Portalas „Delfi“ pateikia NVSC darbuotojų kreipimąsi:

NVSC darbuotojų kreipimasis dėl nepagrįstos kritikos

Kreipiamės į Jus (Ministrę Pirmininkę, Sveikatos apsaugos ministrą, žiniasklaidos atstovus ir visuomenę) norėdami išreikšti susirūpinimą dėl nepagrįstos kritikos Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC). Nuolatinė ir nepagrįsta kritika įstaigos ir jos vadovo atžvilgiu trikdo ir taip nepakeliamą krūvį velkančio NVSC darbą – kelia visuomenės nepasitikėjimą, kas ypač apsunkina NVSC darbuotojų darbą šiuo nelengvu laikotarpiu. Tai labai neigiamai veikia ir visus įstaigos darbuotojus, kurie šią kritiką priima asmeniškai, nes su vadovu dirbama išvien ir sprendimai priimami kartu.

Be įstaigos direktoriaus nuolatinio palaikymo, operatyvių sprendimų perskirstant funkcijas ir optimizuojant procesus, įstaigos darbuotojams susidariusi situacija taptų nepakeliama. Mūsų įstaigos puolimas demotyvuoja bei neigiamai veikia NVSC darbuotojus, jų emocinę ir psichinę sveikatą. Spaudoje perskaitę nepagrįstų pasisakymų NVSC vadovo atžvilgiu darbuotojai sunerimę kreipėsi į personalo skyriaus vadovę ir prašė paaiškinti, kodėl vyksta tokie dalykai, kodėl niekas nenori sužinoti, kaip yra iš tikrųjų, juk tiek pastangų, jėgų, laiko, atimto iš šeimų, vaikų, esame atidavę šiai pandemijai valdyti. Neturime savaitgalių, nebešvenčiame švenčių. Tiek įstaigos vadovas, tiek visi darbuotojai neskaičiuodami darbo valandų jau beveik metus dirba ekstremaliomis sąlygomis. Pastaruoju metu dėl nepakeliamo darbo krūvio iš darbo išėjo daugybė specialistų.

Visi įstaigos darbuotojai: teisininkai, buhalterija, personalo skyrius, savo tiesiogines funkcijas priversti atidėti į šalį: visi dirba dėl vieno tikslo – pandemijos suvaldymo.

Per dieną atsiliepiame į tūkstančius skambučių, atsakome į šimtus laiškų, atliekame šimtus epidemiologinių tyrimų – apklausiame tūkstančius gyventojų. Taip, mums padeda savanoriai, tačiau jie – ne profesionalai, jiems viskas yra nauja, todėl kartais darbas vyksta ne taip sklandžiai, kaip norėtųsi. Be to, kasdien sulaukiame ir daugybės trukdžių – reikalaujama įvairiausių ataskaitų, paaiškinimų, individualių atvejų tyrimų duomenų, kuriuos parengti atima daug jėgų ir laiko.

Atliktas darbuotojų emocinės būklės tyrimas parodė, kad NVSC darbuotojai jaučia begalinę įtampą ir yra perdegę, nes nuolat patiria stresą, nerimą, todėl nuolatinis puolimas eikvoja jų jėgas ir atima tikrai labai brangų laiką. Kiekvieną minutė yra neįkainojama, nes per ją galėtų būti pakonsultuotas gyventojas, kuriam reikia pagalbos, arba identifikuotas bei izoliuotas sąlytį turėjęs asmuo, ir tai nuo užsikrėtimo apsaugotų dar bent keliolika žmonių.

NVSC vadovas nuo pat savo kadencijos pradžios ėmėsi veiksmų dėl procesų optimizavimo ir skaitmenizavimo, nuolat kreipėsi (tiek raštu, tiek žodžiu) į Sveikatos apsaugos ministeriją ir kitus valdžios atstovus pagalbos, informavo apie milžinišką darbuotojų darbo krūvį ir nepakankamus NVSC išteklius. Kad NVSC ištekliai nepakankami ir įstaiga neturi galimybių diegti modernių technologijų bei pasirengti valdyt grėsmes, Sveikatos apsaugos ministerija buvo informuojama daug metų, deja, reikiamų veiksmų imtasi nebuvo. Apie šią problemą tiek direktorius, tiek kiti NVSC atstovai kalbėjo ir viešai. Pandemijos metu darbo krūvis išaugo dešimteriopai, o ištekliai padidėjo vos keliais procentais.

