Dažniausiai pasireiškė nesunkūs gripo simptomai

Kaip pasakojo Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos vyr. patarėja Rugilė Pilvinienė, beveik visi pasireiškę šalutiniai poveikiai atitinka tuos, kurie yra surašyti preparato charakteristikų santraukoje.

„Tai yra pagrindinis dokumentas specialistui, kuris seka nepageidaujamus reiškius. Ta pati informacija nurodoma ir pakuotės lapelyje. Praktiškai tai, kas parašyta vaistų dokumentuose, tai ir pranešama“, – sakė R. Pilvinienė.

Pasak jos, dažniausiai pasireiškusios ir užregistruotos reakcijos į vakciną buvo šios: skausmas injekcijos vietoje, nuovargis, galvos, raumenų, kaulų skausmas – vadinamasis kaulų laužymas, karščiavimas, limfmazgių patinimas.

„Tai yra įprastos vakcinoms nepageidaujamos reakcijos, kurios nurodo, kad vyksta procesas, skatinantis antikūnų gamybą. Nėra nieko netikėto“, – komentavo VVKT specialistė.

Yra ir kitokių reakcijų. Didžiausia reakcijų įvairovė, kaip ir pranešimų skaičius, yra po „Comirnaty“ vakcinos. Tačiau ja vakcinuota ir daugiausiai asmenų – virš 163 tūkstančių. Tad klaidinga būtų manyti, kad ši vakcina sukelia daugiausiai šalutinių reiškinių – kuo daugiau paskiepytų žmonių, tuo daugiau ir informacijos apie nepageidaujamus reiškinius.

Šiuo metu „AstraZeneca“ vakcinos, pasak pašnekovės, suleista tik virš 14 tūkst. dozių, o „Moderna“ apie 10 tūkst.

„Ir kalbame apie tai, kiek atlikta vakcinacijų, o ne kiek vakcinuota žmonių. Realiai vakcinacijų atliekama daugiau nei vakcinuojama žmonių – vakcinuojama 2 dozėmis, todėl vakcinacijos skaičius didesnis, o paskiepytų žmonių mažiau. Pavyzdžiui, „AstraZeneca“ vakcinos suleista dar tik pirma dozė, dėl to šiuo metu dar sutampa sunaudotų vakcinų ir vakcinuotų žmonių skaičius. O „Moderna“ ir „Comirnaty“ vakcinuotų žmonių skaičius yra mažesnis nei atlikta vakcinacijų“, – paaiškino R. Pilvinienė.

Registruotos ir kelios sunkesnės reakcijos

Visgi, kai kuriems paskiepytiems asmenims pasireiškė ir ne tokių dažnų reakcijų į vakciną. Tačiau ir tokios reakcijos buvo trumpalaikės.

„Dėl šios vakcinos jau esame gavę daugiausiai pranešimų, apie 580. Yra pranešimų ir apie pykinimą ar vėmimą, taip pat yra pranešimų apie tokius atvejus, kurie nebuvo aprašyti vaistinio preparato dokumentuose ar aprašyti tik pavieniai atvejai. Pavyzdžiui, veidinio nervo pažeidimas, kai atsiranda trumpalaikis veido suglebimas, paralyžius, kuris praeina per porą dienų. Kiti veido tirpimai, kraujospūdžio svyravimai“, – vardijo specialistė.

Pasireiškė ir keletas sunkių nepageidaujamų reakcijų – tokių, dėl kurių reikėjo kreiptis į ligoninės priėmimo skyrius ir buvo taikomas gydymas. Pavyzdžiui, lašinta lašelinė, leisti priešalerginiai vaistai ar duoti vaistai dėl kraujospūdžio kritimo.

Tačiau, pasak pašnekovės, nebuvo registruota tokių nepageidaujamų reakcijų, kurios būtų užtrukusios ilgiau nei kelias paras ir dėl jų būtų pradėtas ilgesnis medicininis gydymas ar įvykusi mirtis.

