Testavimo galimybės

Molekulinis PGR testas, atliekamas specialiose stotelėse bei gydymo įstaigose – šiuo metu pagrindinis Covid-19 viruso nustatymo būdas Lietuvoje. Šis testas suteikia teisę vykti į užsienį, lemia izoliacijos trukmę bei yra atskaitos taškas tuomet, kai asmeniui nustatytas virusas. Tačiau tai brangus, labai nemalonus ir santykinai lėtas testavimo metodas.

„Populiarėjantys greitieji Covid-19 Antigenų testai dėl savo tikslumo ir greito atsakymo Lietuvoje naudojami vis dažniau. Greitųjų testų atlikimas yra daug paprastesnis, rezultatas gaunamas vos per 10-20 minučių, o tai yra labai svarbu patogesniam gyvenimui“, – teigia sololab.lt, pirmojo pradėjusio Lietuvoje prekiauti greitaisiais testais, projekto steigėjas Ričardas Bernotavičius. Tiesa, gavus teigiamą rezultatą, būtina atlikti papildomus tyrimus. Atsižvelgiant į Nacionalinio Visuomenės Sveikatos Centro rekomendacijas, gavus teigiamą greitojo testo atsakymą, registruotis molekuliniam PGR testui asmuo gali greičiau.

Pasaulis į greituosius testus žiūri itin teigiamai

Daugelis pasaulio valstybių, tarp jų ir Lietuva, vis plačiau naudoja greituosius Covid-19 Antigeno testus ligos diagnostikai ir viruso plitimo prevencijai. Lietuvoje kasdien atliekami keli tūkstančiai greitųjų antigeno testų. Tuo tarpu Graikija visai neseniai įvedė tvarką, pagal kurią kiekvienas šalies gyventojas kas mėnesį gauna keturis nemokamus, namuose atlikti skirtus, greituosius seilių antigenų testus. JAV ir kai kurių Europos šalių vaistinėse jau galima įsigyti greitųjų seilių antigenų testų naudojimui namuose. Tokiu būdu skatinamas didesnis asmenų testavimas mokyklose, darbo vietose, namų ūkiuose. Įvairios sveikatos organizacijos teigia, kad kol kas reguliarus savanoriškas testavimas yra vienintelis būdas suvaldyti viruso protrūkius, padėsiantis greičiau sugrįžti į įprastą gyvenimą.
Greitieji testai

Ypatingai populiarėja seilių antigenų testai

Visi COVID-19 Antigenų testai skirti preliminariai infekcijos diagnozei, tinka simptomatinių ir simptomų neturinčių viruso nešiotojų diagnozavimui. Šiuo metu greitieji COVID-19 antigeno testai yra atliekami iš nosiaryklės arba iš seilių mėginių. Pastarasis testas buvo patvirtintas Lietuvoje vos prieš kelias savaitės ir susilaukia vis daugiau dėmesio, nes jo atlikimo metu nepatiriami nemalonūs pojūčiai. Tyrimą atlikti itin nesudėtinga ir patogu: paimtas seilių mėginys, specialiame indelyje paruošiamas instrukcijoje nurodytu būdu ir lašinamas į testo kasetės šulinėlį. Jei mėginyje yra COVID- 19 sukėlėjo nukleoproteinų – ties T žyma susiformuoja raudonos spalvos linija. Tai reiškia, kad testas teigiamas. Jei ties T žyma 20 minučių bėgyje visiškai nesusiformavo linija – atsakymas neigiamas. Šie testai yra labai tikslūs: lyginant su PGR testų tikslumu, nustatyta jog jų santykinis jautrumas siekia apie 96.15 proc., o santykinis specifiškumas net iki 100 proc.

„Šiuo metu testavimas greitaisiais COVID-19 antigenų testais yra vienintelis būdas išvengti viruso protrūkių. Pastebime, kad vis daugiau privačių įstaigų užsako serijinius asmenų testavimus greitaisiais antigenų testais. Tai puikus būdas nustatyti viruso šaltinį, ypatingai žinant, kad daug žmonių serga besimptome viruso versija ir yra nešiotojai. Džiaugiamės, kad vis daugiau Lietuvos gyventojų rūpinasi savo bei kitų žmonių sveikata ir viruso prevencija. Tai – sąmoningumo pavyzdys. Jei savanoriškas testavimas taptų reguliarus, daug greičiau suvaldytume pandemiją ir grįžtume į normalų gyvenimą“, – teigia Solo Lab įkūrėjas Ričardas Bernotavičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)