„Per COVID-19 pandemiją kilo daug su saugumu susijusių iššūkių, kurių sprendimui skiriame daug laiko, jėgų ir resursų, nes pacientų saugumas – vienas iš svarbiausių mūsų įstaigos prioritetų. Todėl įstaigoje suburta kompetentingų specialistų darbo grupė parengė tvarką dėl darbuotojų ir pacientų testavimo strategijos, apsaugos priemonių naudojimo, kad ligoninėje būtų pradėta taikyti daugiau saugumo priemonių nei reikalaujama valstybės mastu“, – kalba Santaros klinikų direktorė valdymui Aušra Bilotienė Motiejūnienė.

Aušra Bilotienė Motiejūnienė

Pasak direktorės valdymui, Santaros klinikose kaupinių PGR metodu reguliariai, t. y. ne rečiau kaip kartą per savaitę, ir toliau bus testuojami net ir pasiskiepiję darbuotojai, dirbantys su pažeidžiamiausiomis pacientų grupėmis: po transplantacijų, gydomų reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriuose, Hematologijos, onkologijos ir transfuziologijos, Vaikų onkohematologijos centruose. PGR testas kas savaitę taip pat bus daromas ir tokiuose padaliniuose gydomiems pacientams.

Tam, kad būtų žinomas visų įstaigos darbuotojų imuninis statusas, numatyta jį vertinti kas tris mėnesius, t. y. tokiu dažnumu darbuotojams bus atliekamas antikūnų tyrimas ir vertinami jo rezultatai.

Dėl koronaviruso infekcijos ir toliau bus tikrinami visi į ligoninę guldomi pacientai, taip pat periodiškai testuojami gydymo ligoninėje laikotarpiu.

Ligoninėje neatšauktas ir toliau lieka svarbus tinkamas apsaugos priemonių dėvėjimas.

Pasak VUL Santaros klinikų direktoriaus medicinai doc. dr. Valdo Pečeliūno, tyrimų duomenys rodo, jog net ir po vakcinacijos išlieka nedidelė tikimybė susirgti ar nešioti bei perduoti koronavirusą. Kol kas dauguma pacientų nėra vakcinuoti, todėl tai gali sukelti problemų nevakcinuotiesiems. Be to, Santaros klinikose gydomi ir pacientai, kuriems vakcinacija padėti negali, nes jie turi ypač silpną imunitetą – tai pacientai po transplantacijų, sergantys kraujo vėžio ligomis. Šalia tokių pacientų reikia sukurti aplinką, kuriai turėtų būti taikomi aukščiausi saugos standartai, – taip jie bus apsaugoti nuo rizikos susirgti COVID-19 liga ir didesnio mirties pavojaus susirgus.

Naujoji tvarka leis ligoninę laikyti saugia vieta ne tik kasdien į ją besikreipiantiems dėl ambulatorinių konsultacijų, bet ir sunkiomis ligomis sergantiems pacientams, kurių negalima šiuo metu skiepyti dėl jų sveikatos būklės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)