Esant tokiai situacijai pasigendame telkiančios lyderystės, nes šiuo metu nėra tinkamiausias metas ieškoti kaltų ir diskutuoti apie nepakankamą pasirengimą antrajai bangai. Akivaizdu, kad visas pasaulis nėra tam tinkamai pasirengęs. Dabar metas telkti ir susitelkti bei kartu ieškoti efektyviausių sprendimų.

Sutinkame, kad bendri šalies rezultatai valdant pandemiją nėra geri, bet reikia suprasti, kad viena įstaiga, turinti ribotus išteklius, negali suvaldyti tokio lygio ekstremalios situacijos. Tai turėtų būti bendro visų kompetentingų institucijų darbo rezultatas.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro darbuotojai

Primename, kad antradienį, vykdant NVSC veiklos skaitmenizavimą, rastos 804 į apskaitą neįtrauktos mirtys, iš kurių kone pusė – 324 – buvo dėl koronaviruso (COVID-19). Šie duomenys gauti, palyginus NVSC ir Registrų centro spalio–gruodžio mėnesių statistiką.

NVSC paaiškino, kad informaciją, susijusią su mirtimis, pateikia gydymo įstaigos, tad esama situacija dėl didelio į apskaitą neįtrauktų mirčių skaičiaus susiklostė dėl galimai vėluojančios ar iš gydymo įstaigų neperduotos informacijos.

Po šios žinios Vyriausybė trečiadienį posėdyje pavedė Statistikos departamentui nuo kitų metų atlikti statistinį COVID-19 tyrimą.

Arūnas Dulkys

Anot sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio, tyrimo tikslas bus „rengti, teikti ir skelbti operatyvius ir detalesnius COVID-19 ligos paplitimo, testavimo, sergamumo, mirštamumo, vakcinacijos, sveikatos priežiūros įstaigų veiklos ir resursų rodiklius“. Tai, pasak jo, leistų atlikti išsamesnę pandemijos analizę, o ateityje „priimti pagrįstus jos valdymo sprendimus ir prognozuoti eigą“, parinkti „tikslesnes, taiklesnes karantino sąlygų, vakcinavimo ir kitas priemones“.

A. Dulkys neslėpė, kad pakeitimai susiję ir su tuo, kad jo netenkina „besikartojantys netikslumai dėl įvairių statistinių dalykų“, o šie netikslumai, anot jo, „ypač susiję su Nacionalinio visuomenės sveikatos centro veikla“.

„Buvau susitikęs su institucijos vadovu, kalbėjome apie įvairias praktines veiklos problemas. Susitikimo metu nebuvau įtikintas atsakymų, todėl paprašiau, kad institucijos vadovas man raštu pateiktų išsamų situacijos dėl nustatytų 804 į apskaitą neįtrauktų mirčių vertinimą – jos susidarymo aplinkybes ir priežastis.

Jis sako taip pat paprašęs pateikti visų atliekamų epidemiologinių tyrimų skaitmenizavimo darbų grafiką, išsamų paaiškinimą, kaip įgyvendinama pareiga perimti užkrečiamųjų ligų ir jų sukėlėjų informacinės sistemos valdytojo ir tvarkytojo teises bei pareigas.

„Gavęs raštiškus paaiškinimus, imsiuosi konkrečių priemonių“, – teigė jis.

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė teigia, kad NVSC veikla bei nesugebėjimas rasti užsikrėtusio žmogaus kontaktų yra viena didžiausių pandemijos suvaldymo problemų.

Premjerė Ingrida Šimonytė taip pat pareiškė, jog NVSC vadovybė turi atsakyti už susidariusią situaciją.

Ingrida Šimonytė

Prezidentūra pareiškė, kad problemas dėl NVSC duomenų turi spręsti ministerija ir Vyriausybė.

„Prezidentas pasitiki Vyriausybės, ministerijos veikla ir tikisi, kad šios institucijos, atlikusios papildomą analizę, išsiaiškinusios problemas, jas šalins“, – sakė prezidento patarėjas Simonas Krėpšta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1347)