Specialistų poreikį nulėmė kelios priežastys

Poreikis vilioti medikus į Akmenės rajoną atsirado dėl kelių priežasčių. Viena jų – senstantys rajone dirbantieji medikai. Dauguma Akmenės rajone dirbančių medikų yra 65 metų ir vyresni. Tokių yra septyniolika. 55–64 metų medikų yra penkiolika. O jaunesnių – vos po 3–5.

„Faktas tas, kad šiandien Akmenės rajone visi šeimos gydytojai, išskyrus dirbančius keliose kaimo ambulatorijose, buvo pensijinio amžiaus ir, kaip ne keista, visi paliko mūsų polikliniką, išėjo į ką tik įkurtą privatų centrą. Nežinau, kokiu būdu juos suviliojo, bet tiesiog mūsų poliklinika liko be gydytojų.

Atėjome prie krizinės ribos, kai labai reikia trijų šeimos gydytojų, bent dviejų ligoninės Terapiniame skyriuje dirbančių žmonių, kurie galėtų dirbti ir šeimos gydytojais, taip pat vieno pediatro, kuris galėtų dirbti ir ligoninėje, nes mums pavyko išsaugoti ir savo Vaikų skyrių“, – portalui „Delfi“ vardijo Akmenės rajono meras Vitalijus Mitrofanovas.

Vitalijus Mitrofanovas

Meras pridūrė, kad ne tik Akmenės rajono pirminės sveikatos priežiūros centrui, bet ir Naujosios Akmenės ligoninei reikia specialistų.

Nors tam tikrų specialybių gydytojai gali būti atvažiuojantys, kas ir dabar Akmenės rajone yra, meras pageidauja, kad šeimos gydytojas dirbtų visu etatu.

Medikų poreikis savivaldybėje auga ir dėl didėjančio gyventojų skaičiaus. UAB „Vakarų medienos grupė“ jau prašo savivaldybės Naujojoje Akmenėje skirti sklypą maždaug 400 naujų butų statybai. Šie butai būtų skirti LEZ esančių bendrovės įmonių darbuotojams, kurių dauguma bus jaunos šeimos. Tokiems žmonėms ypač svarbu, kad savivaldybėje netrūktų reikiamų specialistų.

Mažesnė suma problemą išsprendė tik iš dalies

Medikų trūkumą savivaldybė bandė spręsti įvairiais būdais. Iš pradžių siūlė medikams įsikurti skirti 15 tūkstančių eurų arba butą.

„Tai šiek tiek suveikė. Pritraukėme gal penkis medikus: vieną iš Ukrainos, kur pasirinko butą, atvyko ir medikų šeima – gavo 30 tūkstančių per abu“, – prisiminė V. Mitrofanovas.

Vis dėlto visiškai tai problemos neišsprendė.

Prieš kelis mėnesius savivaldybė priėmė programą, kurioje numatyta skirti paramą į rajoną dirbti atvykstantiems medikams, jeigu jie pasirašys sutartį, įpareigojančią rajone visu etatu dirbti 5 metus.

„Buvusi programa rišo žmogų pas mus atidirbti penkerius metus. Bet, žinant jaunimą, kad jie nori būti mobilesni, nori pabandyti – gal nepatiks, priėmėme sprendimą ją palengvinti, duodant už metus 10 tūkstančių eurų, nesvarbu, kiek dirbsi. Tai buvo toks kaip atvykimo bonusas, kurį galima buvo panaudoti įsikuriant: butą išsinuomoti ir pan.

Numatėme galimybę tokį bonusą mokėti iki 5 metų. Bet tai nelabai suveikė: gal neatkreipė dėmesio į tai? Nors bandėme reklamuotis netgi Druskininkuose, žinodami, kad šiandien ten daugelyje įstaigų, neturint turistų, yra krizė“, – prisiminė meras.

