Skiepijo ne prioritetines grupes

Socialiniame tinkle savo patirtimi apie vakcinavimą pasidalijo gydytoja Aurima, ji kartu su sutuoktiniu dirba Šilutės ligoninės COVID-19 skyriuje bei Respublikinėje Klaipėdos ligoninėje.

Kaip pasakojo Aurima, pagal Šilutės ligoninės pateiktą sąrašą ji ir jos vyras turėjo būti skiepijami pirmadienį.

„Sekmadienį budžiu Klaipėdos reaktoriuje, klausinėju dėl skiepų, gal ryte skiepys, prašau, kad informuotų, nes po budėjimo norėsis namo, kelionė iki namų 60 km. Laukiu“, – socialiniame tinkle rašė medikė.

Kiek vėliau, pasak gydytojos, sutuoktinis jai praneša, kad jie abu Šilutės ligoninėje bus skiepijami 7–8 valandą ryte, tačiau dėl vaikų, kuriuos tuo metu prižiūri sutuoktinis, tokiu laiku atvykti negalės. Vakcinacijos laikas perkeliamas į 11 valandą.

Asociatyvi nuotr.

„Baigiu pamainą 8 valandą Klaipėdoje, jokių žinių. 8.40 lekiu namo, reikia spėti grįžti, kad abu spėtume pasiskiepyti. Namie apsirengiame, dar valanda laiko, bet norisi greičiau, aprengiame vaikus, – prisiminė Aurima.

– Skamba telefonas, slaugytoja (Šilutės ligoninės – aut. past.) praneša, kad mums skiepų neliko, nes daug gydytojų ėjo be eilės ne pagal sąrašą, nors per patrankos šūvį neprisileido koronavirusu sergančių ligonių ir piktybiškai neatlikinėjo savo pareigų.“

Taip pat gydytoja pasakoja, kad tuo metu socialiniuose tinkluose pasirodo nuotraukų, kaip skiepijasi Respublikinės Klaipėdos ligoninės administracija, o kai kurie kolegos, dirbantys su COVID-19, pasak medikės, taip ir liko neinformuoti.

„Kai kurie, kas buvo laiku ir vietoje, žino daugiau. Skambiname, atsako, kad taip, turėjo informuoti ir paskiepyti jus, nežino, kodėl neinformavo, atsakingų nėra. Skiepų nebėra, bet dar bus. Kas arčiau gyvena – skuba į ligoninę skiepytis, skiepijasi visi, net ir tie, kurie prastovose“, – įspūdžiais dalijosi medikė.

Pasak gydytojos, Respublikinei Klaipėdos ligoninei gavus papildomų 170 dozių, kolegoms teko stovėti „gyvoje“ eilėje po pusantros valandos, kai kurie iš jų pasiskiepyti taip ir nespėjo, nes turėjo išeiti dirbti. Be to, kaip pasakojo medikė, toje pačioje eilėje stovėjo ir kiti gydytojai, kurie prioritetiniam sąrašui nepriklauso.

„Negaila vakcinų kolegoms, tikiuosi, užteks visiems, bet tokia gyvuliška tvarka“, – sakė Aurima.

Taip pat gydytoja pridūrė, kad antradienį ji buvo paskiepyta COVID-19 vakcina, tačiau, pasak jos, para laukimo ir nežinios, kada gaus skiepą, buvo itin nemaloni.

Vakcina nuo koronaviruso

Ligoninės teigimu, skiepijama tik pagal sąrašą

Šią situaciją pakomentavo ir Šilutės ligoninės vyriausiojo gydytojo pavaduotojas medicinai Tomas Grenoveckas. Pasak jo, Šilutės ligoninės medicinos darbuotojams, kurie tiesiogiai dirba su pacientais, sergančiais koronavirusu, skiepyti skirta 80 vakcinos dozių.

Vakcinacijos procesas ligoninėje vyko dvi dienas – gruodžio 28 d. ir gruodžio 29 d.

„Medicinos darbuotojų vakcinavimas prasidėjo gruodžio 28 dieną, apie 8 valandą ryto. Tą dieną buvo paskiepyti pirmieji 40 darbuotojų. Šiandien, gruodžio 29-ąją, bus paskiepyta dar 40 medicinos darbuotojų. Tai yra medikai, slaugytojai, jų padėjėjai, dirbantys COVID-19 skyriuje, Reanimacijos ir intensyvios terapijos, Priėmimo ir skubios pagalbos skyriuose, mobiliajame patikros punkte, ir kiti, teikiantys skubią pagalbą, – atsakyme rašė T. Grenoveckas.

