Susidomėjimas testais – nemažas

„Camelia“ komunikacijos projektų vadovė Žiedūnė Juškytė portalui „Delfi“ sakė, kad jau ne vienas pacientas domėjosi galimybe įsigyti greitąjį COVID-19 ligai nustatyti skirtą testą.

Žiedūnė Juškytė

„Pacientai, atėję į vaistinę, neretai domisi, klausia vaistininkų, ar nepardavinėjame greitųjų COVID-19 testų. Poreikį iš pacientų jaučiame, todėl sudarome jiems galimybę saugiai ir patogiai vaistinėje nusipirkti COVID-19 greitąją antigenų testą“, – tvirtino pašnekovė.

Šiuo metu minėtojo tinklo vaistinės prekiauja greitaisiais antigenų testais, atliekamais iš seilių. Vieno tokio testo kaina vaistinėse – 15,99 Eur.

„Greitu metu planuojame vaistinėse turėti greitųjų COVID-19 antigenų testų, kurie atliekami imant mėginį iš nosies. Tokių testų kaina bus mažesnė“, – žadėjo Ž. Juškytė.

Greitieji antigenų testai koronavirusui nustatyti

Testus gali atlikti tik asmuo, turintis tam licenciją

„Gintarinės vaistinės“ rinkodaros vadovė Irena Tėvelienė pasakojo, kad jų tinklo vaistinės jau turi dviejų rūšių COVID-19 antigeno testus: antigeno nustatymo iš seilių ir antigeno testo rinkinį, paimant mėginį iš nosies.

„Jais esame pasiruošę prekiauti, tik laukiame nurodymų iš Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) dėl prekybos tvarkos šiais testais. Kaina šiuo metu dar tikslinama“, – kalbėjo I. Tėvelienė.

Greitieji antigenų testai koronavirusui nustatyti

Taip pat pašnekovė pridūrė: „Europos Sąjungoje yra patvirtinti tik profesionaliam naudojimui skirti antikūnams nustatyti testai, todėl pagal SAM nustatytą tvarką mes negalime to daryti. Norint pakeisti situaciją, yra reikalingi instituciniai sprendimai.

Šie testai yra invaziniai ir skirti profesionalias naudojimui, tad juos atlikti galima tik turint licencijas patalpoms ir juos gali atlikti tik asmuo, turintis tam licenciją“.

Pradėjus naudoti plačiau, kaina turėtų mažėti

BENU vaistinių tinklo rinkodaros ir komunikacijos vadovo Mindaugo Urbo teigimu, šiuo metu jų tinklo vaistinėse galima įsigyti ir antigenų, ir antikūnų testų, tačiau tik pagal specialų užsakymą.

„Turime visų tipų antigenų testų: tiriant mėginį iš nosies (galima pirkti po 10 vnt.), iš seilių ir iš kraujo, pastarųjų dviejų tipų testų galima pirkti ir po vieną.

Pradėjus greituosius testus naudoti plačiau, kainos turėtų mažėti, tačiau šiandien COVID-19 greitojo antigenų testo mažiausia kaina siekia beveik 10 Eur.

Tačiau visi šie testai skirti profesionaliam naudojimui, o savarankiškai atliktas testas bei jo rezultatas kol kas neprilygsta oficialiai klinikose ar mobiliuose patikros punktuose atliktiems testams. Mat dar nėra tinkamai parengta teisinė bazė, kuri tiksliai apibrėžtų testų pardavimą, naudojimą ir testavimo kokybę, rezultatų pagrindimą.

Mūsų žiniomis, SAM kol kas diskutuoja dėl šio tipo testų, tačiau jokių aiškesnių krypčių kol kas nėra. Jeigu būtų sudarytas specialus sąrašas, į kurį būtų įtrauktos ir vaistinės, tuomet čia įsigytas testas taip pat būtų laikomas galiojančiu ir jo rezultatai būtų pripažįstami patikimais.

