Tam šalies vaistinės intensyviai ruošėsi: įrengė skiepų kabinetus, gavo jiems higienos pasus, o Lietuvos sveikatos mokslų universitetas ir Vilniaus universitetas paruošė išplėstinės praktikos vaistininkus, kurie galėtų ir skiepyti į vaistines atėjusius žmones.

Deja, kol kas galimybės pasiskiepyti vaistinėje pacientams teks palaukti, nes atsirado netikėta kliūtis – Registrų centras dar nėra paruošęs E. sveikatos platformos, kurioje vaistininkai turėtų matyti paciento informaciją ir pažymėti apie atliktus skiepus.

„Visos vaistinės padariusios viską, kas nuo jų priklauso, kad galėtų skiepyti pacientus: įrengusios kabinetus, surinkusios vaistininkus, kurie nori mokytis skiepyti, vaistininkai universitete yra išklausę kursą apie tai ir įgiję praktiką, kiti dar laukia savo eilės.

Vaistinės yra pateikusios dokumentus tiek Higienos pasams, kuriuos išduoda Nacionalinis visuomenės sveikatos centras, tiek išplėstinės praktikos vaistininkų licencijoms gauti.

Kristina Nemaniūtė-Gagė

Labai tikėjomės, kad startuosime nuo kovo pradžios: pradžioje mažiau vaistinių, paskui įsijungs kitos. Bet visai neseniai sužinojome, kad vis dėlto to padaryti nepavyks, nes Registrų centras nėra įdiegęs naujos funkcijos E. sveikatoje, kad vaistininkas, kuris skiepys pacientą, galėtų prisijungti ir matyti tam tikrą informaciją apie pacientą, taip pat turėtų galimybę įvesti informaciją, kad konkrečiam pacientui suleista konkreti vakcina“, – portalui „Delfi“ pasakojo Lietuvos vaistinių asociacijos pirmininkė Kristina Nemaniūtė-Gagė.

Pašnekovė sakė, kad vaistinės net negavo prisijungimo prie mokomosios aplinkos, kad vaistininkai galėtų pasitreniruoti, kaip be trikdžių suvesti duomenis ir neaišku, kada šie prisijungimai bus sutvarkyti.

Kalbinti vaistinių atstovai patvirtino padarę viską, kad jų vaistininkai galėtų pradėti skiepyti pacientus.

Rasa Montvilė

„BENU vaistinių tinklas vakcinacijos paslaugą jau dabar pasiruošęs teikti, tačiau turime sulaukti kol bus paruošta E. sveikatos sistema, kad vaistinės galėtų pateikti informaciją apie suteiktą paslaugą bei galutinių leidimų iš valstybinių institucijų. Dėl šios priežasties turėsime šiek tiek luktelėti prieš pradedant teikti vakcinacijos paslaugas septyniose savo vaistinėse: trijose Vilniuje, dviejose Kaune, vienoje Klaipėdoje ir vienoje Pasvalyje.

Jose visose jau įrengtos atskiros skiepijimo patalpos, atitinkančios atnaujintus teisės aktus, higienos normos. Pasirūpinome ploto reikalavimus atitinkančiais kabinetais, juose užtikrintas tinkamas vėdinimas, karšto ir šalto vandens tiekimas, įrengtos specialios funkcinės kėdės pacientams, vakcinų laikymo šaldytuvai ir pan.

Taip pat šiuo metu patalpų įrengimo darbai vyksta dar šešiose BENU vaistinėse ir tikimės, kad jau kovą ar balandžio pradžioje vakcinacijos paslaugas galėsime pasiūlyti ir Alytuje, Kaune, Šiauliuose bei dar trijose vaistinėse Vilniuje“, – pasakojo „BENU Vaistinė Lietuva“ generalinė direktorė Rasa Montvilė.

Anot „Delfi“ pašnekovės, teikti vakcinacijos paslaugą pasiruošę 40 minėtojo tinklo vaistininkų, kurie baigė kvalifikacijos kėlimo kursus išplėstinės praktikos vaistininko licencijai gauti ir išlaikė praktikos bei teorijos egzaminus. Jie pagilino medicinines žinias apie ligų profilaktiką ir kontrolę, skiepijimo techniką, imuniteto susidarymą, galimą nepageidaujamą poveikį, pirmosios pagalbos suteikimą, vakcinų laikymo taisykles ir pan.

Skiepyti klientus visiškai pasiruošę ir „Eurovaistinės“ tinklo vaistininkai.

„Mūsų vaistininkai jau baigė papildomas studijas ir galės skiepyti. „Eurovaistinėje“ vis dar laukiame dokumentų patvirtinimo, kad galėtumėm mūsų geros savijautos klinikose priimti pirmuosius pacientus“, – teigė „Eurovaistinės“ Komunikacijos vadovė Laura Bielskė.

Tikėtasi, kad pirmąją iš aštuonių planuojamų skiepų vietų vaistinių tinklas galės atverti jau kovo pradžioje.

Vaistinių tinklo „Camelia“ Komunikacijos projektų vadovė Žiedūnė Juškytė pasakojo, kad suplanavo savo vaistines į pacientų skiepijimą įtraukti palaipsniui.

