Krizinio nėštumo centro skaičiavimu, iš visų besikreipiančių pagalbos nepilnametės sudaro tik iki 10 proc. Tai leidžia manyti, kad paauglės, susidūrusios su neplanuotu nėštumu ir pasiryžusios nėštumą nutrauki, į centrą kreipiasi retai – jos iškart vyksta pas specialistus darytis aborto.

15-20 metų merginos galės gauti kompensaciją už hormoninę spiralę

Tačiau savaime suprantama, kad paaugliams uždrausti mylėtis – neįmanoma, todėl jau kurį laiką šnekama apie kompensuojamą kontracepciją. Pernai metais sprendimą kompensuoti jaunoms merginoms hormonines spirales bandė priimti buvęs Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga. Tačiau pasipriešinus įvairioms visuomenės grupėms, šis sprendimas buvo sustabdytas.

Tada buvo sudaryta darbo grupė, kuri turėjo išnagrinėti kompensacijos reikalingumą.

Kaip savo atsakyme rašė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), 2021 m. sausio 4 d. darbo grupė pabaigė svarstymą ir pateikė savo siūlymą ministerijai.

Kontraceptikai

Ligų ir kompensuojamųjų vaistų joms gydyti sąraše (A sąraše) numatyta vaistinį preparatą levonorgestrelį, kuris vartojimas įvedant jį į gimdos ertmę, kompensuoti 18-20 metų merginoms, kurios kreipiasi į ginekologą konsultacijos dėl kontracepcijos, be papildomų sąlygų.

O siekiant skiriančiam gydytojui užtikrinti tinkamą jau galiojančių teisės aktų nuostatų laikymąsi ir užtikrinti lytiškai aktyvioms 15-17 metų amžiaus pacientėms gerovės ir interesų apsaugą, skirti šį vaistinį preparatą šiai amžiaus grupei SAM nustatyta tvarka.

Tai reiškia, kad merginos galės gauti nemokamas hormonines spirales. Tiesa, kol kas to padaryti dar negalima, mat nėra iki galo parengtos tikslios skyrimo tvarkos, taip pat reikia palaukti atnaujinto kompensuojamųjų vaistų kainyno.

„Vaistinis preparatas levonorgestrelis galės būti prieinamas pacientams, kai bus parengtas ir įsigalios 2021 m. II ketv. kainyno pakeitimas, kuriame bus įrašytas minimas vaistas.

Kontraceptinės tabletės

Siekiant įgyvendinti A sąraše numatytą skyrimo sąlygą „merginoms nuo 15 iki 17 metų sveikatos apsaugos ministro nustatyta tvarka“, planuojame parengti Ambulatorinių akušerijos ir ginekologijos asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimo reikalavimų pakeitimo projektą, kuriame bus nustatyta kontraceptinės priemonės 15-17 metų amžiaus merginoms skyrimo tvarka“, – rašė SAM.

Ankstyvas nėštumas neretai reiškia nebaigtus mokslus ir žemesnes pajamas

Lietuvos akušerių ginekologų draugijos narys, gydytojas akušeris ginekologas dr. Vytautas Klimas teigė, kad šis sprendimas buvp labai reikalingas. Pasak jo, kasmet pagimdo maždaug 1 000 vidurinės mokyklos moksleivių.

Tai reiškia, kad dėl nėštumo jos turi nutraukti mokslus.

Vytautas Klimas

„Tokie nėštumai yra nepageidaujami, neplanuoti. Demografiniai rodikliai rodo, kad paprastai Lietuvoje merginos intymų gyvenimą pradeda būdamos 17 metų. O santuokos sudaromos vidutiniškai apie 28 metus. Tai 11 metų reikalinga aktyvi kontracepcija“, – sakė dr. V. Klimas.

Pagal Lietuvos Statistikos departamentą, 15-17 metų merginos 2018 metais pagimdė 169 kūdikius. 14-metės ir jaunesnės pagimdė 4 kūdikius.

