„Mūsų pacientai dažnai teiraudavosi, kur galima greičiau išsitirti dėl COVID-19. Į karštąją liniją pacientams užsiregistruoti vis sudėtingiau, taip pat ten nėra galimybės atlikti profilaktinių tyrimų, kurie reikalingi keliaujant į užsienį. Dėl šios priežasties pradėjome teikti COVID-19 PGR tyrimo paslaugas savo poliklinikoje ir per pirmąsias dvi savaites pamatėme, kad susidomėjimas, iš tiesų, didelis“, – teigė Antakalnio poliklinikos laboratorijos vedėja Jūratė Civinskaitė.

Dažniausiai į polikliniką kreipiasi asmenys, kurie nori profilaktiškai pasitikrinti prieš keliones į užsienį. Pacientams, kurie vyksta į užsienį, gali būti išduodamas ir specialus sertifikatas, kuris reikalingas vykstant į kitą šalį.

„Apie 10 proc. profilaktiškai besityrusių pacientų nustatyta COVID-19 infekcija. Apie testo rezultatą pacientai atsakymus gauna greičiau nei per 24 val., todėl sužinoję apie susirgimą pacientai gali greitai imtis veiksmų – izoliuotis ir taip apsaugoti namiškius bei visuomenę“, – teigia J. Civinskaitė.

PGR tyrimo kaina Antakalnio poliklinikoje yra beveik trečdaliu mažesnė nei šiuo metu dominuojančios rinkoje.

Sužinokite, ar jau persirgote COVID-19

Antakalnio poliklinikoje taip pat jau atliekami ir COVID-19 antikūnų testai. Šie testai leidžia nustatyti ar pacientas persirgo COVID-19 infekcija.

„Matome, kad yra pacientų, kurie nejautė jokių simptomų, tačiau jiems susiformavo COVID-19 ligos antikūnai. Tai reiškia, kad pacientai persirgo besimptome forma. Šis tyrimas šiomis dienomis tampa vis aktualesnis, ypač tiems, kurie planuoja skiepytis nuo COVID-19. Galbūt jie jau turi susiformavusį imunitetą šiai ligai“, – sako Antakalnio poliklinikos Infekcinių ligų gydytoja Alina Voinič.

Koronavirusas

A. Voinič nurodo, kad aptikus antikūnus, galima teigti, kad organizmas aktyviai kovoja su infekcija. Remiantis įvairiais moksliniais straipsniais, tikėtina, kad šie antikūnai išliks ne mažiau kaip 3–6 mėnesius po infekcijos.

Serologinį antikūnų tyrimą rekomenduojama atlikti:

  • jei Jums PGR metodu buvo diagnozuota COVID-19;
  • jei manote, kad galėjote sirgti COVID-19 liga ar turėjote kontaktą su sergančiu šia liga;
  • turėjote neaiškios kilmės karščiavimą.

Visais minėtais atvejais rekomenduojama atlikti serologinį tyrimą, galimam organizmo imuniniam atsakui šiai ligai nustatyti. Rekomenduojama kreiptis tik praėjus saviizoliacijos laikotarpiui ir ne anksčiau kaip 3 savaitės po karščiavimo pabaigos arba gauto teigiamo COVID-19 PGR testo.

Tyrimas atliekamas imant kraujo mėginį iš venos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)