Pagal šiuo metu galiojančią tvarką, tik klinikos, atliekančios testus, gali prisiimti atsakomybę už testų rezultatus“, – pabrėžė M. Urbas

Apie testus prakalbo viceministrė

Apie galimybes vaistinėse įsigyti greitųjų antigenų testų ligai nustatyti šį trečiadienį Seimo Biudžeto ir finansų komitete pranešė sveikatos apsaugos viceministrė Živilė Simonaitytė.

Živilė Simonaitytė

„Startuokime nuo to, kad vaistinėse bus galima įsigyti testą, kurį pats žmogus galės pasidaryti ir kuris bus mažiau invazinis – ne iš nosiaryklės, o iš nosies landos arba seilių“, – komitete sakė viceministrė.

Vėliau sveikatos apsaugos ministro patarėja Aistė Šuksta BNS informavo, kad pirminiame variante svarstoma leisti vaistinėse įsigyti greitųjų antigeno testų. Tačiau ji pabrėžė, kad ši nuostata nėra galutinė ir gali būti keičiama.

O Ž. Simonaitytė sakė, kad, išsityrus vaistinėse įsigytais testais ir nusistačius koronaviruso infekciją, žmogui negalios nei privalomos izoliacijos reikalavimas, nei galimybė gauti, pavyzdžiui, nedarbingumo išmoką – jam reikės vis tiek tikrintis mobiliajame punkte.

Pasak viceministrės, koronaviruso testų prekybos liberalizavimo tvarka šiuo metu baigiama rengti.

„Esame visiškai baigiamosiose stadijose ir planuojame (...) šią arba kitą savaitę turėsime tvarką, kad vaistinėse bus galima įsigyti testų žmonėms patiems pasidaryti testą“, – pranešė Ž. Simonaitytė.

„Jie (testai – BNS) bus sąmoningumui didinti, save pasitikrinti“, – pridūrė ji.

Viceministrė pabrėžė, kad testai vaistinėse būtų tik parduodami, o ne atliekami.

Ž. Simonaitytės teigimu, po savitestavimosi, jeigu paaiškės užsikrėtimas, žmogus dar turės važiuoti į mobilųjį punktą ir „pasidaryti tikrą testą“.

„Šie testai nesukurs visų kitų sąlygų, ką sukuria kiti testai: netaps po teigiamo savitestavimosi nei privaloma izoliacija ar nedarbingumo išmokos“, – aiškino Ž. Simonaitytė.

Vaistinių asociacijos vadovė: testai skirti tik profesionaliam naudojimui

Lietuvos vaistinių asociacijos vadovė Kristina Nemaniūtė-Gagė įsitikinusi, kad greituosius testus naudosiantiems žmonėms reikėtų suteikti galimybę į mobiliuosius punktus tikrintis pateikti pirmumo eile.

Kristina Nemaniūtė-Gagė

„Jeigu žmogus pasidarė testą, mato, kad teigiamas, kad jam kažkoks pirmumas būtų užsiregistruoti ir į mobilų punktą, kad greitesnis normalus testas būtų, kad didesnis pasitikėjimas visais testais būtų“, – komitete kalbėjo K. Nemaniūtė-Gagė.

Pasak jos, Lietuvos vaistinėse testų nusipirkti dabar negalima, nes Europos Sąjungoje yra patvirtinti tik profesionaliam naudojimui skirti testai.

„Jeigu žmogus juos nusipirktų, jis turėtų neštis į gydymo įstaigą, kad jam tą testą padarytų. Kitos šalys šiuos testus leidžia parduoti ir patiems žmonėms naudotis savikontrolei, bet tam reikalingi sprendimai: akreditavimo tarnyba turi pasakyti, kokius testu, o ministerija tvarką turi patvirtinti, tų dalykų laukiame“, – tvirtino vaistinių atstovė.

K. Nemaniūtės-Gagės teigimu, tokių testų poreikis būtų, o vaistininkai jų jau dairosi: „Vyksta ieškojimas ir medžioklė“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (163)