„Tai iš principo visoms, kurios gyvena intymų gyvenimą, reikalinga kontracepcija. Kai kurios naudoja prezervatyvus, bet ir tai ne visada. O prezervatyvas, kuo jaunesnis amžius, tuo yra neefektyvesnis. Efektyvi kontracepcija jauname amžiuje yra ilgalaikė grįžtama kontracepcija, tai nurodo visos rimtos tarptautinės organizacijos

Paauglių pora.

Jei jaunimas gyvena lytinį gyvenimą, reikia merginas apsaugoti nuo neplanuoto pastojimo, nes jis sukelia rimtą ir socialinę, ir sveikatos riziką. Moksleivių pastojimas reiškia, kad bus neįgytas pilnas išsilavinimas, prastesnė padėtis darbo rinkoje ateityje, menkesnės šeimos pajamos, dažnai iš reikalo sudaryta, dėl to netvirta santuoka“, – kalbėjo pašnekovas.

Dr. V. Klimas pateikia pavyzdį: Amerikoje atlikti tyrimai, kad 1 doleris, išleistas ilgalaikės kontracepcijos kompensavimui, sutaupo 5 dolerius ateityje.

Tačiau kodėl ši kompensacija sukelia tiek daug aistrų? Pasak pašnekovo, Lietuvoje asmens kontracepcija dažnai tampa ideologine problema.

„Tie žmonės, kurie kovoja su kontracepcija neretai būna susiję su Bažnyčia. Manau, kad kai kurie ir dabar „kryžium gulsis“, sužinoję apie šias pataisas. Aš su šia problema dirbu jau apie 30 metų ir seniau konservatoriai būdavo daug labiau konservatyvūs šiuo klausimu. Dabar dauguma supranta, kad paaugliai gyvena lytinį gyvenimą ir to suvaldyti nepavyks. Dėl to reikia suteikti galimybę, kad jie tai galėtų daryti mažiausiai rizikuodami savo sveikata ir socialiniu gerbūviu“, – sakė dr. V. Klimas.

Paauglių pora.

A. Veryga pastebi, kad kol nėra skyrimo tvarkos, kyla įvairių klausimų

Pasak buvusio SAM vadovo Aurelijaus Verygos, pernai metais šio pasiūlymo dėl komensuojamųjų hormoninių spiralių visiškai atsisakyta nebuvo, jis tik buvo pristabdytas. Taip nuspręsta buvo po to, kai ministerija sulaukė pasipiktinimo ne tik iš įvairių visuomenės grupių, bet, pasak A. Verygos, ir iš specialistų, kurie dirbo toje srityje.

„Žinote, juk ministras negali visų sričių pats išmanyti, tai nerealu. Dėl to procesas buvo pristabdytas ir sudaryta darbo grupė“, – sakė pašnekovas.

A. Veryga pastebi, kad kol nėra tikslios nustatytos kompensacijos tvarkos, yra tam tikrų neaiškumų.

Aurelijus Veryga

„Yra neaiškių dalykų – 18-21 metų žmogus pats gali priimti sprendimą dėl savo sveikatos, o jaunesnės merginos – ne. Kokia ta tvarka bus? Kaip sakoma, velnias visada slypi detalėse. Kas priims sprendimą, ar tėvai, ar mergina?

O šiaip man daug keistų dalykų dabar yra ministerijoje. Ten, kur reikėtų greitų, drąsių sprendimų, pavyzdžiui, su pandemijos valdymu, su vakcinacija, aš jų nematau, ministras nesusitikinėja su institucijų vadovais. O kur tie klausimai yra truputį jautresni emociškai, kur būtų gerai padiskutuoti su visuomene, kad jie galėtų suprasti, kas čia vyksta, ministras sprendimus priima. Aš, aišku, negaliu už jį komentuoti, nežinau, kaip darbo grupė pabaigė darbą ir ką pristatė“, – kalbėjo A. Veryga.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (345)