Apie tai, kiek vakcinų gauta, kaip jos bus laikomos ir kaip vyks Lietuvos gyventojų skiepijimas, spaudos konferencijoje šeštadienį pasakojo sveikatos apsaugos ministras, valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovas Arūnas Dulkys ir Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) kanclerė Jurgita Grebenkovienė.

Vakcina jau atvyko

A. Dulkys pasidžiaugė, kad pirmosios vakcinos nuo koronaviruso jau pasiekė Lietuvą.

„Šiandien naktį, 3 valanda 15 minučių, ji kirto Lietuvos sieną. Prasideda naujas viltingas etapas, kai reaguosime ne bėgdami paskui virusą, bet su juo kovodami. Tikiu, kad visi palengva galėsime grįžti į normalų gyvenimą“, – vylėsi ministras.

Šeštadienį ryte, pasak A. Dulkio, su didžiųjų Lietuvos ligoninių vadovais dar kartą buvo aptarta situacija dėl sekmadienį pradedamo skiepijimo nuo COVID-19.

„Galiu patvirtinti, kad, kaip ir buvo planuota, vakcinavimas prasidės vienu metu visoje Lietuvoje 8 valandą ryto“, – kalbėjo ministras.

Pirmiausia bus skiepijami COVID-19 padalinių darbuotojai

Kaip pasakojo J. Grebenkovienė, vakcinos atvyko su „Pfizer“ gamintojo transportu.

„Nuo pasienio punkto įsijungė mūsų pajėgos, tai yra dvi policijos ir viena „Aro“ mašina, prisijungė prie lydėjimo ir lydėjo iki ekstremalių situacijų sandėlio“, – sakė J. Grebenkovienė.

Jurgita Grebenkovienė

„BioNTech“ ir „Pfizer“ vakcinos atvežtos Į Ekstremalių sveikatai situacijų centro (ESSC) sandėlius – jų vieta, taip pat pristatymo laikas ir tikslus vakcinų skaičius dėl saugumo neskelbiami.

Vakcinos buvo perkeltos į sandėlyje esantį šaldiklį, kuriame buvo laikytos 2 valandas ir po to perkeltos į specialius sunkvežimius. Atšildžius vakciną ją reikia sunaudoti per 5 dienas.

Naujausiomis žiniomis, šios transporto priemonės jau pajudėjo kryptimi Kaunas-Klaipėda ir Vilnius-Panevėžys-Šiauliai. Pirmosios vakcinos jau turėjo pasiekti Santaros klinikas.

„Pirmiausia turėtų būti skiepijami COVID-19 padalinių darbuotojai, greitosios pagalbos, intensyviosios terapijos-reanimacijos skyrių darbuotojai“, – sakė J. Grebenkovienė.

Taip pat kanclerė pridūrė: „Planuojama, kad visos dozės bus sunaudojamos medikams, kol kas nepaliekant [rezerve] antros dozės“.

Pirmu etapu planuojama skiepyti 28 Lietuvos ligoninių medicinos personalą.

„Planuojama, kad 29 dieną turėsime antrą vakcinų siuntą“, – pranešė J. Grebenkovienė.

Trečia vakcinų siunta, pasak J. Grebenkovienės, galėtų atvykti sausio pradžioje, tačiau tai – tik preliminarus laikas.

Kol kas privataus verslo pagalbos ministerija prašyti neplanuoja.

Kas ir kiek gaus vakcinų?

Iš pirmosios siuntos Vilniaus regione bus skiepijami 3 ligoninių, Kauno regione – 11, Šiauliuose – 4, Panevėžio – 1 ir Klaipėdos regione – 9-ių ligoninių medikai.

Vakcina nuo koronaviruso

Vilnių pasieks 3 tūkstančiai vakcinų, Kauną taip pat 3 tūkstančiai, Klaipėdą apie 2 tūkstančius, o Šiaulius ir Panevėžį – po 1 tūkstantį vakcinų.

Jos buvo pagamintos pagal regiono gyventojų, medikų ir pacientų skaičių.

„BioNTech“ ir „Pfizer“ vakcina yra pirmoji ir kol kas vienintelė, kurią leista naudoti Europos Sąjungoje (ES) – Europos Komisija leidimą ją platinti davė pirmadienį, kai tai padaryti rekomendavo Europos vaistų agentūra.

Lietuvoje paskiepijus sveikatos priežiūros įstaigose dirbančius medikus, antruoju etapu vakcinos bus skiriamos palaikomojo gydymo ir slaugos paslaugas teikiančių gydymo įstaigų darbuotojams ir pacientams.

Pasak Sveikatos apsaugos ministerijos kanclerės, medikus planuojama paskiepyti per pirmąjį metų ketvirtį. Po to bus skiepijami slaugos ir globos įstaigų personalas bei gyventojai, vėliau – lėtines ligas turintieji, vyresni nei 64 metus turintys asmenys. Po viso to būtų vykdoma masinė vakcinacija.

„Kalbant apie kaimynines šalis, kiekis vakcinų yra labai panašus. 29 dieną laukiame dar patikslinimo, koks bus vakcinų kiekis, bet, planuojama, kad bus šiek tiek didesnis kiekis, nei šiandien gavome“, – sakė J. Grebenkovienė.


Pacientus gydys platesnis gydytojų ratas

Taip pat, kaip kalbėjo Sveikatos apsaugos ministras, dėl sunkėjančios padėties buvo priimti papildomi sprendimai. Pirma, dėl medicinos darbuotojų trūkumo, įteisinta galimybė platesniam gydytojui ratui gydyti COVID-19 sergančius pacientus. Be to, daugiau specialistų galės būti slaugytojų padėjėjais. Pavyzdžiui, dietistai, ergoterapeutai, kineziterapeutai, paramedikai.

Arūnas Dulkys

Antras sprendimas: nuo šiol medicinos įstaigų personalui galės būti trumpinamas izoliacijos terminas, užtikrinant papildomą testavimą. Praplečiamos ribos vertinti kiekvieną atvejį individualiai.

Trečia, nuspręsta įsteigti papildomas lovas reabilitacijos ligoninėse.

„Turime nemažai atvejų, kai žmonėms deguonies terapija nebėra reikalinga, bet dar turi būti užtikrinta priežiūra dėl žmonių saugumo. Šis sprendimas leis stabilios būklės žmonėms pabaigti COVID-19 gydymą reabilitacijos ligoninėse. Bus užtikrinta iki 900 papildomų lovų tokiose ligoninėse“, – pranešė A. Dulkys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (972)