Abejojama, ar COVID-19 kada nors išnyks

Kaip socialiniame tinkle rašė Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) direktorius, profesorius Saulius Čaplinskas, Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) ekspertai perspėjo, kad pasaulis turės išmokti gyventi su COVID-19.

„PSO generalinis direktorius T.A.Ghebreyesusas sakė, kad metų pabaiga – tai laikas apmąstyti pandemijos situaciją ir padarytą pažangą. Jis teigė, kad ateinantys metai sulauks naujų nesėkmių ir naujų iššūkių, pavyzdžiui mutavusių viruso štamų ar augančio pagalbos nuo pandemijos pavargusiems žmonėms poreikio“, – rašė S. Čaplinskas.

Pasak profesoriaus, reikės išmokti gyventi naujoje realybėje. Panašu, kad SARS-CoV-2 taps endeminiu, kaip ir kiti 4 žmogaus koronavirusai, ir toliau mutuos.

„Pasaulis tikėjosi, kad jei būtų apsaugota pakankamai daug žmonių, susiformuos kolektyvinis (bandos) imunitetas. Panašu, kad kolektyvinio imuniteto sąvoka buvo neteisingai suprasta. Tikėtinas scenarijus, kad koronavirusas taps dar vienu endeminiu virusu, kuris ir toliau išliks tam tikra grėsmė, kuri veiksmingos pasaulinės vakcinacijos programos kontekste taps žemo lygio. Net labai veiksmingos vakcinos egzistavimas negarantuoja infekcinės ligos likvidavimo“, – rašė profesorius.

Koronavirusas

Naujoji realybė – su koronaviruso pasais ir temperatūros matavimu

Vakcinos poveikis, pasak užkrečiamųjų ligų specialisto, bus laipsniškas. Pirmasis vakcinos tikslas yra apsaugoti pažeidžiamus žmones, užkirsti kelią simptominėms ligoms, sunkioms komplikacijoms ir mirtims, išgelbėti žmonių gyvybes.

Tačiau ar vakcinos užkirs kelią koronaviruso perdavimui ir taip sumažins infekcijų skaičių, dar neaišku.

️„Yra pagrindo daryti prielaidą, kad paskiepytiems žmonėms reikia imtis tų pačių atsargumo priemonių. Taigi, prasidėjęs skiepijimas nereiškia, kad jau atimiausioje ateityje bus galima atsisakyti fizinio atsiribojimo“, – rašė S. Čaplinskas.

Profesorius pridūrė, kad naujoji realybė gali būti turint koronaviruso pasus, nuolat matuojant temperatūrą, besilaikant saugaus atstumo bei kasdien užtikrinant tinkamą patalpų ventiliaciją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (381)