Kai kurie žmonės, pakviesti skiepytis, atsisako skiepo, jeigu pasiūlo „AstraZeneca“ vakciną. Tiesa, yra nemažai žmonių iš žemesnių prioritetinių grupių, kurie skambina į pirminės sveikatos priežiūros centrus ir klausia, ar nėra galimybių pasiskiepyti bet kuria vakcina, taip pat ir „AstraZeneca“.

Ne viena Europos šalis laikinai sustabdė skiepijimą šia vakcina, susirūpinusios dėl kraujo krešulių susidarymo atvejų, nustatytų kelioms dešimtims iš milijonų paskiepytų žmonių.

Tarp sustabdžiusių skiepijimą šia vakcina buvo ir Lietuva. Tačiau nuo šiuo penktadienio trečiadienį sustabdytas skiepijimas „AstraZeneca“ vakcina atnaujintas. Apie sprendimą atnaujinti skiepijimą „AstraZeneca“ vakcina sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys pranešė ketvirtadienį vakare, po to, kai sulaukė Europos vaistų agentūros (EVA) išvadų, kad minėtoji vakcina yra saugi ir veiksminga nuo koronaviruso.

Įskiepyta du trečdaliai dozių

Nepaisant išteisinimo, kol kas „AstraZeneca“ yra ta vakcina, kurios neįskiepytų likučių yra daugiausia.

Vakcina nuo koronaviruso

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Spaudos tarnybos vyr. specialistas Julijanas Gališanskis portalui „Delfi“ sakė, kad iš į Lietuvą pristatytų 120 tūkst. 500 „AstraZeneca“ vakcinos dozių buvo įskiepytos 77 tūkst. 900 dozės.

Palyginimui: iš pristatytų 299 tūkst. 700 „Pfizer/Biontech“ vakcinos „Cominarity“ dozių įskiepyta 288 tūkst. 500 vakcinų, o iš 39 tūkst. 600 „Moderna“ vakcinos dozių įskiepyta 23 tūkst. 500 vakcinų.

J. Gališanskis pastebėjo, kad, nors išties žmonės vangiau skiepijasi „AstraZeneca“ vakcinomis, vis tik du trečdaliai dozių jau yra įskiepyta.

„Per dieną įskiepijama maždaug po 5 tūkst. „AstraZeneca“ dozių. Jeigu nebūtų sustabdę dviem dienom skiepijimo, galbūt būtų įskiepyta dar dešimčia tūkstančių daugiau“, – skaičiavo SAM specialistas.

Kaip žmonės reaguoja į „AstraZeneca“ vakciną po to, kai skiepijimas ja buvo atnaujintas, J. Gališanskis pasakyti kol kas negalėjo. Ministerija šios dienos skiepijimo duomenis gaus tik kitą dieną.

Grįžta ir klausia, kuri čia vakcina

Tai, kad žmonės skeptiškiau žiūri į „AstraZeneca“ vakciną, pastebėjo ir Telšių rajono pirminės sveikatos priežiūros centro (PSPC) direktorė Laima Jurytė-Zakarauskienė.

Tiesa, kol kas Telšiuose skiepijimas minėtąja vakcina nebuvo atnaujintas. Tai planuojama padaryti nuo antradienio. Penktadienį Telšių rajono gyventojai buvo skiepyti „Cominarity“ ir „Moderna“ vakcinos likučiais, kurių buvo visai nedaug.

L. Jurytė-Zakarauskienė pastebėjo, kad vyresni žmonės (dabar Telšių rajone skiepijami 65 metų ir vyresni asmenys), dažnai išreiškia norą skiepytis ne „AstraZeneca“, o kuria nors kita vakcina.

„Kai paskambina ir kviečia skiepytis, kai kurie sako, kad tos „baisios“ vakcinos nenori“, – kalbėjo direktorė.

Tiesa, ne visi pagyvenę žmonės supranta, kuria vakcina buvo paskiepyti. Yra buvę nemažai atvejų, kai, paskiepytieji sugrįžta į polikliniką su lapeliu, ant kurio parašyta „Cominarity“, ir tikslinasi, kurio gamintojo tai buvo vakcina.

L. Jurytė-Zakarauskienė sakė, kad niekas žmonių neverčia skiepytis vakcina, kurios jie nepageidauja ir į eilės galą dėl to nestato, bet leidžia pasirinkti kitą norimą skiepą.

Tiesa, ne visi nusistatę prieš „AstraZeneca“ skiepus.

„Pastaruoju metu sulaukiau nemažai skambučių iš žemesnės prioritetinės grupės asmenų, kurie nori bet kurios vakcinos, kad tik būtų kuo greičiau paskiepyti“, – kalbėjo pašnekovė.

L. Jurytė-Zakarauskienė mano, kad žmonių pasitikėjimas „AstraZeneca“ bus atstatytas po to, kai buvo aiškiai pasakyta, jog ji – saugi. Pagerinti vakcinos reputaciją esą padės ir šalies vadovų sprendimas pirmadienį ja pasiskiepyti.