Išmoką padidino iki 60 tūkstančių eurų

Todėl programa vėl pakeista, išmoką padidinant iki 60 tūkstančių eurų, jeigu gydytojas sutinka atvykti penkeriems metams ir įsigyja rajone turto, deklaruoja čia gyvenamąją vietą bei lieka gyventi.

Yra numatyti ir kiti variantai. Tiems, kas nenori penkerių metų sutarties, galima rinktis variantą, kuomet mokamos išmokos po 10 tūkstančių eurų per metus įsikūrimui. Tokios premijos būtų mokamos iki penkerių metų.

Taip pat savivaldybė siūlo ir variantą kompensuoti transporto išlaidas tiems, kurie liktų gyventi kitoje iki 60 km nutolusioje savivaldybėje, bet dirbtų Akmenės rajone, arba mokėti iki 150 eurų per mėnesį už kelionės išlaidas, arba tokia pat suma kompensuoti būsto nuomos išlaidas.

Namas Naujojoje Akmenėje

„Šiuo metu Akmenės rajono savivaldybėje butų nuomos rinka pasikeitė. Jeigu anksčiau būsto savininkai priimdavo nuomininkus tik už komunalinių mokesčių sumokėjimą, dabar prašo ir mokėti nuomą iki 200 eurų.

Akmenėje dviejų kambarių įrengto buto nuomos kaina šiuo metu kaip tik ir prasideda nuo 100–150 eurų per mėnesį, o rekordas yra netgi 430 eurų“, – sakė V. Mitrofanovas.

Meras neslėpė: jeigu į rajoną dirbti atvažiuotų gydytojų šeima, jie abu gautų po 60 tūkstančių eurų, taigi iš viso – jau 120 tūkstančių.

Palankios sąlygos siūlomos ir į Akmenės rajoną nusprendusiems atvykti dirbti gydytojams rezidentams. Jiems žadama išmokėti 35 tūkstančius, kad būtų galima padengti rezidentūros studijų kainą ir dar papildomus 25 tūkstančius eurų įsikūrimui.

Atvykstantiems dirbti medikams siūlomas ir konkurencingas atlyginimas – 2000–3000 eurų už etatą. Bet atlyginimas iš biudžeto nedotuojamas. Jo dydis – susitarimo reikalas tarp įstaigos ir mediko.

Nauja tvarka suveikė iškart

Akmenės rajono savivaldybės Tarybos posėdyje priimtas sprendimas, keisti išmokų atvažiuojantiems medikams mokėjimo tvarką, suveikė iškart.

„Šiandien turime turime beveik konkrečius susitarimus su dvejomis šeimos gydytojomis, pakankamai jaunomis – vienai apie 40 metų, kitai nė tiek nėra. Kartu su jomis atvažiuoja ir šeimos – penki vaikai per abi gydytojas.

Ta programa nėra beribė. Ji skirta tik trūkstamų gydytojų pritraukimui ir tas trūkumas gali pasibaigti jau rytoj. Kurie bus pirmi, tie laimės“, – kalbėjo V. Mitrofanovas.

Viena jau pageidaujanti kraustytis į Akmenę medikė yra vilnietė, kita – iš Panevėžio apskrities.

„Aš jau pajuokavau, kad, ko gero, visi Šiaulių apskrities ir apskritai visos Lietuvos šeimos gydytojai Akmenės rajonui už atlyginimų pakilimą turėtų po 5 proc. bonusą pervesti, – juokėsi meras. – Jau dabar mūsų savivaldybės gydytojai kitų savivaldybių gydytojai rašo žinutes: „Ką jūs čia, Akmene, durniuojat?“

Aš suprantu, kad, kai šeimos gydytojas ateis pas savo darbdavį ir pasakys: „Važiuoju į Akmenę“, darbdavys sakys: „Ne, geriau imk 4 tūkstančius eurų, bet pasilik“. Žinau, kad kai kur jau ir moka tokius pinigus šeimos gydytojams“.

„Tapome kaip Šveicarija“

Meras prisiminė straipsnį apie tai, kaip Šveicarijoje savivalda, stengdamasi pritraukti specialistus, jų įsikūrimui kompensuoti skyrė po 50 tūkst. eurų.

