Primename, kad kai kurios Europos šalys sustabdė skiepijimą šia anglų-švedų farmacijos bendrovės sukurta vakcina, pasirodžius pranešimams apie su šia vakcina galimai susijusį kraujo krešulių susidarymą.

Apie sprendimą ir Lietuvoje iki šio ketvirtadienio stabdyti skiepijimą „AstraZeneca“ vakcina, antradienį vakare nuotolinėje spaudos konferencijoje pranešė sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

„Šiandien gavau iš VVKT rekomendaciją, kuria tarnyba, kaip ir kitos Europos Sąjungos valstybės, atsargumo sumetimais rekomenduoja sustabdyti vakcinavimą COVID-19 vakcina „AstraZeneca“ iki kol Europos vaistų agentūra pateiks galutines išvadas dėl šios vakcinos saugumo. Atsižvelgsime į tarnybos rekomendaciją“, – antradienį žurnalistams teigė A. Dulkys.

Tačiau ketvirtadienį nuspręsta skiepijimą minėtąja vakcina atnaujinti.

„Po EVA posėdžio ir VVKT ryto pateiktos rekomendacijos nuo rytojaus ryto atnaujinamas skiepijimas „AstraZeneca“ vakcina“, – pranešė A. Dulkys.

Arūnas Dulkys

Taip pat ministras pridūrė: „Suprantame žmonių susirūpinimą ir esame pasirengę skaidriai su žmonėmis dalintis duomenimis apie vakcinas. Sveikatos apsaugos ministerija atidžiai stebi padėtį Europos vaistų agentūros, Valstybinės vaistų tarnybos, Pasaulinės sveikatos organizacijos atliekamus tyrimus. Mūsų šalyje egzituoja mechanizmas skirtas stebėti ir tirti nepageidaujamus reiškinius gavus bet kokią, pabrėžiu – bet kokią vakciną. Tačiau manau, kad farmakologinio budrumo srityje ją dar reikia visapusiškai stiprinti“.

„AstraZeneca“ vakcina skiepysis šalies vadovai

Nuo pirmadienio, pasak A. Dulkio, minėtąja vakcina pasiskiepys ir šalies vadovai: prezidentas Gitanas Nausėda, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, premjerė Ingrida Šimonytė ir jis pats.

Ingrida Šimonytė, Viktorija Čmilytė-Nielsen

„Dar šiandien pasirašysiu įsakymą, kuriuo papildysiu vakcinuojamų gyventojų grupes, įtraukiant Lietuvos Respublikos Prezidentą, Seimo narius ir Vyriausybės narius. Siekdami parodyti pasitikėjimą „AstraZeneca“ vakcina, sutarėme, kad pirmadienį viešai skiepysis Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, ministrė pirmininkė Ingrinda Šimonytė ir aš“, – kalbėjo A. Dulkys.

Ministras skatino visuomenę kreiptis į savo šeimos gydytojus, jei po vakcinacijos jaučiami nemalonūs pojūčiai.

Nuo penktadienio laukia 4 pagrindiniai pokyčiai

„AstraZeneca” vakcina nuo koronaviruso

A. Dulkys išvardijo nuo penktadienio įsigaliojančius 4 pagrindinius pokyčius.

„Pirmasis – nuo šiol gyventojai galės rinktis vakciną iš tuo metu centre esančių vakcinų. Jei norimos vakcinos nebus, su gyventoju bus susisiekiama vėliau. Nuo šiol bus galima laisvai apsispręsti, ar nori vakcinuotis „AstraZeneca“ vakcina.

Antras pokytis – vakcinavimo centrai galės greičiau vykdyti perėjimą iš vienos prioritetinės grupės į kitą

Trečias pokytis – vakcinos bus skirstomos vakcinavimo centrams ir savivaldybėms ne tik pagal gyventojų skaičių, bet ir atsižvelgiant į skiepijimo tempą.

Ketvirtas pokytis: jei atsitiks taip, kad savivaldybė nepanaudos vakcinų, bus svarstomas jų perskirstymas kitoms savivaldybėms.“, – sakė SAM vadovas.

