Planuojama, kad jau balandį paslaugos bus pradėtos teikti taip pat ir greta Kauno bei Palangos oro uostų. Mokamas testavimas bus atliekamas laikinuose statiniuose, kurie bus įrengti gerai matomose vietose, greta oro uostų keleivių terminalų.

Testavimo paslaugų teikimo laikas bus derinamas prie esamų skrydžių grafiko, testavimo pažymos (sertifikatai) išduodamos ne tik lietuvių, bet ir kitomis užsienio kalbomis.

Padės atkruti susidomėjimą skrydžiais

Lietuvos oro uostų Operacijų ir infrastruktūros departamento vadovas Dainius Čiuplys žurnalistams pasakojo, kad link šio testavimo eita jau kurį laiką.

„Turbūt nauja realybė yra tokia, kad, patenkant į kitas šalis, reikia turėti neigiamą testo rezultatą.

Aviacija kurį laiką nemažai buvo demonizuota dėl įvairių atvejų. Manau, kad tai – vienas iš būdų nuimti besitęsiantį šleivą. Tai reiškia, kad visi keleiviai, kurie vyktų į užsienio šalis, būtų ištestuoti: ar mieste, ar šiame punkte.

Aišku, atsiranda tam tikrų šalių reikalavimas turėti testavimą per labai trumpą laiką. Mes tai su šia vieta ir spręsime“, – žadėjo D. Čiuplys.

Dainius Čiuplys

Oro uosto atstovas pažymėjo: toks testavimas galimas ne tik išvykstantiems, bet ir grįžusiems iš svetur.

„Tai yra žingsnis, kažkiek atkuriant susidomėjimą pačiais skrydžiais“, – neabejojo D. Čiuplys.

Prisitaiko prie skrydžių grafiko

Kompanijos „Rezus.lt“ direktorė, diagnostikos ir gydymo įstaigų asociacijos prezidentė Daiva Kazlauskienė sakė, kad pirmadienio rytą buvo sulaukta virš 50 pageidavusiųjų atlikti greitąjį antigenų COVID-19 testą.

„Tai žmonės, kuriems prieš keturias valandas reikia atlikti šį tyrimą. Iki šiol buvo sunku rasti tą vietą, kur jie tai galėtų padaryti labai anksti ryte.

Mūsų laboratorija teiks paslaugas ištisą parą. Prisitaikome prie skrydžių grafiko. Dabar skrenda dieną ir naktį. Tik nuo 1 iki 3 val. ryto turėsime šiek tiek laiko atsipūsti. Žmonės patenkinti, kadangi jiems nereikia blaškytis, važinėti. Jie žino, kad šalia oro uosto gali gauti greitą ir patogią paslaugą“, – kalbėjo D. Kazlauskienė.

Daiva Kazlauskienė

Šiuo metu testavimui jau užsiregistravo virš 200 žmonių.

„Čia atliksime greitąjį antigenų testą, PGR testus nuo 12 iki 24 val., taip pat greitąjį PGR testą. Jeigu bus poreikis, su sertifikatu galėsime atlikti ir ir antikūnų tyrimą“, – teigė D. Kazlauskienė.

Paskaičiuota, kad šiuo metu per valandą būtų galima ištestuoti 50, daugiausia – 60 žmonių – padaryti jiems testą ir išduoti jiems sertifikatus. Jeigu reikės testuoti daugiau, planuojama pastatyti dar vieną didesnį laikinąjį statinį, prie kurio bus galima išsitirti.

Testavimas vyks dviem etapais

Testavimas vyks dviem etapais. Pirmasis – išankstinė registracija. Užsiregistruoti bus galima per „Rezus.lt“ internetinę svetainę arba skambinti.

Keleivių COVID-19 testavimo paslaugų oro uostuose pristatymas

Tik atlikus testą, nurodytu elektroniniu paštu automatiškai bus išsiųstas sertifikatas, liudijantis apie testą.

„Startas – labai neaiškus. Kadangi PGR tyrimas daugelyje Europos Sąjungos (ES) šalių dabar yra galiojantis nuo 48 iki 72 val., tai žmonės tą tyrimą gali atlikti bet kur Lietuvoje, bet kurioje tai atliekančioje laboratorijoje.