„Kristina Paulikė, tuometinė socialinės apsaugos ir darbo ministro patarėja, parašė: „O kur mūsų savivaldybės? Kodėl jos to nedaro?"

Perskaičiau tą straipsnį. Ten buvo keli „bet“. Taip, savivaldybė duoda 50 tūkstančių, bet su sąlyga, kad, jeigu tavo turto vertė yra didesnė negu 200 tūkstančių, kompensuoja tik 25 proc. Tu būtinai turi deklaruoti gyvenamąją vietą ir turtą. Tai viskas atremta į mokesčius: nekilnojamo turto, gyventojų pajamų.

Aš tada dar parašiau komentarą: „Mes – ne Šveicarija, bet duodame ir 30 tūkstančių“. Bet dabar, jaučiu, kad ir Šveicarija tapome, net kažkur perlenkėme. Aišku, čia tik kalbant apie medikus“, – komentavo meras.

Sulaukė ir kritikos

Tiesa, viliojantis Akmenės rajono savivaldybės pasiūlymas sulaukė ir pasipiktinimo.

„Dabar mus skundžia jau privatus sektorius. Mūsų programą apskundė Vyriausybės atstovui, Konkurencijos tarybai, kad ribojame konkurenciją, kad nesąžiningai elgiamės privataus sektoriaus atžvilgiu.

Prasidėjo ir kitas judėjimas, kas labai liūdina, kad va, galvokite, kaip išlaikyti senus gydytojus. Kodėl jauniems siūlote kalnus? Reikia ir seniems kažkokių bonusų.

Tikrai labai gerbiu senus gydytojus, kurie dirba ir atidavė savo gyvenimą Akmenės rajonui, bet intencija tokia, kad kai jie čia atvyko, jie gi gavo pas mus butus. Pas mus netgi keli namai iki šiol tebevadinami „daktarų namais“, nors gal tik 10 proc. jų gyventojų ir dabar tebedirba gydymo įstaigose. Tokie namai daktarams būdavo statomi kiekvieno rajono savivaldybių centruose ir juose duodami medikams butai.

Tikrai nenoriu, kad kartos susipeštų, bet kaip tam žmogui, atvykusiam su dviem vaikais, įsigyti turtą Akmenėje, kur paprastų butelių be jokių baldų kaina prasideda nuo 20 tūkstančių eurų, o renovuotuose namuose kažkiek sutvarkyti – nuo 30 tūkst. ir daugiau? Rekordinė kaina trijų kambarių buto pusiau su mansarda buvo 50 tūkst. eurų.

Senos statybos nuosavų namų kaina irgi prasideda nuo 120 tūkst. eurų“, – pastebėjo V. Mitrofanovas.

Meras pabrėžė – nauji gydytojai išmoką gaus ne prie atlyginimo, o tam, kad turėtų kur apsistoti. Ir privačiam sektoriui meras siūlo elgtis taip pat: jeigu reikia gydytojų, tegul nuperka jiems butus.

„Šiuo atveju mes rūpinamės savo viešosiomis įstaigomis, kurios nėra pelno siekiančios organizacijos, o turi teikti tinkamas, kokybiškas paslaugas. Tam reikalingi žmonės“, – neabejojo meras.

Panaudos taršos mokestį

Naujosios Akmenės cementas

Dalis sumos, skirtos medikams pritraukti į Akmenės rajoną, bus padengta iš savivaldybės surenkamo taršos mokesčio.

Pagal įstatymą, 20 proc. lėšų didžiausios savivaldybės teršėjos turi nukreipti sveikatos stiprinimo programoms. Akmenės rajone viena didžiausių tokių įmonių yra „Akmenės cementas“.

Tokiu būdu savivaldybė kasmet sukaupia apie 200 tūkstančių eurų, kuriuos ir ketinama panaudoti medikų pritraukimui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (292)