„EVA praneš apie savo vertinimo rezultatus, kurių tikimasi birželį, nebent prireiks papildomos informacijos“, – sakoma Amsterdame įsikūrusios agentūros pranešime.

Minėtos kompanijos penktadienį pranešė pateikusios atitinkamą prašymą Europos Sąjungos farmacijos priežiūros tarnybai. Panašus prašymas balandį buvo pateiktas JAV tarnyboms.

Bendrovės naujausią prašymą pateikė EVA, kad ši išplėstų dabar galiojantį leidimą vakciną platinti rinkoje esant ekstremaliai padėčiai ir kad būtų galima skiepyti „paauglius nuo 12 iki 15 metų amžiaus“, sakoma pranešime.

„BioNTech“ vadovas Uguras Sahinas ketvirtadienį sakė, kad šios amžiaus grupės vaikus bendrovės sukurtu preparatu tikriausiai būtų galima pradėti skiepyti nuo birželio.

Tyrimo duomenų vertinimas „vidutiniškai trunka nuo keturių iki šešių savaičių“, pridūrė jis.

Vaikų skiepijimas laikomas svarbiausiu kitu žingsniu kolektyvinio imuniteto ir pandemijos nutraukimo link.

Galimybė imunizuoti vyresnius vaikus iki kitų mokslo metų pradžios taip pat sumažintų įtampą tėvams, priverstiems derinti nuotoliniu būdu besimokančių vaikų priežiūrą su savo darbu.

„Labai svarbu sudaryti vaikams galimybę grįžti į įprastą mokyklinį gyvenimą ir leisti jiems susitikinėti su šeimos nariais ir draugais“, – Vokietijos savaitraščiui „Der Spiegel“ sakė U. Sahinas.

„BioNTech“ ir „Pfizer“ praėjusį mėnesį jau kreipėsi į JAV priežiūros tarnybas prašydamos skubos tvarka leisti skiepyti jų preparatu 12–15 metų vaikus.

Toks žingsnis žengtas „BioNTech“ ir „Pfizer“ kovo pabaigoje paskelbus, kad 3-ojo etapo klinikiniai jų vakcinos tyrimai su 12–15 metų vaikais parodė, kad jiems suteikiama 100 proc. apsauga nuo koronavirusinės infekcijos.

Abi kompanijos taip pat siekia kuo skubiau gauti leidimą skiepyti vyresnius nei šešių mėnesių vaikus.

„Liepą galėtų būti gauti pirmieji 5–12 metų asmenų rezultatai, o rugsėjį – jaunesnių vaikų rezultatai“, – pažymėjo U. Sahinas.

Jo teigimu, atliekami tyrimai „tekia daug vilčių“, kad „vakcinos suteikia vaikams labai gerą apsaugą“.

„BioNTech“ ir „Pfizer“ produktas yra sukurtas pasitelkiant naują iRNR technologiją ir praėjusių metų pabaigoje tapo pirmąja Vakarų šalyse patvirtinta vakcina nuo COVID-19.