2020 m. gruodžio pabaigoje asmeniui nustatyta COVID-19 liga. 2021 m. sausio 12 d. NVSPL išsiuntė šį atvejį sekoskaitos tyrimams į „ERASMUS MC“ – referentinę laboratoriją Roterdame, Nyderlanduose. 2021 m. sausio 27 d. gautas patvirtinimas, kad siųstame mėginyje buvo nustatyta SARS-CoV-2 viruso atmaina su B.1.1.7 mutacija (VOC-202012/01). Šiuo metu ši mutacija paplitusi Jungtinėje Karalystėje.

Daugiau mutavusio viruso atvejų Lietuvoje neužfiksuota.

Kodėl kilus įtarimams apie tokį atvejį nebuvo informuota visuomenė?

Informacija apie mutaciją ėminyje iš Nyderlandų referentinės laboratorijos SAM buvo pateikta sausio 27 d. Buvo tikslinamos detalės, o sausio 28 d. SAM informavo LR Vyriausybę, Nepriklausomų ekspertų patariamosios tarybos atstovus prie LR Vyriausybės.

Koronavirusas

Taip pat informaciją apie aptiktą mutaciją paskelbta per Europos Komisijos skubaus įspėjimo ir reagavimo sistemą – tokiu būdu pasidalyta informacija su Europos Sąjungos šalių kompetentingomis institucijomis, Europos komisija, Pasaulio sveikatos organizacija, Europos ligų, prevencijos ir kontrolės centru.

SAM kreipėsi į laboratoriją Nyderlanduose dėl išsamaus viruso mutacijos aprašymo. Atsakymas gautas vasario 1 d.

Pirmo išskirtinio atvejo paviešinimas visada gali šiek tiek užtrukti, nes siekiama šimtu procentų įsitikinti rezultato teisingumu ir pateikti tik tikslią informaciją.

Kodėl pirmą kartą susidūrus su COVID-19 atvejais mėginiai siunčiami į laboratoriją Olandijoje? Kokia tai procedūra, kodėl jos reikia ir kodėl nepakanka NVSPL tyrimo?

Pagal Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijas pirmi teigiami SARS-CoV-2 ėminiai buvo siunčiami į referentinę laboratoriją patvirtinimui. Šiuo atveju ėminiai buvo siunčiami sekoskaitos tyrimų atlikimui, nes NVSPL šių tyrimų neatlieka.

Ar yra daugiau tokių patvirtintų atvejų arba mėginių su įtarimais dėl šios mutacijos?

Daugiau tokių ėminių su patvirtintomis mutacijomis neturime. Kilus įtarimams dėl mutacijų, ėminiai būtų siunčiami sekoskaitos tyrimams į referentinę laboratoriją.

Ar visi tokie mėginiai bus siunčiami į kitų šalių laboratorijas patvirtinimui?

Kol Lietuvoje sekoskaitos tyrimai nebus rutiniškai atliekami, ėminiai bus siunčiami į kitų šalių laboratorijas.

COVID-19 poveikis plaučiams

Kaip buvo atrinktas ėminys? Kodėl užtruko atsakymo gavimas?

Ėminys buvo siunčiamas į referentinę laboratoriją sekoskaitos tyrimams atlikti, nes atliekant PGR tyrimą buvo nustatyti 2 genai, o trečias S genas nenustatymas, kas yra būdinga Jungtinės Karalystės viruso mutacijai.

Tyrimo rezultatą NVSPL gavo maždaug po 2 savaičių. Sekoskaitos tyrimo atsakymas užtrunka, nes tai yra sudėtingas tyrimas, be to, laboratorijos tiria didelius ėminių kiekius, yra labai apkrautos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (58)