Galės perleisti vakcinas kitiems

A. Dulkys užsiminė ir apie galimybę pereiti prie kitų visuomenės grupių vakcinavimo.

„Mes ir šiandien svarstėme teorinės galimybės variantą, ar galėtume laisvai vakcinuoti visą visuomenę. Bet pamatėme, kad pagal skaičius, kiek vakcinų dabar turime, tai yra neįmanoma. Iš kitos pusės, analizavome ir turime signalų, kad tose prioritetinėse grupėse, kurios dar nebaigtos vakcinuoti, tikrai yra labai daug žmonių, kurie sutiktų ir norėtų vakcinuotis „AstraZeneca“. Todėl visų pirma liberalesnį vakcinų judėjimą paleisime per dabar esančias prioritetines grupes. Vėliau, kai jau paaiškės, kiek buvo norinčių tose grupėse, tęsime svarstymą dėl jų paleidimo laisvai, nebežiūrint į prioritetines grupes“, – teigė A. Dulkys.

Pasak ministro, nuo penktadienio žmonės bus klausiami, ar skiepysis „AstraZeneca“ vakcina, ar lauks kitos vakcinos. Jei žmogus jos atsisako, vakcina perleidžiama kitoms prioritetinėms grupėms. Jei vakcina vis tiek liks nepanaudota, ji bus išvežta į masinio vakcinavimo centrą.

„Jei nenori vakcinuotis „AstraZeneca“, bet vakcinavimo centre nėra kitų vakcinų, reiškia, reikės laukti“, – kalbėjo SAM vadovas.

Vakcina nesusijusi su padidėjusia kraujo krešulių susidarymo rizika

Kaip spaudos konferencijoje pasakojo VVKT viršininkas Gytis Anrulionis, ketvirtadienį Europos vaistų agentūros posėdyje buvo nuspręsta, jog „AstraZeneca“ vakcina, kovojant su koronavirusu, ir toliau nusveria galimų šalutinių poveikių riziką, vakcina nėra susijusi su padidėjusių krešulių ar tromboembolinių reiškinių rizika, nėra vakcinos kokybės problemų.

„AstraZeneca” vakcina nuo koronaviruso

„Tačiau buvo akcentuota, kad vakcina gali būti susijusi su itin retais kraujo krešėjimo sutrikimų atvejais, susijusiais su trombocitopenija, tai yra per mažu trombocitų kiekiu, tarp jų ir itin retais smegenų sinusų veninės trombozės atvejais. Tačiau buvo konstatuota, kad šie atvejai yra itin reti, iš beveik 20 milijonų „AstraZeneca“ paskiepytų žmonių, EVA fiksavo ir peržiūrėjo 7 kraujo krešėjimo atvejus ir 18 smegenų sinuso trombozės atvejų. Svarbu tai, kad priežastinis ryšys tarp itin retų kraujo krešėjimo sutrikimų su vakcina nebuvo įrodytas, tačiau buvo prieita prie išvados, kad jo nebuvo galima atmesti. Bet tokie atvejai yra itin reti“, – sakė G. Andrulionis.

Onkoimunologas: tai – džiuginanti naujiena

Biomedicinos mokslų daktaras onkoimunologas Marius Strioga džiaugėsi, kad „AstraZeneca“ vakcina buvo išteisinta.

Marius Strioga

„Mano manymu, tai yra viena visame šitame kontekste džiuginanti naujiena. Tai yra ta, kuri parodo, kad į vakcinų saugumą žiūrima rimtai. Iki šiol nemažai sklandė „antivakserių“ pasisakymų, kad bandoma stumti, vos ne per prievartą kišti nesaugias, eksperimentines vakcinas. Puikiai matome, kad tai nėra daroma“, – sakė M. Strioga.

Vaistų kontrolės tarnyba ir Europos vaistų agentūra rekomenduoja tęsti vakcinavimą ir imtis papildomų saugumo užtikrinimų priemonių, tokių kaip operatyvesnio keitimosi informacija, aktyvesnio konsultavimo.

Kiek anksčiau šį ketvirtadienį ir Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pakartotinai paragino šalis tęsti skiepijimą „AstraZeneca“ vakcina nuo COVID-19.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1267)