Apie tai, kaip priimti vakcinas nuo COVID-19 pasiruošė viena didžiausių šalies ligoninių – Kauno klinikos – ir kokia bus sveikatos priežiūros specialistų skiepijimo tvarka antradienį nuotolinėje spaudos konferencijoje pasakojo Kauno klinikų Ambulatorinių paslaugų koordinavimo tarnybos vadovas Šarūnas Mačinskas.

Pasak Š. Mačinsko, Kauno klinikos vakcinavimui nuo koronaviruso pradėjo ruoštis vos tik pradėjus kalbėti apie galimas vakcinas. Kauno klinikos yra atsakingos už COVID-19 gydymą Kauno regione – tai reiškia, jog organizuoja visą procesą ir bendrauja su kitomis įstaigomis.

„Vakar Sveikatos apsaugos ministerija pateikė sprendimą, kad 5 organizuojančios ligoninės bus atsakingos ne tik už savo sveikatos priežiūros darbuotojų skiepijimą, bet turės organizuoti ir visų kitų regione esančių sveikatos priežiūros specialistų, darbuotojų skiepijimo organizavimą. Tą sužinojome vakar ir šiandien jau pilnu tempu pradėjome ruoštis tam darbui, jis numatomas pradėti gruodžio 27 dieną“, – sakė Š. Mačinskas.

Pasak Kauno klinikų atstovo, ligoninė turi reikiamą įrangą bei pasiruošimą skiepijimui.

„Praėjusią savaitę Kauno klinikos apklausė visus savo darbuotojus ir iš dirbančių, daugiau kaip 7 tūkstančių darbuotojų, šiek tiek daugiau nei 70 proc. iškart pareiškė norą, kad jie pageidauja būti paskiepyti COVID-19 vakcina. Tai tikrai pakankamas darbuotojų skaičius.

Pagal nustatytas tvarkas, yra nustatyti prioritetai, kokie darbuotojai bus skiepijami pirmiausia. […] Kauno klinikose pirmiausia bus skiepijami darbuotojai, dirbantys COVID-19 skyriuose. Skiepijami bus ne tik gydytojai, bet ir slaugytojai, valytojos, slaugytojų padėjėjai, pagalbiniai darbuotojai, visi žmonės, kurie dirba tame skyriuje, nepriklausomai nuo jų užimamų pareigų“, – sakė Š. Mačinskas.

Skiepai nuo koronaviruso

Vėliau bus skiepijami skubiosios pagalbos – ir suaugusiųjų, ir vaikų skyriuose dirbantys darbuotojai. Toliau – gydytojai, kurių teikiamų paslaugų metu susidaro daug aerozolių, tai yra padidintos rizikos paslaugos. Po to visi kiti sveikatos priežiūros specialistai.

„Jei bus sąlygos, tą darbą pradėsime iš ryto. Pirmą dieną bus skiepijami tie specialistai, kurie dirba didžiausioje rizikoje. Bus skiepijami darbuotojai ne tik dirbantys Kauno klinikose, bet ir Kauno ligoninėje“, – kalbėjo Kauno klinikų atstovas.

Nors pageidavimą skiepytis nuo koronaviruso išreiškė ne visi, o tik 70 proc. Kauno klinikų medikų, Š. Mačinsko nuomone, toks procentas yra tikrai pakankamai didelis.

„Skiepijant nuo gripo paprastai paskiepijama 10– 15 proc. darbuotojų. Iš tikrųjų ta vieša informacija apie šitų skiepų svarbą, apie tai, kad, norint sustabdyti pavojingo viruso plitimą, reikėtų pasiekti bent jau 70 proc. populiacijos paskiepijimo rodiklį, duoda rezultatus.

Taip pat aš nemanau, kad čia yra galutinis skaičius. Aš manau, kad pradėjus ypač masinį skiepijimą ta pageidaujančių pasiskiepyti žmonių, tuo pačiu darbuotojų, dalis tikrai padidės.

Aš tikrai skatinu ir kviečiu visus žmones pagalvoti ir prisiimti atsakomybę ne tik už savo, bet ir kitų artimųjų, darbuotojų ir pacientų sveikatą ir tikrai dalyvauti šitoje skiepijimo programoje“, – pakvietė Kauno klinikų atstovas.

Skiepai nuo koronaviruso

Tikslus laikas, kada bus pradėtas skiepijimas, dar nežinomas – viskas priklausys nuo to, kada bus atvežtos vakcinos.

Kitų regione esančių įstaigų darbuotojai bus skiepijami jų darbovietėse, tačiau Kauno klinikos koordinuos visą šį procesą.

„Yra preliminarus skaičius, kad šiek tiek mažiau nei 10 tūkstančių dozių atkeliauja į Lietuvą“, – priminė Š. Mačinskas.

Paprašytas įvardinti didžiausius galimus iššūkius, Kauno klinikų atstovas sakė: „Dabar yra tikslas, kad būtų paskiepyta daugiau kaip 70 proc. Lietuvos gyventojų. Galbūt tai yra iššūkis, bet jis tikrai yra įgyvendinamas Lietuvos įstaigoms. Tokių apimčių skiepijimą tikrai sugebėsime atlikti. Panašaus, didesnio skiepijimo apimtys buvo prieš maždaug 15 metų, kai buvo pavojinga gripo atmaina ir to paties sezono metu buvo skiepijama net 2 gripo vakcinomis. Tad ir šis darbas nėra naujas. Didžiausias iššūkis yra logistinis, kai reikia itin žemos temperatūros“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (500)