Atsižvelgė į rekomendacijas

Skiepijimą „AstraZeneca” vakcina nuo koronaviruso jau sustabdė ne viena Europos valstybė, tarp jų – Vokietija, Italija, Prancūzija, Švedija, Norvegija ir kaimyninė Latvija.

Tiesa, dar antradienį popiet A. Dulkys Seimo Vyriausybės valandoje žadėjo pats skiepytis minėtąja vakcina, vos tik galės, o premjerė Ingrida Šimonytė iš pradžių tvirtino, kad Vyriausybė nesvarsto galimybės stabdyti skiepijimo nuo koronaviruso „AstraZeneca” vakcina.

Vis tik vakare surengtoje nuotolinėje spaudos konferencijoje A. Dulkys pranešė, kad bus atsižvelgta į Europos vaistų agentūros (EVA) rekomendaciją laikinai sustabdyti skiepijimą minėtąja vakcina.

„Šiandien gavau iš Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos (VVKT) rekomendaciją, kuria tarnyba, kaip ir kitos Europos Sąjungos valstybės, atsargumo sumetimais rekomenduoja sustabdyti vakcinavimą COVID-19 vakcina „AstraZeneca“ iki kol Europos vaistų agentūra pateiks galutines išvadas dėl šios vakcinos saugumo. Atsižvelgsime į tarnybos rekomendaciją“, – teigė A. Dulkys.

Šiuo metu, pasak ministro, skiepijimą „AstraZeneca“ vakcina yra sustabdžiusios Italija, Ispanija, Prancūzija, Vokietija, Švedija ir Latvija. Ketvirtadienį EVA šaukia neeilinį posėdį, kad būtų padarytos išvados apie visą surinktą informaciją.

Arūnas Dulkys

„Kiek žinome oficialiai, tiek EVA, tiek Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) teigia, kad šiandien dar nėra pagrįstų įrodymų, kad vakcina gali didinti kraujo krešulių riziką. Šiandien vakare Europos vaistų agentūros vadovė teigė esanti tikra, kad vakcinos nauda nusveria riziką, tačiau svarbu pabrėžti, kad išvados ir vertinimai bus daromi ketvirtadienį“, – antradienio vakarą kalbėjo SAM vadovas.

Pasireiškė trys tromboembolijos atvejai

Kaip spaudos konferencijoje teigė VVKT viršininkas Gytis Andrulionis, šiuo metu Lietuvoje gauti trys pranešimai apie tai, kad žmonėms, paskiepytiems „AstraZeneca” vakcina, pasireiškė tromboembolijos atvejai.

G. Andrulionis priminė, kad „AstraZeneca“ vakcina registruota Europos Komisijos, kai EVA detaliai ją ištyrė.

„Nėra abejonių, kad šiuo metu nauda viršija rizikas. Tačiau turime keletą esminių aspektų, dėl ko tokie sprendimai buvo priimti. Visų pirma, 16 Europos ekonominės erdvės ir Europos Sąjungos valstybių yra sustabdę viena ar visomis „AstraZeneca“ vakcinų serijomis. Absoliuti dauguma tokių sprendimų priimti iki tol, kol Europos vaistų agentūra pateiks savo vertinimus. Tie vertinimai jau yra prasidėję. […] Tikimasi, kad ketvirtadienį pateiks savo išvadas“, – komentavo G. Andrulionis.

Gytis Andrulionis

Lietuva yra septyniolikta valstybė Europos Bendrijoje, priėmusi tokį sprendimą.

„Dėl ko šis sprendimas yra priimamas būtent dabar – per pastarąsias keletą dienų, keliolika valandų gavome 3 pranešimus apie sunkias įtarimas netikėtas nepageidaujamas reakcijas, susijusias su tromboembolijos reiškiniais, pasireiškusiems Lietuvoje su „AstraZeneca“ vakcinuotiems pacientams.

Sąsajų, ar tai atsitikę dėl vakcinos, ar tiesiog sutapo laikas, tokių įrodymų kol kas neturime, visi duomenys perduodami į bendrą tinklą. […] Dėl to mūsų tarnyba atsargumo sumetimais rekomendavo ministerijai laikinai stabdyti skiepijimą „AstraZeneca“ vakcina“, – kalbėjo VVKT viršininkas.

