Profilaktiniai tyrimai didesnei daliai COVID-19 pacientus gydančios įstaigos darbuotojų atlikti nuo šio pirmadienio iki trečiadienio, bendradarbiaujant su Vilniaus universiteto Gamtos mokslų centro laboratorija.

„Per tris dienas paimti ir į laboratoriją išvežti 1296 ėminiai ir gauti 129 teigiami atsakymai (apie 9,95 proc.)“, – informavo ligoninė.

Ligoninėje dirba beveik 1,8 tūkst. žmonių, tirtas visas dirbantis personalas, išskyrus darbuotojai, kuriems COVID-19 diagnozuotas anksčiau.

Visuotiniame profilaktiniame tyrime dalyvavo tik jokių koronaviruso infekcijai būdingų simptomų nejaučiantys darbuotojai.

Pasak gydymo įstaigos, darbuotojams, kuriems pasireiškė karščiavimas ar kitokie klinikiniai požymiai, atlikti PGR tyrimai kitose laboratorijoje.

Masiniai tyrimai atlikti siekiant suvaldyti koronaviruso plitimą. Izoliavus ir besimptomę COVID-19 formą turinčius medikus, pasak ligoninės, šiuo metu nedarbingumą dėl koronaviruso turi beveik 330 darbuotojų: 57 gydytojai, 91 slaugytoja, 68 slaugytojo padėjėjos, 113 kitų pareigybių darbuotojų.

Ligoninės direktorė Jelena Kutkauskienė sako, kad medikų sergamumo rodikliai rodo „pastarosiomis savaitėmis Lietuvą ištikusią epidemiologinę krizę“.

„Deja, teisės aktų numatyta tvarka vykdomų profilaktinių tyrimų, ištiriant 10–20 proc. tiesiogiai su pacientais dirbančio personalo, šiuo laikotarpiu nebepakanka, o nerimą mums kelia tai, kad nauji COVID-19 atvejai fiksuojami tarp įvairių specialybių darbuotojų ir beveik visuose skyriuose“, – teigė J. Kutkauskienė.

dr. Jelena Kutkauskienė

Direktorė patikino, kad net ir koronaviruso praretinta ligoninės komanda išlieka pasiruošusi teikti būtinąją pagalbą pacientams.

„Situacija nors ir ne iš lengvųjų, tačiau kol kas valdoma, nes nuo praėjusios savaitės Respublikinėje Vilniaus universitetinėje ligoninėje atidėtas planinių operacijų vykdymas, todėl pagrindinis mūsų pacientų srautas yra dėl skubios pagalbos besikreipiantys žmonės, – aiškina įstaigos direktorė.

Pasak jos, dėl prastos epidemiologinės situacijos šalyje pacientai, kai tik įmanoma, perkeliami į kitas ligonines arba išleidžiami gydytis namuose, taip užtikrinant vietas ligoniams, kuriems būtina skubi pagalba.

„Kasdien sprendžiame ir darbo perorganizavimo klausimus, deleguodami darbuotojus dirbti į tuos padalinius, kuriuose labiausiai trūksta personalo“, – sako J. Kutkauskienė.

Profilaktinis ligoninės darbuotojų tyrimas bus atliekamas ir kitą savaitę.