Antradienį medicinos centre „Northway“, siekiant išvengti dvigubos anestezijos ir ženkliai sutrumpinti reabilitacinį laikotarpį, Benediktui vienu metu buvo atliktos riešo ir peties atroskopinės operacijos, rašoma pranešime žiniasklaidai. Buvę kursiokai, o dabar kolegos – plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas Darius Jauniškis ir ortopedas traumatologas Vytenis Adomaitis pasakojo, kad tokią operaciją suplanavę atsižvelgdami į lenktynininko užimtumą ir suprasdami, koks svarbus šiuo atveju yra laikas, o taip pat tausodami jo sveikatą.

„Būnant profesionaliu sportininku sudėtinga rasti keletą mėnesių ar daugiau planiniams chirurginiams veiksmams, nes reabilitacija, normalios formos atgavimas ir sugrįžimas į įprastą aktyvią veiklą užtrunka netrumpai. Juokauju, kad Dakaras yra mane išmokęs efektyvumo. Tad vienu šūviu nušauti du zuikius buvo vienas iš tikslų. Dar viena priežastis, nulėmusi tokį sprendimą – galimybė išspręsti dvi problemas naudojant vieną anesteziją“, – prieš operaciją sakė lenktynininkas.

Benediktas Vanagas ir gydytoja anesteziologė Jelena Mikučioninė prieš operaciją.

„Kad Benedikto pečiui reikės chirurginės intervencijos, žinojome jau lapkričio mėnesį. Atlikus magnetinio rezonanso tyrimą, diagnozuotas peties ankštumas, sąnario artrozė ir kaulinės išaugos. Ankštumo sindromas – tai viena iš dažniausiai pasitaikančių peties sąnario patologijų, kuriai būdingi riboti rankos judesiai, veriantis skausmas, ypač pasireiškiantis naktį ir neleidžiantis kokybiškai pailsėti. Peties sąnario rekonstrukcija atliekama minimaliai invazyviu artroskopiniu būdu. Artroskopinės operacijos metu visapusiškai apžiūrimas sąnarys ir įvertinama visa peties patologija ir rekonstruojama normali sąnario anatomija“, – pasakojo Vytenis Adomaitis.

Benediktas Vanagas ir gydytoja anesteziologė Jelena Mikučioninė prieš operaciją.

Pasak patyrusio peties rekonstrukcijos specialisto, operuojant šiuo metodu, pacientas mažiau traumuojamas, pooperacinis laikotarpis nėra skausmingas, greičiau atsistato sąnarių funkcijos. Po operacijos atlikus specializuotą reabilitacinę programą, išnyksta skausmas, grįžta judesių amplitudė ir rankos jėga. Apie 6 savaites pacientams reikia nešioti rankos įtvarą. Tikslų imobilizacijos laiką ir reabilitacijos rėžimą nustato operuojantis chirurgas. Pacientams leidžiama sportuoti arba grįžti į kitą aktyvią veiklą maždaug po 3 mėnesių.

Benediktas Vanagas ir gydytojai Darius Jauniškis bei Vytenis Adomaitis

Paklaustas, kodėl atidėliojo įsisenėjusios problemos sprendimą, B. Vanagas, sakė, kad atlikti operaciją ir kokybiškai reabilituotis anksčiau nebuvo įmanoma dėl artėjančio Dakaro. O sugrįžus paūmėjo ir riešo skausmai.

„Su gydytoju Dariumi Jauniškiu susipažinau po 2015-ųjų Dakaro, kai teko savaitę lenktyniauti lūžusiu riešu. Dar man būnant Pietų Amerikoje, jau dėliojome planą, kas vyks sugrįžus į Lietuvą. Tuomet Darius man buvo rekomenduotas kaip vienas geriausių savo srities profesionalų. Dabar, praėjus jau penkeriems metams po įvykio, galiu tai patvirtinti, todėl net neabejojau į ką kreiptis dėl kito riešo skausmų“, – pasakojo B. Vanagas.

Benediktas Vanagas prieš operaciją

„Iš savo patirties žinau, kad „dakariečiai“ nepaprastai kantrūs skausmams. Jei Dakaro dalyvis kreipiasi ir sako, kad skauda, reiškia, jam tikrai labai skauda ir, greičiausiai, nutikę kažkas rimto. Atlikus magnetinio rezonanso tyrimą (MRT), buvo įtartas riešo raiščių plyšimas, kuris galėjo būti ir kažkada anksčiau įvykusios traumos pasekmė. Plyšus riešo raiščiui – sutrinka riešo sąnario funkcija, judesiai tampa skausmingi, mažėja sąnario judesių amplitudė, atsiranda riešo nestabilumas. Diagnozuoti tokį plyšimą nėra lengva. MRT tyrimas dažnai būna tik papildoma priemonė. Tiksli patologija nustatoma ir reikalingas gydymas atliekamas riešo artroskopijos metu, todėl ji ypač svarbi šiuolaikiškai nustatant ir gydant riešo sąnario raiščių pakenkimus“, – patirtimi dalinosi D. Jauniškis.

„Ranka ta pati, abi reikalingos operacijos minimaliai invazyvios, jos nėra labai skausmingos, todėl, kai Benediktas paklausė, ar galėtų dvi operacijas atlikti kartu, nusprendėme, kad tai tikrai įmanoma“, – pasakojo Darius Jauniškis.

„Kai gyvenimo tempas toks, jog žmogui sunku susiplanuoti ir vieną operaciją, simultaninė operacija, kai vienu metu operuojamos kelios vietos, neabejotinai geras pasirinkimas“, – kolegai pritarė Vytenis Adomaitis.

Benediktas Vanagas ir gydytojas Darius Jauniškis

Medicinos centro specialistų teigimu, operacijos vyko taip, kaip planuota. Peties sąnario dekompresijos operacijos metu lenktynininkui buvo padidintas sąnarinis tarpas, pašalintos kaulinės išaugos ir randiniai audiniai. Riešo artroskopijos metu išryškėjo stiprus riešo nestabilumas, pasitvirtino, kad plyšę du raiščiai, tad jie buvo atstatyti, o sąnarys pilnai stabilizuotas. Pasak operavusių chirurgų, tokiam aktyviam žmogui kaip B. Vanagas, abi operacijos buvo neabejotinai reikalingos, kad jis galėtų džiaugtis kokybišku, netemdomu skausmų, gyvenimu.

Dabar laukia rankos imobilizacija, po to – reabilitacinis laikotarpis, kurio metu reikės atstatyti sąnarių judesius, sustiprinti raumenis.

Benediktas Vanagas po operacijos jaučiasi gerai, džiaugiasi sėkmingai pavykusiomis operacijomis ir, nepaisant to, kad kelis mėnesius teks praleisti be aktyvaus sporto, optimistiškai nusiteikęs laukia ženklaus sveikatos būklės pagerėjimo ir sugrįžimo į aktyvią veiklą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)