Išrinks tuos, kurie galės skirti bent po kelias valandas

Kaip „Delfi“ pasakojo Santaros klinikų specialistė ryšiams su visuomene Jurgita Juozaitytė, šiuo metu visą savanorių koordinavimą ir atranką perėmė Raudonasis kryžius.

„Mano žiniomis, vakar iki 17 valandos vakaro anketas užpildė virš 200 žmonių, o šiandien jau buvo virš 500. Savaitgalį ir kitos savaitės pradžioje vyks pageidaujančių savanoriauti atranka. Ieškome tokių žmonių, kurie gali skirti daugiau savo laiko. Tai yra ne pusvalandį ir ne valandą per dieną, bet, pavyzdžiui, 4 valandas per dieną, kad svetimų žmonių srautas ligoninėje būtų kuo mažesnis. Bus tam tikri budėjimai“, – pasakojo pašnekovė.

Santaros klinikų Infekcinių ligų centro Priėmimo ir skubios pagalbos skyrius

Atrinkti asmenys saugumo, konfidencialumo ir kitais klausimais bus apmokomi Santaros klinikose.

Visgi, savanoriai nebus siunčiami į pavojingiausią darbą, vadinamąją raudoną zoną, kur gydomi koronavirusu sergantys pacientai. Planuojama, kad savanoriai dirbs žaliojoje zonoje.

„Sritys, kuriose labiausiai trūksta žmonių, yra tokios tarsi „kurjerių“. Pavyzdžiui, tyrimo nunešimas iš palatos į laboratoriją, pacientų palydėjimas, siuntinių atnešimas. Tokie darbai, kurie nereikalauja įėjimo į skyrių, bet yra logistiniai , būtent jie užima nemažai laiko. Savanoriai turės dirbti „žaliojoje“ zonoje, kuri yra neužteršta, tai reiškia, kad nebus dirbama su koronavirusu sergančiais pacientais“, – kalbėjo J. Juozaitytė.

Atvykusieji savanoriauti bus tarsi pagalbinis personalas, jiems teks patys įvairiausi darbai: nuo vairavimo, kai reikia pavaduoti susirgusius vairuotojus, iki pagalbos skalbykloje lankstant skalbinius.

„Vakar iki pat vakaro ir man pačiai skambino žmonės, kurie išgirdo šį prašymą. Bendras visuomenės sujudimas yra tikrai juntamas ir tai labai geras jausmas, puiki atsvara tiems žmonėms, kurie netiki virusu ir sako, kad medikai nieko neveikia. Tokiomis akimirkomis pamatai, kad žmonės tikrai supranta, kokia sudėtinga situacija. Tai parodo, kad iš jos tikrai išbrisime“, – džiaugėsi J. Juozaitytė.

Padės ir šauliai

Tačiau Santaros klinikos toli gražu ne vienintelė ligoninė, kuriai šiuo metu labai trūksta darbo rankų.

Penktadienį Vilniaus miesto klinikinė ligoninė, kurioje dabar taip pat gydomi COVID-19 pacientai, socialiniame tinkle paskelbė, kad jiems trūksta 28 slaugytojų ir 16 slaugytojų padėjėjų.

Be šio personalo reikia ir kitų žmonių pagalbos. Šiam tikslui buvo pakviesti šauliai. Portalui 15min Vilniaus miesto klinikinės ligoninės ryšių su visuomene specialistė Žydrė Gedrimaitė sakė, kad jie dirbs padėjėjų pozicijose – perneš daiktus, tyrimus, padės pervežti ligonius, taip pat ir mirusiųjų kūnus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (202)