JK atlikto tyrimo metu buvo nustatyta, kad vaistas nuo artrito ketvirtadaliu sumažina sunkiausia COVID-19 forma sergančių žmonių mirties riziką, jeigu preparato skiriama per 24 val. nuo paciento paguldymo į intensyviosios terapijos skyrių, informuoja aljazeera.com.

JK vyriausybės finansuotas klinikinis tyrimas REMAP-CAP, kurį atliko Imperatoriškasis koledžas, parodė, jog imuninę sistemą slopinantis tocilizumabas, seniai vartojamas artritui gydyti, gali sumažinti santykinę mirties riziką 24 proc., jeigu jo į intensyviosios terapijos skyrių paguldytam pacientui skiriama kaip įmanoma greičiau.

Minėtasis preparatas taip pat sumažina gydymo intensyviosios terapijos palatoje trukmę 7–10 dienų, pareiškime nurodė JK sveikatos apsaugos ministerija.

Daugiausia duomenų buvo surinkta skyrus tocilizumabo kartu su kortikosteroidu, pavyzdžiui, deksametazonu. Jau anksčiau buvo žinoma, kad šis kortikosteroidas pagerina pacientų šansus pasveikti sergant sunkia COVID-19 forma. Tiesa, atlikta studija dar nebuvo recenzuota.

„Tai svarbus žingsnis didinant intensyviosios terapijos skyriuose gydomų COVID-19 pacientų išgyvenamumą“, – pareiškime sakė JK vyriausiojo medicinos pareigūno pavaduotojas Jonathanas Van-Tamas.

„Duomenys rodo, kad tocilizumabas ir, ko gero, sarilumabas (kitas tyrimo metu bandytas vaistas) paspartina intensyviosios terapijos skyrių pacientų gijimą ir padidina jų šansus pasveikti. Taigi, šie preparatai leistų sumažinti ligoninių ir intensyviosios terapijos skyrių apkrovą ir padėtų išgelbėti daugiau gyvybių.“

JK kovoja su vis gilėjančia koronaviruso krize, kurią apsunkino atsiradusi nauja atmaina, pasižyminti gerokai didesniu užkrečiamumu. Valdžios institucijos paskelbė naują karantiną didėjant nerimui, kad beveik 67 mln. gyventojų turinčios šalies sveikatos apsaugos sistema gali neatlaikyti pacientų antplūdžio, dar net nespėjus pajusti masinės vakcinacijos naudos. Ketvirtadienį JK buvo patvirtinta 52 618 naujų atvejų, 3 600 žmonių paguldyta į ligoninę.

„Pradėjus skirti vaisto nuo artrito koronavirusu užsikrėtusiems žmonėms, ateinančiomis savaitėmis ir mėnesiais būtų galima gerokai sumažinti ligoninių patiriamą spaudimą“, – teigė Sveikatos apsaugos ministerija ir pridūrė, kad, atnaujinus gaires, gydytojai bus raginami naudoti tocilizumabą intensyviosios terapijos skyriuose gulintiems COVID-19 pacientams gydyti ir „galbūt išgelbės šimtus gyvybių“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)