„Žmonėms svarbu pamatyti, kad ja skiepysis ir šalies vadovai, kad ji nėra brukama. Juk ir dabar daug kas sako: „Jeigu ta vakcina tokia saugi, kodėl patys nesiskiepija?“ Taigi sprendimas šalies vadovams skiepytis „AstraZeneca“ vakcina, manau, tikrai yra teisingas“, – neabejojo pašnekovė.

Biržuose skiepijimo „AstraZeneca“ atnaujinti dar nespėjo

Pasak Biržų rajono Socialinės paramos skyriaus vedėjo Kęstučio Knizikevičiaus, jų savivaldybėje kol kas dar neatnaujintas skiepijimas „AstraZeneca“ vakcina. Pašnekovo teigimu, antradienį sustabdžius vakcinaciją vis tiek reikėjo planuoti skiepijimo planą kitai savaitei. Kadangi skiepijimas sustabdymas buvo neterminuotam laikui, savivaldybė skiepyti „AstraZeneca“ šią savaitę ir nebeplanavo.

„Kitą savaitę pradėsime skiepyti „AstraZeneca“. Šią savaitę nuo sustabdymo naudojame tik „Pfizer“, – kalbėjo K. Knizikevičius.

Biržų rajone „AstraZeneca“ vakcina tapo nenorima jau tada, kai žiniasklaidoje vienas po kito pasipylė pranešimai apie įvairias Europos Sąjungos valstybes, stabdančias vakcinaciją būtent šia vakcina.

„Jau tada padaugėjo atsisakančių. Jei būdavo taip, kad per dieną kviečiame žmones ir atsisakydavo iš visų numatytų, kuriems reikia skiepytis, apie 5 žmones, tai, kai pasirodė tokia informacija, kad valstybės pradėjo stabdyti, per savaitę atsisakė 70 žmonių. Apie 20 arba daugiau per dieną. Žinia buvo tikrai neigiama ir surinkti norinčiuosius skiepytis buvo sunku“, – pastebėjo Biržų rajono atstovas.

Dauguma atsisakiusių žmonių praėjusią savaitę atsisakė būtent „AstraZeneca“ vakcinos, tačiau sutiko laukti kitos, nors tuo metu tokios galimybės dar nebuvo.

„Manau, kita savaitė parodys, ar pavyks surinkti žmones, kurie norės skiepytis šia vakcina. Dabar žmonių nebereikės informuoti jiems atėjus, kokia vakcina jie bus skiepijami, nes tą galės padaryti asmenys, kurie skambučiu kvies skiepytis. Neseniai baigėme dėlioti kitos savaitės skiepų grafikus, tai jau skambinančios sesutės galės paklausti, kokia vakcina nori skiepytis“, – sakė K. Knizikevičius.

Švenčionyse po sustabdymo taip pat padaugėjo atsisakančiųjų

Ir Švenčionių rajone gyventojai netrykšta noru skiepytis „AstraZeneca“ vakcina. Proceso sustabdymas smarkiai paveikė žmonių pasitikėjimą, tad atsisakančiųjų priimti vakciną – daug.

Vakcina nuo koronaviruso

Kaip prisimena Švenčionių rajono savivaldybės administracijos direktorė Jovita Rudėnienė, čia vien trečiadienį buvo planuota šia vakcina skiepyti 28 žmones. Tačiau antradienį Sveikatos apsaugos ministerijai pakeitus planus, visą planuotą vakcinavimą teko atšaukti.

Šis sprendimas, pasak J. Rudėnienės, sukėlė abejonių dėl skiepų net ir tiems švenčioniškiams, kurie prieš tai buvo pasiryžę skiepytis. Nemažai ir tokių, kurie po laikino sustabdymo „AstraZeneca“ vakcinos griežtai atsisakė ir pasakė, kad lauks kitos.

„Perskambinome ir vis dar renkame tuos žmones, kurie norės skiepytis šia vakcina. Vieni sutinka, kiti dvejoja ir laukia kitos vakcinos. Bet kažkaip dar pavyksta surinkti žmones, kai kurie nemato skirtumo. Labai aktyviai skambiname vyresniems žmonėms, kuriems virš 65 metų ir klausiame, ar norėtų, ar sutiktų. Jei kategoriškai atsisako, prašome palaukti kitos vakcinos“, – kalbėjo Švenčionių rajono savivaldybės atstovė ir pridūrė, kad tikrai yra žmonių, kurie kategoriškai atsisako skiepytis būtent „AstraZeneca“.

Kaip pastebėjo J. Rudėnienė, neigiama komunikacija apie šią vakciną padarė didelę įtaką Švenčionių gyventojams. Vis dėlto yra ir pozityviai nuteikiančių žinių – kai kurie gyventojai drąsiai skiepijasi „AstraZeneca“ ir dalinasi savo teigiama patirtimi socialiniuose tinkluose.

Savivaldybės direktorės teigimu, jei nepavyks surinkti norinčiųjų skiepytis „AstraZeneca“ vakcina iš prioritetinių grupių, bus stengiamasi juos surinkti iš kitur – įvairių valstybės tarnautojų, pareigūnų.

„Manau, kad surinksime norinčiuosius, bet įdirbis turės būti tikrai didžiulis, tą darome ir dabar. Manau, kad pavyks“, – sakė J. Rudėnienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (337)