– Informuojame, kad nė vienas asmuo iš administracijos nebuvo paskiepytas. Pats vyr. gydytojo pavaduotojas medicinai, kuris teikia skubią pagalbą, šiuo metu nėra paskiepytas. Jo aiškinimu, jis nesiskiepijo, nes kažkam iš darbuotojų vakcinos reikia labiau.“

T. Grenoveckas patikino, jog visi 80 įstaigos darbuotojų, kurie dirba minėtuose skyriuose, bei tie, kurie turi didelę riziką susirgti COVID-19 liga, bus paskiepyti. Nėra eiliškumo, kuris medikas iš šių prioritetiniame sąraše esančių asmenų turi būti paskiepytas pirmas.

Vakcina nuo COVID-19

„Džiaugiamės, kad 80 vakcinos dozių gauta ir jos, galima sakyti, rezervuotos konkretiems žmonėms, todėl visi, kurie priklauso prioritetinėms grupėms, bus paskiepyti“, – sakė vyr. gydytojo pavaduotojas.

Darbuotojai, pasak pašnekovo, skiepijami jiems patogiu laiku.

„Tikrai nėra taip, kad pirmiausia paskiepijami tik visi COVID-19 skyriaus darbuotojai, o kai jie paskiepyti, tik tada skiepijamas, pavyzdžiui, priėmimo ir skubios pagalbos skyriaus personalas. Taip pat nesvarbu, ar darbuotojas užima skyriaus vedėjo pareigas, ar ne. Skiepijami minėtų skyrių darbuotojai, budintys gydytojai, kurie teikia skubią pagalbą, konsultuoja pacientus Priėmimo ir skubios pagalbos skyriuje, – sakė T. Grenoveckas.

– Aišku, iš pradžių galvojome, kad gausime 80 vakcinų tą pačią dieną, bet gavome per dvi dienas, tad gal ir nebuvo asmuo paskiepytas pirmąją dieną, bet bus paskiepytas antrąją. Kalbant apie vakcinų poreikį, prašėme 84 vakcinų medicinos darbuotojams paskiepyti, tačiau gavome 80.“

Skiepijimas vis dar vyksta

„Delfi“ susisiekė ir su Respublikinės Klaipėdos ligoninės (RKL) atstove Marija Gabriene, ji patikino, kad šioje įstaigoje visi vakcinuojami pagal Sveikatos apsaugos ministerijos sudarytą sąrašą. Pirmiausia vakcinuojami asmenys, dirbantys su COVID-19 pacientais, taip pat dirbantys reanimacijoje ir teikiantys skubią pagalbą.

„Pirmos gautos 10 tūkstančių dozių, kaip žinote, buvo išdalintos pagrindinėms Lietuvos ligoninėms. Klaipėdos regione jos buvo nuvežtos į Klaipėdos universitetinę ligoninę. Kiek mums ligoninė tų vakcinų atveža, tiek ir vakcinuojame. Vakar pirmu vežimu buvo atvežta 70 dozių ir pagal sąrašą žmonės buvo paskiepyti“, – pasakojo RKL atstovė.

Vakcina nuo COVID-19

Pasak jos, kiek vėliau buvo pristatytas papildomas vakcinų siuntinys, todėl antradienį jau buvo vakcinuota 140 darbuotojų.

„Vienu metu visų vakcinuoti neįmanoma, yra numatyta vakcinuoti 290 žmonių. Tiek yra norinčiųjų skiepytis. Kiek mums dozių atveža, tiek žmonių informuojame ir pakviečiame skiepytis“, – sakė M. Gabrienė.

„Viskas vyksta pagal sąrašą, taip, kaip numatyta, ir nė vienas žmogus, kuris užsirašė, nebus praleistas, visi bus vakcinuoti. Klausimas yra kitas – jei žmogus dirba Šilutės ligoninėje, kaip jis galėjo atsidurti ir mūsų sąraše. Kiek bandžiau aiškintis, mūsų įstaigoje buvo išplatintas klausimynas, kas norėtų, kas sutinka skiepytis. Ji buvo įtraukta ir į mūsų sąrašą. Tai gal reikėtų pasirinkti vieną ligoninę“, – svarstė RKL atstovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (797)