Nėra įrodymų, kad trombai susidarė dėl skiepų

VVKT Farmakologinio budrumo ir apsinuodijimų informacijos skyriaus vyresnioji patarėja Rugilė Pilvinienė pasakojo, kad iki praėjusios savaitės pabaigos jokių nerimą keliančių pranešimų dėl šios vakcinos Lietuvoje nebuvo gauta.

 „AstraZeneca” vakcina nuo koronaviruso „COVID-19 Vaccine Janssen“

„Bet, kadangi žmonės skaito spaudą, susidaro toks įspūdis, kad žmonės buvo paskatinti pranešti apie nepageidaujamas reakcijas, kurios, kaip įtariama, susijusios su tromboembolijos reiškiniais po „AstraZeneca“ vakcinos.

Tokių pranešimų sulaukėme kelių, 3 iš jų buvo sunkios nepageidaujamos reakcijos, 2 iš jų buvo nustatytas krešulio nukeliavimas į plaučių kraujagysles. Tai mus paskatino imtis papildomų atsargumo priemonių“, – sakė R. Pilvinienė.

Tačiau specialistė pabrėžė – šis sprendimas nėra paremtas realiais įrodymais, kad trombai susidarė dėl vakcinos.

„Labai tikėtina, kad tai – tiesiog radiniai, aptinkami dėl masinės vakcinacijos ir tiesiog labiau atkreipiamas dėmesys į susirgimą, kuris ir taip būdingas žmonėms.

Šis susirgimas gana sunkiai diagnozuojamas iki tol, kol neištinka krizinė situacija. Dabar tai, ką matome, tai pasireiškimą ir labiau matomą tų sutrikimų vaizdą, kadangi vakcinacija atskleidžia susirgimus, kurie žmonėms galbūt iki tol nebūtų su kažkuo sieti ir gultų į statistiką kaip bendrasis susirgimų dažnis“, – aiškino R. Pilvinienė.

Sunkūs šalutiniai reiškiniai pasireiškė vyresnio amžiaus moterims

R. Pilvinienės teigimu, Lietuvoje kiek anksčiau buvo gautas pranešimas apie trombozės susidarymą vakcinuotam žmogui ir po kitos vakcinos dozės.

 „AstraZeneca” vakcina nuo koronaviruso „COVID-19 Vaccine Janssen“

Vakcinuotų pacientų amžius ir lytis, kuriems pasireiškė trombo susidarymas, atitinka vyraujantį tokio susirgimo vidurkį – tai vyresnio amžiaus moterys, maždaug apie 80 metų. Trombozės atvejai pasireiškė Mažeikių, Šakių ir Vilniaus gyventojoms.

Žmonėms, paskiepytiems šia vakcina, reikėtų stebėti savo sveikatos būklę, atkreipti dėmesį, ar neatsiranda tinimas blauzdos srityje, ypač, jei žmogui tą patyrė jau anksčiau. Tokiomis aplinkybėmis reikėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Pirmieji asmenys, kurie pirmąją „AstraZeneca“ vakciną jau yra gavę, neturėtų imti jaudintis, nes kita vakcinos dozė numatoma tik gegužės mėnesį. Iki to laiko, pasak ministro, šis klausimas tikrai turėtų būti išspręstas.

Stabdė skiepijimą ir kitomis vakcinomis

A. Dulkys priminė, kad sausio pradžioje jau buvo laikinai sustabdytas skiepijimas „Pfizer“ vakcina, mat tuo metu buvo gauta informacija apie galimai pažeistą šalčio grandinę.

Skiepijimas nuo koronaviruso Kauno klinikose

„Be abejo, kai vakcinuojama šimtai tūkstančių žmonių, normalu, kad pasireiškia įvairių organizmo reakcijų, kyla daugybė klausimų. Tikimės, kad Europos vaistų agentūra duos atsakymus, nes tiria visas reakcijas. […] Asmeniškai aš pasitikiu „AstraZeneca“ vakcina ir tikiu, kad greitu metu gausime iš visų – ir Europos, ir nacionalinių tarnybų pagrįstus atsakymus. Ir, kai ateis tokia galimybė ir laikas, pirmas stovėsiu eilėje skiepytis su „AstraZeneca“ vakcina“, – kalbėjo A. Dulkys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1103)