Anglijos visuomenės sveikatos agentūros tyrimo SIREN ataskaitoje rašoma, kad persirgus koronavirusu susidarę antikūnai suteikia 83 proc. apsaugą mažiausiai penkiems mėnesiams, praneša news.sky.com.

Palyginkime šį skaičių su vakcinų kūrėjų deklaruojama apsauga: „Pfizer“ ir „Moderna“ gaminių suteikiama apsauga siekia atitinkamai 95 proc. ir 94 proc., Oksfordo universiteto sukurtos vakcinos veiksmingumas – 70 proc.

Nors Anglijos visuomenės sveikatos agentūros atliktame tyrime dalyvavo gana nedaug žmonių (6 614), mokslininkai nustatė 44 potencialius pakartotinės COVID-19 infekcijos atvejus. Ankstyvieji įrodymai taip pat leidžia daryti prielaidą, kad nedidelė dalis žmonių, turinčių koronaviruso antikūnų, vis tiek gali būti COVID-19 platintojais.

Remdamasi tyrimo radiniais, Anglijos visuomenės sveikatos agentūra dar labiau ragina žmones „likti namuose ir gelbėti gyvybes“. Minėtosios agentūros strateginio reagavimo į koronavirusą reikalų direktorė profesorė Susan Hopkins sakė, kad šis tyrimas leido susidaryti „kol kas aiškiausią vaizdą apie antikūnų suteikiamą apsaugą nuo koronaviruso“.

„Dabar tikrai žinome, kad dauguma COVID-19 persirgusių žmonių, kurių kraujyje atsirado antikūnų, yra apsaugoti nuo pakartotinės infekcijos, – nurodė ji. – Kita vertus, apsauga nėra nei visiška, nei visam gyvenimui. Kol kas negalime tiksliai pasakyti, kiek laiko antikūnai užkerta kelią koronavirusui. Bet dar svarbiau yra tai, kad, mūsų manymu, net ir antikūnų turintys asmenys gali platinti virusą.“

„Tai reiškia, jog jeigu manote, kad persirgote šia liga ir įgijote imunitetą, turite labai mažą tikimybę susirgti sunkia COVID-19 forma, tačiau visgi galite vėl užsikrėsti ir užkrėsti kitus. Taigi, dabar dar svarbiau visiems mums likti namuose, kad apsaugotume sveikatos priežiūros sistemos darbuotojus ir gelbėtume gyvybes“, – pridūrė profesorė.

Ekspertai įspėja, kad net imunitetą turintys asmenys gali nešioti virusą nosyje ir gerklėje, todėl kyla užkrato perdavimo rizika.

Praėjusių metų balandžio mėnesį Tara Jane Langston atsidūrė intensyviosios terapijos palatoje, kai pirmosios koronaviruso bangos metu jai buvo nustatyta COVID-19 infekcija. Gulėdama ligoninėje, moteris nufilmavo, kaip jai sunku kvėpuoti, norėdama paskatinti kitus žmones laikytis COVID-19 prevencijos taisyklių.

Reaguodama į tyrimo rezultatus, T. J. Langston prisipažino „bijanti“, o baimę vėl susirgti COVID-19 apibūdino kaip „traumuojančią“.

„Tau trūksta oro, galvoji, jog mirsi... Vien nuo minties, kad šį virusą gali perduoti kam nors kitam, pavyzdžiui, mylimiems žmonėms, apima šiurpas.“

Nuo birželio mėnesio Anglijos visuomenės sveikatos agentūra dėl pakartotinės infekcijos ir antikūnų reguliariai tiria dešimtis tūkstančių sveikatos priežiūros sistemos darbuotojų visoje Jungtinėje Karalystėje (JK).

Studijos metu nebuvo nagrinėjamas imuninės sistemos atsakas į vakcinas nuo COVID-19. Be to, ji truko iki lapkričio mėnesio pabaigos, todėl nebuvo atsižvelgta į Kente aptiktą naują koronaviruso atmainą. Šioms spragoms užpildyti bus atlikti tolesni tyrimai.

Nors manoma, kad persirgus COVID-19 atsparumas įgyjamas mažiausiai penkiems mėnesiams, ekspertai teigė, jog apsauga gali išlikti ir septynis, aštuonis ar daugiau mėnesių.

Nuo birželio 18 d. iki lapkričio 24 d. mokslininkai ištyrė 6 614 pacientų, kurių kraujyje buvo aptikta antikūnų, ir nustatė 44 potencialius pakartotinės infekcijos atvejus (du – „labai tikėtini“, 42 – „galimi“).

Profesorius Julianas Tangas, Lesterio karališkosios ligoninės virusologas konsultantas, sakė, kad vakcina turėtų suteikti papildomą apsaugą nuo viruso. „Natūraliai persirgta infekcija yra tarytum pirma vakcinos dozė, – paaiškino jis. – Tikroji vakcina sustiprins jau turėtą atsparumą. Būsite tarsi gavę du skiepus. Ir atvirkščiai: jeigu pirmiausia pasiskiepijote, o paskui turėjote kontaktą su sergančiuoju, vakcinos veiksmingumas turėtų padidėti.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (110)