„Atidavėme šveicarams klinikiniams tyrimams. Taip, kad [į klausimą], ar Lietuvoje yra padarytas vaistas nuo koronaviruso, galiu pasakyti taip, padarytas iki tokio lygio, kad dabar yra klinikiniuose tyrimuose“, – LNK žinioms džiaugėsi „Northway Biotech“ valdybos pirmininkas Vladas Bumelis.

Ar vaistas veiksmingas, turėtų paaiškėti dar šiemet. Įmonė pradeda kurti dar vieną kitokio tipo vaistą nuo COVID-19.

„Pradėsime irgi nuo nulio daryti dar kitą su amerikiečių kompanija“, – žadėjo V. Bumelis.

Lietuvos laboratorijoje sukurtas vaistas gali tapti pirmuoju pasaulyje.

„Tų vaistų prieš koronavirusą nėra. Tie, kokius mes kuriame, vis viena turės atsirasti, nes ne visi žmonės norės skiepytis. Bet, jeigu tu nepaskiepytas ir užsikrėtei, turi su kuo gydytis“, – teigė V. Bumelis.

Vladas Algirdas Bumelis

Įmonė turi ir kitų didelių planų – Lietuvoje gaminti skiepus nuo COVID-19. Anot V. Bumelio, jo įmonė galėtų vakciną sukurti nuo nulio, tačiau tai ilgai užtruktų.

V. Bumelis parašė laiškus trims Europos komisarams ir pranešė, kad Lietuvoje galėtų būti gaminamos jau sukurtos vakcinos – įmonei trūksta tik vakcinos išpilstymo linijos, tačiau ją tuoj turės latviai.

„Mes – aktyvią medžiagą, broliai – buteliukus. Čia galėtume pridaryti daug tų vakcinų ne vien tik Baltijos šalims, bet ir Europai“, – mano V. Bumelis.

Europos Komisija ruošia masinės vakcinų gamybos Europoje planą ir ieško tą galinčių daryti įmonių, bet atskirus komponentus COVID-19 vakcinoms galėtų gaminti kelios Lietuvos įmonės.

„Perspektyviausias ir didžiausias, mano galva, įgyvendinamas kelias – susitarti su kūrėjais ir čia atidaryti tik papildomas gamybos linijas, kur būtų galima tiesiog atlikti galutinę stadiją tiek komponentų gamybos, tiek galutinės [vakcinos]“, – komentavo „Imunodiagnostikos“ direktorius Gintautas Gylys.

Tik lieka klausimas, ar vakcinas sukūrusios įmonės dalinsis vakcinų formulėmis.

„Tos visos formulės didžiąja dalimi yra paslaptis ir pagrindinė „know-how“ skiriamoji konkurencinė gamintojų ypatybė“, – pastebėjo G. Gylys.

Vakcinas gaminti norintis V. Bumelis sako jaučiantis premjerės petį pokalbiuose su Europos Sąjunga.

„Vyriausybė tikrai svarsto, kaip galėtų Lietuvoje taip pat užtikrinti ir vakcinų gamybą. Tai yra tai, ką aš galiu pasakyti šiandien“, – sakė premjerė Ingrida Šimonytė.

Ingrida Šimonytė

Anot sveikatos apsaugos ministro, poreikis gaminti kovido priemones tik didės. Lietuvai tai – didžiulė galimybė.

„Testų, sakykime, gaminimo klausimai, manu, kad vis dažniau kils, todėl, kad Lietuva yra žinoma, kaip stipri šalis savo mokslininkais toje srityje“, – neabejojo sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

Bet mokslininkai sako turintys karčios patirties, kai lietuviškos inovacijos Lietuvoje nereikalingos.

Įmonė „Imunodiagnostika“ jau gamina antikūnų testus, baigia kurti testus, kurie parodys, ar imunitetas susidarė dėl skiepo, ar dėl persirgimo. Bet didžiąją dalį testų tenka parduoti užsieniui.

„Nemaloniai nustebina tas, kad valstybinės tarnybos, įstaigos, naudojančios juos, geriau perka kitur pagamintus negu Lietuvoje, nors mūsų ir kaina, ir savybės dažnai yra ženkliai geresnės negu kitų gamintojų. Gal todėl, kad savam krašte pranašu būti labai sunku?“ – spėjo G. Gylys.

Pranešęs eurokomisarams, kad Lietuvoje nori gaminti vakcinas, „Northway Biotech“ vadovas V. Bumelis sulaukė Lietuvos politikų dėmesio.

„Sakė: „Profesoriau, ar galime atvažiuoti pažiūrėti tų jūsų puodų?“ – prisiminė V. Bumelis.

Į svečius atvyks ekonomikos ir inovacijų ministrė.

„Maloniai laukiu. Parodysi. Turbūt niekas netiki, kad aš turiu“, – juokavo V. Bumelis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (571)