Čia daugiau atliekami skubūs antigenų testai, kuriuos reikalaujama padaryti per 4 valandas, kad keleiviai galėtų saugiai atvykti ir išskristi. Pajėgumai priklausys nuo poreikio“, – kalbėjo D. Kazlauskienė.

Kainuos nuo 33 iki 140 eurų

Šiuo metu grįžtant į Lietuvą iš kitų šalių testai atliekami nemokamai, paskambinus į karštąją liniją.

Keleivių COVID-19 testavimo paslaugų oro uostuose pristatymas

„Rezus.lt“ tikisi kainodarą reguliuoti taip, kad ir grįžusiems dar oro uoste, tik nusileidus lėktuvui, būtų galima išsitirti dėl koronaviruso.

„Asmeniui, kuris darysis testą prieš skrydį, darysime didelę nuolaidą. Ir mums tada bus paprasta, nes turėsime jau visus jo duomenis – reikės tik greitai paimti tą tyrimą. Manau, kad bus tokie pasiūlymai, mes dabar juos tiesiog generuojame“, – neslėpė D. Kazlauskienė.

Kartu ji pridūrė: „Kalbėjausi su Vilniaus savivaldybės gydytoja, kėliau retorinį klausimą, kad galbūt mums reikėtų dirbti kaip mobiliam punktui ir daryti nemokamus testus. Jie tai svarsto. Jeigu iš jų pusės kažkoks papildomas finansavimas būtų skirtas, kad galėtume išlaikyti darbuotojų papildomai, nes jų jau reikėtų daugiau. Jeigu tai būtų nemokama, tai įsivaizduokite: nusileidus lėktuvui visi nori greitai papulti ir visi pyksta, jeigu užtrunka eilėje. Jeigu jie finansuos, manyčiau, kad mes svarstysime šitą galimybę dirbti nemokamai, kaip mobilusis punktas“.

Šiuo metu Vilniaus oro uoste greitasis antigenų testas per 20 min. padaromas už 43 eurus, mažiau skubus, kuomet atsakymas gaunamas per keletą valandų kainuotų 33 eurus, PGR testas kainuotų 90 eurų, o greitasis PGR testas, atliekamas per 1,5-3 val. – 140 eurų.

Poreikis tirtis auga

D. Kazlauskienė pastebėjo, kad pastaruoju metu žmonės testuojasi aktyviau. Ji spėjo, kad taip yra dėl to, kad pavasarį žmonės ruošiasi daugiau keliauti.

Keleivių COVID-19 testavimo paslaugų oro uostuose pristatymas

„Vyksta jau daugiau varžybų. Yra sportininkai, kuri turi testuotis. Jaučiame, kad Lietuvoje poreikis yra dirbti ir šeštadienį, ir sekmadienį. Daugelis laboratorijų dabar sekmadieniais nedirba. Jie baigia darbą penktadienį. Manau, kad čia bus patogu pasidaryti tyrimą ištisą parą“, – sakė D. Kazlauskienė.

Oro uoste „Rezus.lt“ dirbs keturių žmonių komanda: du registratūroje ir dvi slaugytojos.

Keleivių liko tik 10 procentų

Kaip ilgai būtų teikiama tokia paslauga, anot D. Čiuplio, priklausys nuo situacijos.

„Neapibrėžtumų daug. Pandemijos pradžioje galvojome, kad tai truks trumpai, bet jau trunka metus. Kiek dar truks, nežinome. Turbūt spartus vakcinavimas šią paslaugą darys kitokia. Bet turi įsibėgėti vakcinavimas“, – kalbėjo oro uosto atstovas.

Šiuo metu keleivių Vilniaus oro uoste sumažėjo dešimt kartų.

„Jeigu vienais metais per du mėnesius turėjome apie 900 tūkst. keleivių, tai dabar per sausį-vasarį turime 90 tūkst.“, – palygino D. Čiuplys.

Tiesa, tikimasi, kad kovą skrydžių padaugės. Jau dabar užsakomųjų skrydžių daugėja. Tikimasi, kad padaugės ir keliaujančių reguliariais skrydžiais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (126)