Pirminės Norvegijos ataskaitos sukėlė nerimą, pasauliui ieškant ankstyvų galimo šalutinio vakcinos poveikio požymių. Nors gydytojai neatmeta, kad šalutinis vakcinos poveikis galėjo paskatinti chronines ligas, jie prognozavo, kad kai kurie slaugos namų gyventojai mirs netrukus po paskiepijimo, nes mirštamumas tarp pačių silpniausių ir ligotų senyvų pacientų yra aukštesnis.

„Neabejotina, kad daugeliui pacientų „Covid-19“ yra kur kas pavojingesnis už skiepus, – pirmadienį telefonu sakė Norvegijos vaistų agentūros medicinos direktorius Steinaras Madsenas ir pridūrė, kad sunku įrodyti ryšį tarp vakcinos ir mirčių. – Mes nesijaudiname.“

Remiantis naujausiais agentūros duomenimis, Norvegijoje po imunizacijos mirė 33 75-erių metų ir vyresni pacientai. Visi jie sunkiai sirgo dar prieš paskiepijant, pažymi agentūra. Skandinavijos šalis jau vakcinavo beveik visus savo slaugos namų gyventojus: pirmadienį popiet buvo paskiepyta daugiau nei 48 000 žmonių.

S. Madsenas pažymėjo, kad mirė mažiau nė vienas iš 1000 slaugos namų pacientų, kurie buvo paskiepyti. Šalutinis imunizacijos poveikis kai kuriais atvejais gali „paskatinti rimtesnę chroninės ligos eigą, – sakė S. Madsenas. – Negalime to atmesti.“

Honkongo užklausa

Kitos šalys, įskaitant Vokietiją ir Izraelį, taip pat pranešė apie neseniai paskiepytų žmonių mirtis, bet priežastinių ryšių nenustatė. Honkongo vyriausybės paskirta skiepų patariamoji grupė pirmadienį pranešė, kad stengiasi gauti daugiau duomenų iš Norvegijos ir Vokietijos vyriausybių apie incidentus, susijusius su „Pfizer-BioNTech“ vakcina, kuri buvo patvirtinta tose teritorijose.

Skiepijimas nuo koronaviruso

Vakcinų ir gerontologijos ekspertai seniai prognozavo, kad aukštos rizikos pacientų mirtys po skiepų gali įnešti painiavos.

„Ligoti vyresnio amžiaus suaugusieji miršta, ir miršta dažnai, bet nemanau, kad žmonės tai suvokia, – pažymėjo Keipp Talbot, Vanderbilto universiteto medicinos docentė, patarianti JAV ligų kontrolės ir prevencijos centrams (CDC) vakcinavimo klausimais. – Turėjau tokią mintį, kad pradėjus vakcinuoti žmonės išsigąs, jog skiepai žudo.“

K. Talbot buvo vienintelė CDC patariamosios grupės narė, rekomendavusi iš pradžių nesiūlyti „Covid-19“ vakcinų seniems ir ligotiems žmonėms, gyvenantiems slaugos namuose – ne todėl, kad būtų nerimavusi, jog jiems gali būti padaryta žala, bet suprasdama, kad neišvengiamos mirtys netrukus po paskiepijimo sumažins pasitikėjimą vakcinomis. K. Talbot sakė taip pat mananti, jog ribotus išteklius protingiau būtų panaudoti imunizuojant tuos, kurie globoja senus ir ligotus žmones.

Viena svarbiausių metrikų būtų palyginti žmonių, kurie tipiškai mirtų slaugos namuose, skaičių su skaičiumi mirusiųjų netrukus po to, kai buvo paskiepyti nuo „Covid-19“, pažymėjo K. Talbot.

Kasdienės mirtys

„Svarbu nepamiršti, kad slaugos namuose Norvegijoje kasdien miršta vidutiniškai 45 žmonės, todėl nėra pagrindo manyti, kad susiduriame su pertekliniu mirštamumu ar kad yra priežastinis ryšys“, – spaudos konferencijoje sakė Camilla Stoltenberg, Norvegijos visuomenės sveikatos instituto vadovė.

Iki penktadienio Norvegija naudojo tik „Pfizer Inc.“ ir „BioNTech SE“ vakcinas. Abi kompanijos šiuo metu bendradarbiauja su Šiaurės šalimi, nagrinėdamos mirčių priežastis. Pirmoji vakcinos „Pfizer-BioNTech“ saugumo ataskaita visos Europos mastu turėtų būti paskelbta sausio pabaigoje.

Skiepijimas nuo koronaviruso

Ką sako „Bloomberg Intelligence“…

„Mūsų analizė rodo, kad JAV duomenys, apimantys daugiau nei 14 milijonų žmonių, nepatvirtina „Covid-19“ vakcinacijos ribojimo vyresniems nei 75 metų asmenims, nepaisant to, kad Norvegija pranešė apie smarkiai išaugusį mirštamumą pasiskiepijus „Pfizer-BioNTech“ vakcina. Gausus Norvegijos mirštamumas rodo, kad buvo susidurta su sunkiomis, nekontroliuojamomis ligomis.“

-- Samas Fazelis, „Bloomberg Intelligence“ vyresnysis pramonės analitikas S. Madsenas sakė, kad nesitiki kitokių rezultatų ir pradėjus platinti „Moderna Inc.“ vakciną, kuri Norvegijoje buvo pristatyta penktadienį. Kaip ir „Pfizer-BioNTech“ vakcina, ši remiasi RNR technologija, mokančia kūno ląsteles kovoti su infekcija.

Norvegijos vaistų agentūra teigia, kad dar neprasidėjus vakcinacijos programai buvo aišku, jog „vakcinacijos metu tikėtinas didesnis mirštamumas“, kai bus skiepijami „patys seniausi ir labiausiai ligoti“ žmonės.