Žiedūnė Juškytė

„Pirmuoju etapu ruošiamės pacientus skiepyti keturiose „Camelia“ vaistinėse. Kabinetai Vilniuje, Vikingų g. 3, PC „Nordika“ ir Šiauliuose, Tilžės g. 109, prekybos centre „Saulės miestas“ jau turi leidimus-higienos pasus, kurie patvirtina, kad šios patalpos atitinka keliamus teisės aktų reikalavimus ir juose galima saugiai skiepyti pacientus. Šiuo metu dar laukiami leidimai-licencijos skiepų kabinetams, esantiems „Camelia“ vaistinėse Kaune, Laisvės al. 55 ir Klaipėdoje, Vingio g. 6. Be to, kitais etapais planuojama skiepijimo paslaugą teikti ir kitose „Camelia“ vaistinėse, šiuo metu įrenginėjami nauji kabinetai.

Mūsų vaistininkai jau yra baigę specialius mokymus išplėstinės vaistininko praktikos profesinei kvalifikacijai įgyti, kuriuos organizavo Lietuvos sveikatos mokslų universitetas ir Vilniaus universitetas. Šiuo metu laukiame, kada specialistams bus išduotos licencijos, patvirtinančios, kad jie gali skiepyti pacientus.

Turint skiepų kabinetų leidimus-higienos pasus ir darbuotojams gavus licencijas, Valstybinei akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybai bus galima pateikti dokumentus asmens sveikatos priežiūros įstaigos licencijai gauti.

Anksčiausiai pradėti skiepyti pacientus galėsime Vilniuje ir Šiauliuose, kada galėsime pradėti skiepijimą, priklausys nuo to, kada vaistininkai gaus licencijas ir kada šioms vaistinėms bus išduota asmens sveikatos priežiūros licencija. Šio dokumento išdavimas gali užtrukti iki 30 dienų, tikimės, kad šis procesas neužsitęs ir pacientus skiepyti galėsime jau netrukus“, – planais su portalui „Delfi“ dalijosi Ž. Juškytė.

Skiepų kabinetas „Camelia“ vaistinėje Vikingų g. 3

Irena Tėvelienė, „Gintarinės vaistinės“ rinkodaros vadovė, pasakojo, kad šiuo metu jau 23 vaistinių tinklo vaistininkai baigė kursus, gavo licencijas, toliau planuojama panašus skaičius.

„Svarbiausias tikslas yra, kad kiekviename šalies regione, pacientai galėtų ateiti į savo rajone esančią vaistinę ir galėtų pasiskiepyti, kad nereikėtų važiuoti į didesnius miestus, taip užtikrinant didesnį prieinamumą pacientams. Tai pradžioje visose apskrityse, dėliojame strategiškai“, – kalbėjo I. Tėvelienė.

Taigi, kodėl, nepaisant vaistininkų pasiruošimo skiepyti pacientus, vis dar nesutvarkytas jų pasijungimas prie E. sveikatos sistemos?

Mindaugas Samkus

Registrų centro atstovas spaudai Mindaugas Samkus teigė, kad koją kiša COVID-19 pandemija bei duomenų apie vaistines ir vaistininkus, kurie galės skiepyti pacientus, trūkumas.

„Pastaruoju metu didžiausias Registrų centro prioritetas buvo skiriamas E. sveikatos sistemos valdytojos – Sveikatos apsaugos ministerijos – vienos iš pavestų prioritetinių užduočių, susijusių su COVID-19 pandemijos suvaldymu ir vakcinacijos programa, įgyvendinimui. Tarp jau įgyvendintų užduočių galima paminėti vakcinacijos funkcionalumo patobulinimą, pagreitinant el. dokumentų suformavimą ir pasirašymą sveikatos priežiūros specialistams, išankstinės pacientų registracijos sistemos pritaikymą vakcinacijos programos užduotims įgyvendinti, leidžiant pirmiausiai COVID-19 vakcinomis paskiepyti prioritetines asmenų grupes, taip pat operatyvų duomenų, susijusių su koronaviruso pandemija, teikimą suinteresuotoms institucijoms.

Esant šiandieninei situacijai žmogiškieji ištekliai ir pasitelkti išorės resursai šiuo metu sutelkti E. sveikatos sistemos valdytojo prioritetinių užduočių įgyvendinimui. Dėl šios priežasties sistemos pritaikymo skiepijimui vaistinėse darbų įgyvendinimo terminas šiek tiek nusikėlė.

Be to, iš išplėstinės praktikos vaistininkų licencijavimą tvarkančios Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos dar nesulaukėme duomenų apie vaistines ar jų padalinius, kurioms pagal fizinį veiklos adresą būtų suteiktos asmens sveikatos priežiūros įstaigos licencijos ar jų papildymas dėl vakcinacijos paslaugų. Kad būtų išduotos šios licencijos, reikalinga atitinkamas specialistas, šiuo atveju išplėstinės praktikos vaistininkas.

Mūsų žiniomis, šių specialistų licencijų išdavimas bus pradėtas ateinančią savaitę. Išdavus licencijas specialistams bus galima išduoti vaistinei asmens sveikatos priežiūros licencijas, kurios pagal tam tikrą fizinį adresą galės teikti vakcinacijos paslaugas. Planuojama, kad visi reikalingi duomenys bus gauti ir būtini darbai bus atlikti per ateinantį mėnesį ir tokia galimybė atsiras kovo pabaigoje, – žadėjo M. Samkus, pridūręs: – Primename, kad E. sveikatos sistemos valdytoja yra Sveikatos apsaugos ministerija, organizuojanti ir vadovaujanti sistemos veiklai, priimanti sprendimus, susijusius su sistemos kūrimu, plėtra, likvidavimu, modernizavimu, priežiūra, administravimu. Registrų centras yra pagrindinis sistemos tvarkytojas, teikiantis sistemos valdytojui pasiūlymus dėl sistemos plėtros projektų ir juos įgyvendinantis“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (79)