmogui, streso būsenoje, jau anksčiau įsibaiminusiam dėl galimo krešulių susidarymo po skiepo, vaistinėje skiepijantis įvyksta infarktas ar plaučių arterijos trombembolija. Aišku, priežastis – ne skiepai, bet opozicija Seime tikrai nepraleis tokios progos ministrui A. Dulkiui gyvam odą nulupti.

Tai gal palikime ramybėje vaistines. Tegul jos dirbą savo darbą pagal savo profilį. Juk pora tokių išreklamuotų nelaimingų atvejų gali suduoti rimtą smūgį visuotinės vakcinacijos idėjai. Kai kas tuo tikrai suskubs pasinaudoti – panašiai kaip buvo negrįžtamai sukompromituota „AstraZeneca“ vakcina. Kodėl negalima suintensyvinti vakcinacijos jau įrengtuose ir tikrai gerai dirbančiuose skiepijimo punktuose, prailginant jų darbo laiką, mokant gerus priedus medicinos personalui?

O dabar apie 5–11 klasių moksleivių grąžinimą į mokyklas. Nuomonių tarp šeimos gydytojų dėl tokio žingsnio yra įvairių. Vaikai, suprantama, pasiilgo socialinių kontaktų, bet viruso platinimo galimybė, matyt, išaugs. Gerai visi žinome, kad vaikai labai dažnai serga koronavirusine infekcija be jokių klinikinių požymių, todėl tampa pagrindiniais viruso nešiotojais ir platintojais. Todėl, sugrąžinus juos į mokyklas, pastovus testavimas dėl SARS-CoV-2 greitaisiais antigeno testais yra būtinas, siekiant užkirsti kelią infekcijos plitimui.

Bet pagrįstai kyla klausimas, kokio patikimumo bus testavimo rezultatai, jei mokiniai ims patys sau tepinėlius iš nosies landų? Nosies pakutenimas tikrai neduos jokios naudos. O norint taisyklingai paimti tepinėlį iš nosies landos, tikrai reikalingi tam tikri įgūdžiai. Bet reikia tikėtis, kad su laiku vaikai viską išmoks padaryti taisyklingai.

Kaip matome, koronavirusas sukėlė daug problemų, bet reikia tikėtis, kad palaipsniui, net kai kur darydami klaidas, sugebėsime priimti optimalius sprendimus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (140)