„Asmeniškai matau didelių problemų ir šiandien gerbiamam Petraičiui pasiūliau, kad, mano nuomone, geriausias variantas būtų jam pačiam pasitraukti iš einamų pareigų“, – žurnalistams penktadienį sakė A. Dulkys.

Pirmadienį vykusioje trumpojoje spaudos konferencijoje R. Petraitis paaiškino savo sprendimo motyvus ir pateikė savo poziciją dėl išsakytos kritikos.

„Kažkas turi būti paaukotas, siekiant „nunulinti“ situaciją“

„SAM viešai pateikta nuomonė apie mano, kaip NVSC direktoriaus, veiklos trūkumus yra nepagrįsta. To pagrindimo aš neišgirdau nei iš ministro, nei iš kitų atsakingų asmenų. Išgirdau tik labai aiškius politinius pasisakymus, kad kažkas turi būti paaukotas, siekiant „nunulinti“ situaciją, tam, kad ji taptų ramesnė“, – žurnalistams pirmadienį kalbėjo R. Petraitis.

NVSC vadovas pridūrė: „Kaip jau minėjau, jokių argumentų dėl savo veiklos neišgirdau. Iš to, kas kalbama viešai, labai aišku, kad jų ir nėra. Tai yra tik politinis sprendimas, siekiant nukreipti visų dėmesį nuo esamų problemų.

Be to, kad argumentų nėra, gavau pasiūlymą palikti NVSC susitarimo būdu, numatant tam tikras susitarimo sąlygas, kurių nedetalizuosiu. Tą turėtų, mano nuomone, padaryti SAM, kuri, matyt, ir galės paaiškinti tokio sprendimo motyvus.

Įvertinęs tai, priėmiau sprendimą tęsti savo darbą Nacionaliniame visuomenės sveikatos centre“.

R. Petraitis pažadėjo, kad, nustačius NVSC ar jo, kaip įstaigos vadovo, sisteminės veiklos trūkumus, atsakomybę tikrai prisiims ir jos nevengs.

Su Lingiene dėl sprendimo nesitarė

Kaip teigė NVSC direktorius, sprendimą nesitraukti iš užimamų pareigų priėmė, pasikonsultavęs su kolegomis, šeima ir artimaisiais.

„Gavęs palaikymą tokį sprendimą priėmiau, bet tai yra mano paties sprendimas“, – patikino R. Petraitis.

Rolanda Lingienė

Pasitikslinus, ar dėl šio sprendimo tarėsi ir su NVSC Vilniaus departamento vadove Rolanda Lingiene, R. Petraitis sakė, kad ne.

Kritikos sulaukė dėl neapskaitytų mirčių

Kritikos banga kilo paaiškėjus, kad daugiau nei tūkstantis mirčių nuo COVID-19 buvo neapskaitytos NVSC skelbiamoje informacijoje. R. Petraitis teisinosi, kad tai įvyko ne dėl jo įstaigos kaltės, o dėl to, kad ligoninės neperdavė informacijos nustatyta tvarka. Jis teigia, kad dėl nepagrįstos politikų kritikos žmonės nenoriai bendrauja su epidemiologais.

Dėl neapskaitytų mirčių R. Petraitis neįžvelgė nei savo, nei NVSC kaltės.

„Kadangi pagrindinis klausimas, kaip žinote, buvo mirties atvejai, kaip jau sakiau, pateikiau paaiškinimą dėl mirties atvejų ir ministerijai, ir viešai.

Tikriausiai jums visiems aišku, kad šioje situacijoje negali būti kaltas NVSC, kai neveikė tam tikros sistemos grandys.

Kalbant tik apie kritiką, kad epidemiologiškai neištiriame visų atvejų, noriu jus dar kartą patikinti, kad epidemiologinis atvejų ištiriamumas Lietuvoje yra tikrai aukštas. Ištiriame apie 90 proc. atvejų, identifikuojame su tais atvejais susijusius sąlytį turėjus asmenis ir juos izoliuojame.

O Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras sako, kad apie 70 proc. ištirtų atvejų yra pakankamas ir efektyvus rodiklis, valdant pandemiją.

Taigi gruodžio mėnesį NVSC specialistai susisiekė su 9 iš 10 žmonių, kuriems buvo patvirtinta koronavirusinė infekcija.

Viešai pateikiama informacija, kad NVSC specialistai nesusisiekė su žmonėmis, kuriems patvirtinta koronavirusinė infekcija nuo vasaros, yra neteisinga“, – įsitikinęs R. Petraitis.

Vis tik NVSC direktorius neneigė, kad klaidų būta: „Žiūrint retrospektyviai, kai ką galima buvo daryti ir geriau, efektyviau“.

„Galvų kapojimas nėra pagrindinė infekcijos valdymo priemonė“

Taip pat NVSC vadovas sakė: „Viliuosi, kad visi atsakingi asmenys atsimins, kad galvų kapojimas nėra pagrindinė infekcijos valdymo priemonė. Nes jeigu tai būtų infekcijos valdymo priemonė, iš tiesų būtų labai lengva valdyti pandemiją“.

Paklaustas, kaip toliau planuoja dirbti, neturėdamas palaikymo iš aukščiau, R. Petraitis sakė: „Esu atviras bendradarbiavimui, visą laiką pasirengęs teikti siūlymus dėl naujų priemonių, reikalingų valdant pandemiją. Šiuo metu stebime situacijos stabilizaciją. Tikėkimės, kad artimiausiu metu sergamumo lygis stabiliai pradės mažėti. Vėlgi reikia galvoti apie naujas pandemijos valdymo priemones, kad atlaisvinus griežtas karantino valdymo priemones situacija vėl nepablogėtų“.

Sprendimo teisme neginčytų

Kaip skelbia naujienų agentūra BNS, pasak ministro, jei NVSC vadovas nesutiktų trauktis, A. Dulkiui tektų „ieškoti kito kelio“ ir imtis „labiau biurokratinių veiksmų“.

Arūnas Dulkys

Jeigu ministras nuspręstų bandyti R. Petraitį atleisti, NVSC vadovas teigė neketinantis tokio sprendimo ginčyti teisme: „Aš tikrai to nesiekiu. Aš siekiu dirbti man pavestą darbą, siekiu, kad jis būtų atliktas kokybiškai, to reikalauju ir iš įstaigos darbuotojų. Tikrai, kaip minėjau, jeigu bus nustatyti kažkokie sisteminiai veiklos trūkumai, atsakomybę prisiimsiu“.

Išvardijo pasikeitusius prioritetus

R. Petraičio teigimu, NVSC veikla pastoviai optimizuojama ir priderinama prie esamos situacijos.

„Kai atvejų skaičius buvo labai didelis, buvo labai didelis poreikis ir darbuotojų, kurie epidemiologiškai tiria atvejus. Jiems padėdavo savanoriai.

Šiuo metu matome kitus įstaigos veiklos prioritetus: imunoprofilaktikos kontrolės užtikrinimą, prasidėjus masinei vakcinacijai, tai yra, ir šalčio grandinės kontrolė ir pačių vakcinacijos punktų įrengimas.

Taip pat matome perspektyvą, bendradarbiaujant su visuomenės sveikatos biurais ir paruošiant jų specialistus, prevencines priemones taikyti ugdymo įstaigose, nes tai yra tos įstaigos, kurios pirmiausia turėtų atsidaryti, mažinant karantiną, grįžtant į kontaktinio ugdymo organizavimą.

Taip pat [ketiname] tobulinti teisines karantino priemones, lokalių karantino priemonių įgyvendinimą, kad nepasikartotų ta pati situacija, kuri įvyko rudenį, kai per labai trumpą laiką iš pakankamai stabilios situacijos ji labai pablogėjo ir reikėjo įvedinėti griežtas karantino priemones“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (281)