Sunkių reakcijų daugiausiai buvo dėl „Pfizer“ vakcinos, o dėl „AstraZeneca“ – tik pora, dėl „Moderna“ per pirmą skiepijimo mėnesį tokių reakcijų išvis nebuvo. Vėlgi, verta prisiminti, kad skiepijimo apimtys šiomis vakcinomis nėra lygios ir „Pfizer“ vakcina paskiepytų asmenų skaičius yra ženkliai didesnis.

R. Pilvinienės teigimu, 1 000 „Pfizer“ vakcinos dozių tenkantis pranešimų skaičius apie nepageidaujamas reakcijas yra 3-4, „Moderna“ – taip pat 3-4. „AstraZeneca“ teko apie 13 pranešimų, skaičiuojant pagal 1000 suleistų dozių.

„Tačiau aiškiai turime suprasti, kad pranešimas nėra lygus nepageidaujamų reakcijų dažniui. Jis tiksliai gali būti suskaičiuotas tik klinikinių tyrimų metu, kai visi žmonės, gavę vakciną ar placebo, buvo apklausti, ar patyrė šalutinį poveikį ir koks jis buvo. Mes patys tokių išvadų daryti negalime, nes moksliniu požiūriu tai būtų labai neteisinga“, – sakė pašnekovė.

Skiepai nuo ŽPV

„Pfizer“ vakcinos šalutinis poveikis – po antros dozės

VVKT atstovės teigimu, buvo pastebėta, jog po „Pfizer“ vakcinos daugiau šalutinio poveikio pasireiškė po antros dozės. Po jos dalis paskiepytų asmenų pranešė, kad skaudėjo galvą, raumenis, kaulus, pakilo temperatūra.

„Tačiau visi šie reiškiniai labai susiję su karščiavimu. Juk kai sergame gripu ar kita virusine infekcija, suprantame, kad pakilus temperatūrai neretai skauda galvą, raumenis, laužo kaulus, krečia šaltkrėtis ir viską priimame labai natūraliai. Ir vaistų lapelyje rašoma, kad po „Pfizer“ ar „Moderna“ vakcinos karščiavimas ir kiti reiškiniai labiau pasireiškia po antros dozės“, – kalbėjo specialistė.

Tuo metu „AstraZeneca“ vakcinos duomenų palyginti dar negalima, mat lietuviams šios vakcinos suleista dar tik pirmoji dozė. Visgi, preparato charakteristikų santraukoje rašoma, kad po antros šios vakcinos dozės reakcijos būdavo lengvesnės ir lėtesnės nei po pirmos.

„Kol kas jokių tendencijų, kam šalutiniai reiškiniai pasireiškia dažniau, nepastebėjome, nes pranešimai gauti iš įvairaus amžiaus asmenų, kurie buvo vakcinuoti“, – sakė R. Pilvinienė.

Pasak pašnekovės, šiuo metu lietuviai gana aktyviai praneša apie nepageidaujamus vakcinų poveikius.

„Iš savo bendros darbo praktikos galime pasakyti, kad mums darbo krūvis yra tikrai smarkiai išaugęs, ženkliai didesnis pranešimų srautas nei anksčiau, su nedideliais žmonių resursais reikia dirbti ir tikrai sunkiai spėjame viską registruoti.

Lyginant su kitų šalių duomenimis, kiek jos gavo pranešimų, mes atrodome labai panašiai. Procentais skaičiuojant nuo vakcinacijos masto, suvartotų vakcinos dozių, maždaug 0,36-0,37 proc. per pirmąjį mėnesį buvo pateikta pranešimų apie nepageidaujamas reakcijas“, – kalbėjo R. Pilvinienė.

Tuo metu Norvegijoje pranešimų skaičius apie nepageidaujamas reakcijas po vakcinos yra 0,48 proc. Didžiausiu aktyvumu pasižymėjo estai – jie gavo 0,8 proc. pranešimų dėl nepageidaujamų reakcijų.

Pranešti apie nepageidaujamą vakcinų poveikį galima Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos svetainėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (190)