Nors daugeliu atveju antikūnai organizme išbūna iki 6 mėnesių, Virginijaus kraujyje jų vis dar daug. Todėl vilnietis aukoja kraujo plazmos, kuria vėliau gydomi ligoninėse gydomi COVID-19 pacientai.

„Aš tą dalyką jau esu padaręs 4 kartus. Tuo pačiu įsitikinu, kiek turiu antikūnų. Kai sako, kad 2–3–6 mėnesius antikūnai laikosi ir tiek, bet tai iš tikrųjų labai priklauso turbūt nuo imuninės sistemos stiprumo.

Pas mane net praėjus 8 mėnesiams tų antikūnų yra tikrai daug“, – LNK žinioms kalbėjo kraujo plazmos donoras Virginijus Nariūnas.

Medikai tokiems donorams dėkoja ir juos vadina tyliaisiais herojais. Tačiau iš visų, persirgusių COVID-19 ir norinčių paaukoti kraujo plazmos, tą padaryti gali mažiau nei trečdalis. Tai – vadinamieji superdonorai, kurių kraujyje yra didelis kiekis antikūnų.

Jei antikūnų per mažai, gydymas kraujo plazma nebus veiksmingas. Todėl medikai tokio žmogaus prašo paaukoti kraujo, kaip paprasto donoro, tačiau kai kuriems tai atrodo per mažai herojiška.

„Žmonės galvoja: „Galbūt nedonuočiau kraujo, nes galbūt tai padarys kiti. Jeigu mano plazmos nereikia, tiek to“. Tai šiek tiek apmaudu. Norėtųsi, kad tie geri darbai, savanorystės idėja būtų suvokiama globaliau“, – LNK žinioms pastebėjo Santaros klinikų Kraujo centro vadovė Lina Kryžauskaitė.

Lina Kryžauskaitė

Superdonoru tapęs Virginijus sako, kad aukoti kraujo plazmos verta net ir egoistams: jei nerūpi kiti žmonės, bent jau sužinosite, kiek antikūnų turite.

„Tiems, kurie labiau ego žiūri, tai vienas dalykas save pasitikrinti, kiek antikūnų turi ir kaip saugiai gali jaustis, o kitas dalykas, kad gali padėti žmonėms“, – pastebėjo V. Nariūnas.

Vis dėlto yra ir kuo džiaugtis: persirgusių COVID-19 daugėja, tad ir norinčių paaukoti kraujo plazmos daugėja. Todėl medikai prašo supratingumo.

„Labai atsiprašome visų donorų, visų žmonių, kad galbūt ne iškart parašome, bet siekiame per vieną darbo dieną atsakyti į visas užklausas, nes jų iš tikrųjų daug: kiekvieną dieną gauname apie 100–150 elektroninių kontaktų užklausų. Iš jų tikrai toli gražu ne visi asmenys tinkami toliau donuoti“, – paaiškino L. Kryžauskaitė.

Nors donorų daugėja, personalo Kraujo centre – tiek pat. Šiuo metu kraujo plazmos Santaros klinikoms paaukojo pora šimtų COVID-19 persirgusių žmonių.

Kadangi kai kurie plazmos aukojo ne po kartą, iš viso jau atlikta 400 donacijų.

Kraujo plazmos perpylimas nuo pandemijos pradžios taikytas maždaug 50 pacientų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)