Kaip savo feisbuko paskyroje trečiadienį rašė prof. S. Čaplinskas, Europos vaistų agentūros pareiškime teigiama, kad „tam tikri susirūpinimai“ dėl retų specifinių jaunesnių žmonių trombų atvejų išlieka. Taip pat, kad reikėtų atnaujinti informaciją apie vakciną, įtraukiant galimybę, jog retos specifinės trombozės gali pasireikšti iki 16 dienų po vakcinacijos.

Tiek Pasaulio sveikatos organizacija, tiek Europos vaistų agentūra teigė, kad tolesnis tyrimas yra būtinas.

„Viena hipotezė yra ta, kad mRNR vakcinos (Pfizer, Moderna) ir tos, kurios naudoja adenovirusus (AstraZeneca, Johnson & Johnson), gali sukelti COVID smaigalio baltymų sintezę trombocituose, o tai gali sukelti autoimunines reakcijas prieš trombocitus.

COVID genetinės vakcinos gali turėti tiesioginį vaidmenį skatinant autoimuninį atsaką į trombocitus, kurie gali kliniškai pasireikšti trombocitopenija, kraujavimu ir kraujo krešuliais. Kraujo krešėjimo rizika gali būti vienodai įmanoma su visomis genetinėmis COVID vakcinomis ir negali būti ribojama tik naudojant AstraZeneca/Oksfordo vakciną“, – rašė S. Čaplinskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (192)